Porto si Douro - azulejos, vin si pastel de nata


Mai putin cunoscut pentru turisti decat Lisabona, Porto este o destinatie absolut fantastica pentru un city break, sau pentru un concediu mai lung. Un oras frumos, cu arhitectura deosebita, cladiri acoperite de azulejos, kilometrii intregi de promenada pe malul raului si pe malul marii, cu multa istorie, oameni prietenosi, mancare buna si vinuri si mai bune. Zona de pivnite a orasului este zona cu cea mai mare cantitate de vin/metru patrat din lume :). Si cum orasul este legat de vinul de Porto, o vizita nu este completa fara o plimbare  pe Valea Douro.

Porto


Cand am planificat calatoria la Porto nu am realizat ca ne suprapunem peste Pastele Catolic, ca urmare nu am estimat corect cat de aglomerat va fi orasul. Ne asteptam sa fie mai liber in extra-sezon, dar am nimerit probabil in aglomeratia tipica varfului de sezon, ceea ce a avut unele consecinte nefaste ale programului facut acasa :). Ca idee, va recomand orasului in perioade mai putin aglomerate, altfel veti avea probleme cu inghesuiala si cozi peste tot. Sau din contra, daca va place nebunia pe strazi, veniti pe 23 iuniem cand este Festa de Sao Joao, cea mai mare sarbatoare a orasului.

Trecand peste aglomeratie, Porto a fost o experienta incantatoare, mult peste asteptarile mele. Imi facusem de acasa un plan cu ce asi vrea sa vad si eram convisa ca o sa imi placa, dar in realitate ne-a placut mult mai mult, nu am apucat sa vedem tot ce ne-am propus, asa ca sigur vom reveni.

 

Ce trebuie sa stiti, este ca Porto este intins pe deal, coborand spre Douro, care are o vale destul de adanca. Ca urmare, mersul pe jos este solicitant daca traseul este la deal :). Si invariabil ajunge la un moment dat sa fie si la deal. E frustrant cand spune Google 10 min pe jos si tu te cateri pe scari o jumatate de ora :)

ALiados, Sao Bento Station si Rua da Flores

Noi ne-am inceput vizita cu Avenida dos Aliados, o zona deschisa imensa marginita intr-un capat de Camara Municipal do Porto care apoi ajunge pana spre Sao Bento Station, gara orasului. Toata zona este marginita de cladiri cu o arhitectura superba. Acum era un mare santier in capatul dinspre gara, si cam strica peisajul, dar tot merita o plimbare pe aici. Este partea mai moderna a orasului si una din putinele zone mai pe drept :)

Sao Bento Station este o atractie turistica in sine, datorita holului de la intrarea principala care este acoperit de tipicele azulejos alb cu albastru. O sa observati peste tot cladiri acoperite cu placi de faianta pictata, sunt tipice orasului si gara are si ea din belsug. Nu stiu daca este gara principala a orasului, dar este o destinatie turistica din top 10.

Daca ati ajuns aici, puteti sa faceti si o plimbare pe Rua da Flores, o strada pietonala care incepe de la gara si coboara spre malul raului. Este plina de magazine, baruri si restaurante si o gramada de lume care se plimba in sus si in jos. De preferat sa te plimbi in jos :). Si daca ajungeti aici, nu ratati The Cat. O pictura murala cat o cladire de inalta cu o pisica albastra frumoasa foc. Am citit ca sunt mai multe picturi murale foarte frumoasa prin Porto, dar nu am avut timp sa le cautam. Daca aveti timp insa, cred ca merita efortul.

Se do Porto - Catedrala

Prima impresie asupra Catedralei este ca arata ca o cazemata. Este o cladire masiva pe care o observi de departe. Este foarte frumoasa piata din fata Catedralei care are privelisti minunate asupra orasului pentru ca este sus. Merita sa cumparati biletul de intrare si sa vizitati si interiorul.Evident punctul de atractie este curtea interioara a Catedralei cu peretii plini de azulejos alb cu albastru. Toata lumea incearca sa isi faca o poza acolo, asa ca e o adevarata vanatoare de momente fara alti tursiti in poza. Este accesibil si un turn, de unde se vede foarte frumos orasul si raul.

Podul Luis I si Cais de Ribeira

Dupa Catedrala, puteti sa va indreptati spre podul Luis I. Dintre cele 6 poduri catre trec Douro in Porto, Luis I este cel mai faimos si mai impresionant. Podul are 2 niveluri, unul jos la nivelul Cais de Ribeira si unul sus, la nivelul Catedralei. Partea de jos este in totalitate pietonala, iar cea de sus este pentru pietoni si pentru metrou. Partea de sus este unul din punctele de belvedere cele mai frumoase din Porto. Sunt faimoase pozele facute de pe podul Luis I. Noi nu am reusit sa facem asta, dar inteleg ca apusul este spectaculos de pe pod. Daca sunteti aici si aveti timp, treceti pana pe partea cealalta, la manastirea Serra do Pilar, care are o terasa cu vedere superba asupra orasului. Alt punct de unde sa vedeti apusul. Asta este unul din locurile in care m-am bucurat ca nu mai avem aparate foto cu film, trebuia sa umblu cu buzunarul plin se role :).

