In varful lumii!


Ati auzit de Trans Bucegi? Eu nu auzisem pana acum vreo 2 ani. Este drumul care merge pana la Piatra Arsa! Si culmea, este perfect asfaltat de cativa ani si usor accesibil din DN71, drumul care leaga Sinaia de Targoviste.

Drumul in sine este absolut spectaculos si ai 2 posibilitati de traseu. La Cabana Dichiu drumul se desparte in doua si o poti lua spre Piatra Arsa sau spre Padina.

Babele, Sfinxul si Crucea Caraiman


Daca la Cabana Dichiu o iei spre dreapta, drumul merge catre Piatra Arsa. Acolo unde se termina drumul poti sa lasi masina si s mergi mai departe pe jos.

Atentie insa, vara in plin sezon poate fi foarte aglomerat. Adica vara la ora 11 sunt acteva sute de masini acolo :)). In ultimul weekend din octombrie, pe vreme frumoasa, la 10.00 erau vreo 50 de masini acolo.

Dupa ce lasi masina, poti sa mergi pe jos pana la Babe si la Sfinx. Drumul este accesibil, cam o ora de mers. Drumul nu are efectiv marcaj, dar nu aveti cum sa il ratati pentru ca este un fel de bulevard :)). Poti sa aleg varianta mai putin abrupta si mai ocolita, sau sa te curbele pe drept. Orice alegi, peisajul este fantastic! Odata ajuns la Babele poti sa faci un popas la cabana pentru ceva de mancare. Mancarea de la cabenele de munte este intotdeauna cea mai buna! :)

Daca vrei sa te aventurezi mai departe pe platou, de la Babele poti sa mergi pana la Crucea Caraiman, inca vreo ora de mers, sau pana la Varful Omu, vreo 2 ore si jumtate de mers. Deocamdata am incercat doar traseul pana la Crucea Caraiman, care nu este greu, un pic mai dificil doar inainte de Cruce.

Si o sa va povestesc si despre dezamagirea avuta la ultima tura. Desi este varf de munte si rezervatie naturala, au aparut foarte multe gunoaie. Este ceva incredibil sa vezi pet-uri si doze de bere goale aruncate pe varful Bucegilor! Se pare ca nesimtirea co-nationalilor nostrii este fara limite.

La ultima tura am luat un sac de plastic de la Cabana Babele si pana la Piatra Arsa l-au umplut copiii cu pet-uri si doze. Nu am venit pregatiti cu saci si manusi, asa ca nu am strans decat plasticele mari si totusi am avut un sac plin! Foarte trist! Si ar mai fi fost mult de strans. Ca sa nu mai spun de Trans-Bucegi in sine. Am vazut tone de gunoaie peste tot pe marginea soselei. Cred ca nu mi-ar fi ajuns portbagajul de la masina si le strang pe toate.

Asa ca atunci cand mergeti pe munte, luati un sac gol cu voi si la coborare adunati si plasticele care va ies in cale. Este un efort mic care insa conteaza enorm! E adevarat ca mi-ar placea sa nu avem ce aduna si sa ne intoarcem cu sacul gol dar, din pacate, cred ca suntem inca departe de aceasta realizare.

Padina si Pestarea Ialomitei


Daca de la Cabana Dichiu o iei in stanga, ajungi la Padina si Pestara Ialomitei. Drumul este ceva mai lung, dar exceptand cateva portiuni, este bun.

Prima oprire poti sa o faci la Lacul Bolboci. Dupa ce admiri lacul, conform Google poti sa o iesi pe stanga sau pe dreapta. Pe stanga am observat ca drumul nu era asflatat, cel putin la inceput, asa ca nu am mers mai departe. Am luat-o pe dreapta si drumul a fost ok. Plus ca in felul asta am gasit si Turbaria Lapturi unde ne-am oprit pentru o plimbare.

Mergand mai departe ajungi la Padina si la Pestera Ialomitei. Pestera se viziteaza, nu este mare, dar daca tot ai jund acolo.... de ce sa nu intrii si in pestera. Si, in plus, daca iti place sa mergi cu cortul, este un loc foarte bun pentru campat.

Cheile Zanoagei, Cascada 7 Izvoare si Lacul Scropoasa


Inainte de a ajunge la Lacul Bolboci, treci pe langa Campingul Zanoaga. Daca vrei sa faci o drumetie, lasa masina aici si porneste pe jos spre Lacul Scropoasa.

Drumul prin Cheile Zanoagei pana la lac este foarte frumos. Nu este un traseu usor, dar nici ceva deosit de dificil. Dus-intors sunt cam 11-12 km prin chei. Drumul este relativ drept dar cobori si urci incontinuu pe langa apa, pe un drum plin de pietre si radacini de copaci. Sincer, nu e un drum greu, pot sa il faca si copii de 5-6 ani. 

Noua ne-a luat prin chei cam o ora si jumatate si la dus si la intors. La dus mi s-a parut mult mai lung, ca nu se mai termina, poate pentru ca nu stiam cand ajungem. La intos am facut cam la fel, dar a parut mult mai usor.

Ca sfat: sa aveti bocanci! Pare evident, dar ce credeti, noi am ajus aici neplanificat in adidasi ;). Am putut sa facem traseul dar mi-asi fi dorit sa am bocanci :). Si sa aveti apa si mancare la voi. Nu gasiti nimic de cumparat la capatul drumului.

Atfel drumul merge de-a lungul Ialomitei si este foare frumos. Aveti si un pod de trecut, si un podet improvizat din busteni si mult catarat pe pietre! Si peisaje frumoase peste tot pe unde te uiti. Marcajul este crucea albastra. Si  o sa faceti 2 milioane de poze pe drum :)

Cand iesiti din chei, daca o luati la stanga pe drumul forestier (care pare un fel de autostrada comporativ cu drumul din chei), dupa vreo 10 minute de mers (maxim) ajungeti in fata cascadei 7 Izvoare. Se spune ca este cea mai pura apa de la noi din tara. Nu stiu daca este adevarat, dar oricum este superba. Puteti sa si urcati un pic pe langa cascada, noi nu am incercat, dar erau destui care treceau raul pe pietre si urcau spre cascada.

Am gasit si destule masini aici, se pare ca se poate ajunge pe un drum forestier daca ai masina de teren sau esti dispus sa faci masina un pic praf :). Dar sincer nu merita. Veniti pe jos prin chei! Drumul este fabulos.

Si chiar la iesirea din chei este lacul Scropoasa. Este un lac de acumulare de o culoare ireala! Este de un verde smarald incredibil. Nu stiu daca am mai vazut pe la noi pe undeva o asemenea apa. Daca o luati un pic in sus spre dreapta este o poteca care merge de-a lungul lacului si din loc in loc puteti sa coborati pe mal. Noi nu am mers decat cateva sute de metrii, deci nu stiu cat de departe ajunge poteca sau daca se poate face inconjurul lacului.

Noi nu am fost, dar am citit ca daca continui poteca in jurul lacului poti sa urci pana la Cheile Orzei, care sunt un defileu spectaculos dar mai greu accesibil. Pentru cine poate :)

Iarna pe platou


O zi de iarna cu zapada si cu soare este absolut spectaculoasa sus pe platou. Peisajul iarna este chioar mai incredibil decat vara. Singur problema este traficul infernal si faptul ca nu pera exista locuri de parcare. decat putine la cabana Dichiu. Sincer nu va recomand sa incercati in weekend sau in vacanta. Dar daca aveti noroc de o zi frumoasa, fara trafic, o sa o tineti minte multa vreme.