Gofre belgiene


Sunt 2 categorii mari de gofre: cele belgiene, care se fac cu albas batut ca bezeaua si sunt mai usoare, crocante in exterior si moi in interior si cele americane, care in general au lapte batut in compozitie, si au o textura mai densa si mai bogata. Aceasta este varianta belgiana, prin care obtineti niste gofre usoare si delcioase, perfecte ca desert. Reteta americana mi se pare ca merge foarte bine pe varianta sarata.

INGREDIENTE:

 

2OO gr faina

160 ml lapte

1 ou

40 gr zahar

50 gr unt

1/4 plic praf de copt

sare

esenta de vanilie

 

Cantitatile de mai sus sunt pentru 4 portii. Asta este "masura" noastra clasica de mic dejun sau desert. Daca insa sunteti mai multi la masa, dublati sau triplati cantitatile. Astea sunt cantitatile pentru 1 ou.

MOD DE PREPARARE:

 

Separati oul si bateti albusul spuma tare impreuna cu jumatate din zahar. Pana otineti o bezea tare si lucioasa. Topiti untul si amesteacati intr-un castron laptele, galbenusul, untul topit, restul de zhar si esenta de vanilie. Separat amestecati faina cu sarea si praful de copt. 

Turnati ingredientele uscate peste cele umede si amestecati cu o spatula ca sa omogenizati compoztia. Adaugati si bezeaua si omogenizati din nou. Si gata.

Preincalziti aparatul de gofre si ungeti-l cu un pic de ulei. Cand este incins puneti aluatul in mijlocul aparatului si coaceti gofrele. Va fi un aluat destul de dens care nu va curge foare usor, dar tot nu e bine sa puneti in exces in aparat, ca sa nu curga pe margini. Prima gofra e de test. Ajustati apoi cantitatea de aluat/gofra in functie de aparatul vostru.

Sunt delicioase cu orice: miere, unt, nutela, gemuri, fructe proaspete, frisca sau goale.