Pe partea cu orasul, este un zid vechi de cetate, Murala Fernandina, de-a lungul careia urca de pe malul raului pana spre Catedrala, Funicular dos Guindais. Sincer, este scump dar o optiune excelenta daca nu doriti sa urcati muuuuuulte trepte de pe malul raului pana in partea de sus a orasului. La coborare nu merita, dar la urcare alternativa per pedes nu este deloc prietenoasa :).

Partea de jos a podului este accesibila din Cais de Ribeira, promenada de pe malul raului plina de baruri si restaurante si turisti care fac poze. Tot de aici pleaca barcile care fac croaziere pe Douro. Noi nu am avut timp si de plimbare cu barca, sincer nici nu am incercat sa o includ in program pentru ca am crezut ca nu merita, dar vazand orasul si malul raului, acum mi se pare ca merita, pentru ca orasul se vede superb de pe rau. Data viitoare sigur o sa facem si asta :). Si daca sunteti aici, sa stiti ca daca vreti sa treceti raul pe malul dinspre Vila Nova de Gaia, pe langa pod, puteti sa treceti si cu o barcuta care traverseaza la fiecare  minute si costa doar  3.5 euro pe sens. Din pacate noi nu am avut timp si pentru o plimbare pe partea cealata a raului, dar o adaugam pe lista pentru data viitoare :)

Palatul Bursei

Daca sunteti in Cais de Ribeira, puteti sa profitati de ocazie si sa mergerti spre Palatul Bursei. Acesta este unul din regretele mele referitor la Porto, nu am apucat sa il vizitam :(. Nu se poate face programare online si pentru ca era foarte aglomerat, cand am ajuns noi acolo puteam sa cumparam bilete doar pentru a doua zi seara, cand noi deja nu mai eram in Porto. Am inteleg ca este un must see in Porto, asa ca va recomand sa incercati sa il vizitati. Dar ca sa nu fiti suparati daca ajungeti pana aici degeaba, faceti o pauza pe iarba gradinii din fata Palatului Bursei, Jardim do Infante.

Apoi, daca sunteti curajosi, puteti sa urcati iar spre partea de sus a orasului. Asta inseamna la deal, pe scari. Foarte la deal :). Dar ajungeti la Miradouro da Rua das Alda, unde veti gasi o priveliste superba asupra raului si orasului. 

Turnul si biserica Clerigos

Pentru una din cele mai grozave privelisti asupra orasului, trebuie insa sa urcati in Turnul Clerigos. Biserica se viziteaza fara taxa si este interesanta de vazut, dar punctul de atractie principal este turnul, Pentru turn, trebuie sa cumparati bilet si este permis accesul unui numar limitat de persoane in acelsi timp asa ca, daca este o perioada aglomerata veti avea aceiasi problema ca la Palatul Bursei. Nu se poate face programare online, iar noi cand ne-am dus am gasit bilete doar pentru a doua zi la prima ora. Dar a meritat efortul. Pentru cei ca mine, care nu urca in turnuri, stradutele din jurul bisericii sunt perfecte pentru o plimbare prin magazine de suveniruri :). Pentru ceilalti, care urca, peisajele merita din plin iar Turnul gazduieste si un mic muzeu.

Igreja do Carmo

Un alt obiectiv care trebuie vizitat este Igreja do Carmo. O observati imediat datorita peretilor exterior acoperiti de azuejos, dar si interiorul meita vizitat. O sa vedeti inclusiv  cea mai mica casa din Portugalia, care este parte din tur, si care a fost construita intre aceasta biserica si cea de alaturi, pentru ca exista o lege care spunea ca doua biserici nu pot fi una langa alta. Si daca sunteti acolo, faceti si o poza vis a vis cu Fonte dos Leones, care a inspirat cartile cu Harry Potter. Sau cel putin asa se spune :)

