Tort Red Velvet


Daca vreti vreodata sa faceti un tort cu un aspect total diferit, incercati Red Velvet. Vizual este de senzatie! Si cam atat :). Red Velvet este o reteta tip americana, inventata de ei acum peste 100 de ani, care sincer nu mi se pare ceva deosebit, mult blat si putin crema, plus ca eu personal am o reticenta la a folosi o tona de colorant in mancare. Dar, a fost dorinta Alexiei sa-l facem si pe acesta, asa ca am incercat. Probabil nu se va repeta prea curand :)

In esenta vorbim de un blat umed, cu gust puternic de unt si cu putina cacao. Acompaniat de o crema de branza. Traditional tortul are 2 blaturi groase, cu un strat subtire de crema intre ele si imbracat in crema. Iar crema este o crema de branza cu unt. Nu ma omor nici dupa blaturi groase si crema putina, nici dupa crema americana de unt in torturi, asa ca asta este o parianta putin modificata de Red Velvet.

Blat:

INGREDIENTE:

 

120 gr unt

300 gr zahar

2 oua

60 ml ulei

10 gr cacao

colorant alimentar rosu

esenta vanilie

20 ml otet

350 gr faina

amoniac

sare

250 ml lapte batut

MOD DE PREPARARE:

 

Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana se obtine o crema omogena in care zaharul incepe sa se topeasca. Unt la temperatura camerei inseamna foarte moale, cam dupa 3-4 ore de stat pe masa. La mine nu era deloc foarte moale. Nu faceti ca mine :). Se adauga cele 2galbenusuri si se incorporeaza si ele bine.

Separat, intr-un castron se amesteca uleiul, cacao, colorant, vanilie si otes. Se omogenizeaza toate impreuna. Nu adaugati mai multa cacao pentru ca va fi mai greu de obtinut culoarea rosie. Colorant eu folosesc gel, dar puteti folosi aici si lichid. Gel am pus cam o jumatate de lingurita, ceea ce mi se pare enorm de mult si total nesanatos. Si tot nu am obtinut un rosu adevarat. Varianta sanatoasa este sa folositi colorant natural din sfecla, dar culoarea nu va fi asa puternica.

Adaugati si lichidul obtinut peste crema de unt si mixati pana la omogenizare.

Intr-un castron separat cerneti faina impreuna cu amoniacul si sarea.

Incorporati in compozitia anterioara intai o trime din faina, apoi jumatate din laptele batut, inca o parte de faina, restul de lapte batut si restul de faina. Dupa fiecare adaugire mixati doar sa se incorporeze, nu mai mult.

Separat bateti albusurile spuma, si incorporati-le usor cu o spatula in aluatul de la pasul anterior.

Incalziti cuptorul la 175 grade C si tapetati 2 tavi cu hartie de copt si cu cacao. Nu cu faina, cu cacao. Faina o folositi daca aveti aluaturi albe, daca aveti aluaturi cu cacao folositi cacao sa tapetati tava.

Se coc aproximativ 35 de minute, in functie si de dimensiunea tavilor, pana trec testul scobitorii.

Eu am impartit aluatul in 2 tavi mici, de 18 cm, si am obtinut 2 blauturi destul de grosute pe care le-am putut felia usor dupa ce s-au racit.

Puteti sa faceti si briose Red Velvet din acelasi aluat

Crema:

INGREDIENTE:

 

220 gr mascarpone

220 gr crema branza

115 gr zahar pudra

360 ml smantana pentru frisca

esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE:

 

Aici teraba a mers mult mai repede. Stiu ca pe lista de ingerdiente este smantana pentru frisca si in poza este smantana pentru gatit. A fost o eroare de aprovizioanare :). Dar a mers si asa.

Mixati bine crema de branza cu mascarpone. Adaugati si vanilia. Schimbati pe tel si bateti adaugand si frisca lichida si zaharul pana se intareste toata compozitia. Este o crema cu o textura foarte fina si absolut delicioasa. Nu este foarte tare, dar se mai intareste la frigider si isi mentine foarma destul de bine. Daca insa vreti o crema mai ferma si sa nu stati cu stresul ca se scurge tortul cand da de caldura, puteti sa puneti si niste gelatina in crema.

Asamblare:

Blaturile reci intai se niveleaza (adica se taie partea tuguiata de deasupra) apoi se taie in doua. Traditional ar trebui sa nu se mai felieze, dar mie imi plac torturile cu blaturi subtiri si multe straturi de crema.

Intr-un inel de tort se pune un guler de hartie de copt sau de acetofan si se monteaza tortul in interior. Mie imi plac torturile cu margini "curate" de aceea le montez intotdeauna in inel de tort, dar nu este obligatoriu.

Puneti un blat, crema, iar blar, iar crema etc. O sa aveti 4 blautir si 3 starturi de crema. Nu punem crema deasupra inca, dar mai pastram pentru decorat. Lasati tortul cateva ore la frigider sa se aseze, de preferat peste noapte.

A doua zi, scoateti tortul din inel si decorati cu restul de crema. Ori doar deasupra, ori deasupra + lateral, cum doriti. Blatul ramas de la nivelare puteti sa il sfaramati si sa decorati lateralele tortului.