Vama Buzaului


Am ajuns la Vama Buzaului in cautare de locuri noi de plimbare in apropiere de Brasov. Stiam ca aici este o rezervatie de zimbrii si cam atat. Desi am prins o zi de sfarsit de decembrie destul de mohorata, a fost o plimbare reusita si un loc pe care il recomand. Daca sunteti deja la munte, este usor de ajuns. Sunt 50 de km de la Brasov (apropos, Vama Buzaului este in judetul Brasov:)). Daca veniti din Bucuresti sunt 3-4 ore in functie de trafic si traseul ales. Destul de mult pentru o iesire de o zi, dar ok pentru un weekend.

Valea Zimbrilor

Noi asa am ajuns aici. Am citit pe net ca exista o rezervatie de zimbrii si am plecat la plimbare. Rezervatia nu este mare, merge de o plimbare de vreo jumatate de ora. Sunt cativa zimbrii, cativa cerbi si chiar niste reni. Dar natura este frumoasa, peisajul grozav si sincer nu cred ca vazusem pana acum un zimbru.

Este o taxa de intrare mica (10 ron/adult si 5 ron de copil) dar de banii astia gasesti parcare amenajata, loc de joaca pentru copii, etc. Sunt si niste casute care vand ceai, cafea, langosi, dulceturi, branzeturi etc. Noi ne-am batut pe langosii cu telemea si usturoi :)

Si tot de aici poti sa obtii informatii despre cam tot ce mai este in zona

Cascada Urlatoarea

Exista o "Urlatoare" si in Vama Buzaului, noi suntem obisnuiti cu cea din Busteni. Asta este insa total diferita. Daca mai continuati vreo 10 minute pe drumul dupa zimbrii, o sa treceti prin satul Vama Buzaului si apoi ajungeti la drumul spre cascada Urlatoarea. Este un drum forestier prin padure care este inchis accesului auto (ceea ce este foarte bine). Chiar la inceput este amenajat un spatiu de parcare destul de maricel. Lasi masina acolo si apoi urmezi drumul forestier pana la cascada. Drumul este super usor de parcurs si pana la cascada este cam 1 km. Cascada este diferita, este o suprafata foarte mare de deal pe care curg foarte multe izboare.  Drumul forestier merge mai desparte, pe malul raului si apoi o ia spre dreapta si in capat mai este inca o cascada asemanatoare, cam la 1 km distanta de prima. Peste tot sunt amenajate mese de picnic, sunt tomberoane de gunoi pe marginea drumului si chiar si cateva toalete ecologice. Vara cred ca este un loc fabulos pentru picnic. Noi asta ne-am propus pentru la vara: sa facem un picnic si sa ne luam papucii de apa cu care mergem la mare ca sa putem urca pe "cascada".

Gastro local Vama Buzaului

Vama Buzaului este o zona care atrage multi turisti dar are o mare lipsa: restuarantele. Nu exista asa ceva prin zona. Daca nu erai cazat la vreo pensiune de aici care ofera si mancare, nu prea aveai solutii. Asa a aparut comunitatea gastro local la care participa familii din sat care ofera mancare "ca la mama acasa" la ei in gospodarie. Sunt inregistrate, semnalizate vizibil si poti sa incerci mancare traditionala la ea acasa :). Informatii gaseti si pe biletul de la rezervatia de zimbrii si la punctul de informare de acolo si pe net. Pretul este fix pentru toate gospodariile, 60 ron/adult si 30 ron de copil si "meniul zilei" il aflii la telefon. Mie mi se pare o idee geniala, si nu numai pentru ca nu sunt restaurante, ci pentru ca este altceva. Noi am nimerit la doamna Anca si am mancat un bulz cum nu am mancat nicaieri. Abia asteptam sa ne intoarcem. Mai multe informatii gasiti aici https://gastrolocal.ro/despre-noi-puncte-gastronomice-locale-vama-buzaului/

Ce ar mai fi de mentionat? Daca veniti dinspre Bucuresti, puteti sa veniti pe drumul mai lung, prin Buzau si o sa treceti pe la barajul Siriu care are un peisaj de vis.

Daca veniti dinspre Sacele o sa treceti pe sub viaductul Teliu si prin comuna Budila. In Budila sunt 4 castele de grofi, din pacate nu se pot vizita. Doua sunt in paragina, unul a fost retrocedat proprietarilor si ultimul este sediul primariei din Budila.