Libraria Lello

Si daca tot am ajuns la Herry Potter, nu puteti sa ajungeti in Porto si sa nu vizitati libraria Lello. Era faimoasa si inainte, dar dupa Herry Potter (care se spune ca a fost inspirat de aceasta) faima a ajuns la cote incredibile. E important sa stiti ca se plateste o taxa de intrare de 5 euro care apoi se scade din orice carte/obiect cumparat din librarie. Si trebuie sa va faceti o programare cu ziua si ora dorite atunci cand cumparati biletul (https://www.livrarialello.pt/en/store/ticket-voucher). Si chiar si asa va trebui sa stati la coada sa intrati si inauntru o sa va calcati in picioare cu inca 200 de turisti :). Cladirea in sine este absolut supeba, asta nu poate fi contestat. Insa daca este plina de lune, parte din farmec se pierde. Cam tot farmecul :(. Selectia de carti, de asemenea, nu mi s-a parut fabuloasa. Sunt multe opere celebre printate in editia lor si nu foate mult in afara de asta. Sincer, pentru mine toata experinta a fost dezamagitoare: coada 20 de minute in fata librariei, calcat in picioare inauntru, nu am avut prea multe carti in engleza din care sa aleg (inteleg ca e Portugalia, dar libraria e plina de tursiti) etc. Am bifat actiunea si cam atat. Ii mai dau o sansa data viitoare, dar imi fac programare la prima ora, cand deschide.

Plaja si Mathosinhos

Porto beneficiaza, pe langa iesirea la Douro si de iesire la ocean. Mai exact de o plaja imensa care se intinde intre port si Castelo de Queijo. Daca ajungeti in Porto vara, cu singuranta puteti sa faceti o baie, daca nu, macar o plimbare pe malul marii. Desi noi am fost in aprilie, vremea era calda si surprinzator plaja era plina de oameni, chiar erau si cativa curajosi in apa.

Si daca ajungeti la plaja, inseamna ca sunteti in Mathosinhos, zona faimoasa pentru cele mai bune restaurante de peste si fructe de mare din toata Portugalia. Noi doar am trecut cu autobuzul turistic prin zona si ne-am inebunit mirosul de sardele la gratar :). Mai ales la sfarsit de saptamana trebuie sa va faceti o rezervare la restaurantele de aici, daca nu vreti sa bateti drumul degeaba.

Si tot aici nu puteti sa ratati Anemona, o cosntructie de metal imensa care imita o anemona de mare. Este plasata intr-un giratoriu imens si chiar este foarte frumosa.

In capatul plajei este si Castelo de Queijo, adica castelul de branza (care nu are nicio legatura cu branza, stanca pe care este construit are forma unei bucati de branza) si vis a vis este Acvariul din Porto. Din pacate nu am avut timp pentru niciunul dintre ele, asa ca nu va pot spune cum sunt.

Promenada pe malul oceanului si pe malul Douro

Porto este practic incojurat de apa. Pe o latura oceanul, apoi Douro pe inca o latura, separand Porto de Vila Nova de Gaia.. Daca va place plimbarea pe malul apei, in Porto o sa fiti fericiti si aveti de unde alege. Pe langa cei aproape 2 km de plaja de mai sus, intre Castelo de Queijo si Farolim de Felgueiras (unde Douro se varsa in mare) mai sunt vreo 2.5 km de promenada pe malul marii. Cu parcuri, trasee de plimbare, faleza cu stanci spectaculoase si cateva plaje mai micute.

Apoi de la Farolim de Felgueiras incepe promenda pe malul Douro. Practic puteti merge lejer pe jos, pe malul raului, pana la podul Luis I, adica vreo 6 km :). Asta pe partea raului dinspre Porto. Daca vreti si pe malul dinspre Vila Nova de Gaia, atunci mai adaugati cam tot atatia km.

Sincer, data viitoare in Porto vreau sa imi rezerv o zi doar pentru plimbat pe malul apei.

Sa vorbim despre mancare...si vin

Nu poti sa mergi in Portigalia si sa nu incerci Pastel de Nata, cel mai faimos dulce al portughezilor, dar doar unul dintre muntele dulciuri traditionale in oferta. Sau si mai bine, un Pastel de Nata cu un pahar de Porto :). Pastel de Nata gasesti pe toate drumurile si la toate colturile. Unele fabuloase, unele mai putin grozave. Eu recomand un local micut, vis a vis de gara Sao Bento, care si noua ne-a fost recomandat de altcineva - Fabrica de Nata. Pasteis de Nata sunt fabuloase aici, proaspat coapte chiar sub ochii tai. https://www.fabricadanata.com/menu

Tot in Porto trebuie sa incerci faimosul lor sandvis Franchesinha. Este peste tot, e ceva traditional orasului, dar sincer pe mine ma doare ficatul numai cand ma gandesc:  felii de paine care au intre ele o bucata de friptura de porc, un fel de chiftea/hamburger si niste carnati, peste paine un ou ochi, totul acoperit cu un sos special si servit cu cartofi prajiti. Eu prefer sa raman la sardele la gratar, cealalta specialitate a Portugaliei.

Si daca vorbim de mancare, trebuie sa vorbim si de bautura si nu poate fi Porto fara vin de Porto. Din pacate nu am apucat sa vizitam o pivnita de vinuri din Vila Nova de Gaia, chiar mi-asi fi dorit, dar nu a mai incaput in program, dar am compensat cu consumul, aproape excesiv, de vin de Porto :). 

Transportul in Porto

Ca turist, neobisnuit cu orasul, Porto poare fi pe alocuri chinuitor. Pentru ca este situat pe un deal, o sa tot urcati: pante, trepte, de toate. Nici cand cobori nu te bucuri, pentru ca realizezi ca la un moment dat va trebui sa urci la loc. Este un oras superb pentru plimbari pe jos, dar obositor.

Autobuzul turistic aici este o optiune viabila. In multe orase sunt bani aruncati, dar aici chiar merita. Am parcurs distante mari cu el si am ajuns un locuri in care altfel nu am fi avut timo sa ajungem. Sunt mai multe companii, noi am ales Yellow Turs (https://www.yellowbustours.com/en/porto). Au multe optini de combinatii cu alte oferte, noi am ales biletul de 48H care includea si tranvaiul turistic si funicularul. O zi am facut o ruta si a doua zi pe cealalta. Un tur complet pe fiecare ruta a insemnat cam 2 ore.

Ceea ce nu trebuie sa ratati este tranvaiul traditional, la fel ca cel pe care il gasiti si in Lisabona. In Porto mai exista doar doua linii pe care circula acest tranvai, 1 si 18. Ambele pornesc de la capatul falezei, din Passeio Alegre. Linia 1 merge pe malul raului pana spre Catedrala, linia 18 merge doar jumatate de traseu pe malul raului apoi intra in interiorul orasului spre Clerigos. Biletul nu este inclus in tariful normal de transport, trebuie sa va luati bilete separat, dar o plimbare cu acesta este fun :). In Porto exista si un muzeu al alcestor tranvaie, dar nici pe acesta nu am avut timp sa il vizitam.

Dupa cum spuneam se fac si croaziere pe Douro, sunt multe oferte majoritatea barcilor plecand din Cais de Ribeira, toate avand cam acelasi pret si acelasi traseu. Nu am avut in plan plimbarea cu barca, dar apoi cand am vazut cat de frumos se vede orasul de pe rau, mi-asi fi dorit sa am timp si pentru asta.

Tot la capitolul transport atipic, in Porto puteti sa incercati un tuk-tuk. Nu aveti cum sa le ratati, sunt peste tot si sunt super haioase. 

De Funiclar dos Guindais v-am spus deja (foarte util la deal), ar mai fi un o telegondola pe malul din Vila Nova de Gaia in dreptul podului Luis I, care intr-adevar are vederi spectaculoase.

Si evident metroul, care parcure distante mari, inclusiv pana la aeroport. Tineti cont ca la metrou cartelele cu calatorii multiple sunt individuale, deci daca sunteti 2 si luati o cartele cu 2 calatorii, nu o puteti folosi amandoi (experimentat pe pielea nostra :).

Un plus este faptul ca aeroportul este usor accesibil, cu metroul cam 35 de minute si o calatorie costa aprox 2.5 euro/persoana. Noi am folosit metroul la plecare, dar cand am venit ne grabeam si am rezervat un taxi prin Booking care a fost 30 euro/4 persoane, ceea ce mi s-a parut rezonabil. Daca eram doar 2, era mai putin, 30 euro era pretul pt 4-6 persoane.

Putina organizare...

Cand de bine imi pregatesc cu vizitele...de data asta am fost destul de pe langa cu planul :). Nu mi se intampla des, dar se mai intampla. Am avut la dispozitie in Porto cam o zi si jumatate si ceea ce am planificat eu pentru intervalul asta imi lua 3 zile. 

In primul rand nu mi-am dat seama cat o sa ne "coste" din timp pantele orasului. Zice Google 300 de metrii...dar sunt in sus. Nu am estimat nici durata traseelor cu autobuzul turistic, peste 2 ore fiecare din cauza de trafic. Nu am luat nici in considerare ca era Paste in Porto si era plin peste tot. Plus ca un prima zi orsul m-a confuzat cu totul, poate eram eu mai ametita ca avusesem avion la 6 dimineata, dar abia a doua zi am reusit sa ma orientez in spatiu si sa imi dau seama in ce directie sa o iau fara harta. Nici asta nu mi se intampla des.

Una peste alta, am ramas cu o gramada de obiective nebifate (Bursa, croaziera pe Douro, tuk-tuk, apusul de pe podul Luis I, Muzeul Tranvaielor, Cafe Majestic, Piata Bolhao, biserica Sfantul Ildefonso, Capela das Almas, vizita la un pivnita de vinuri si inca cateva mai putin importante). 

Asa ca daca planificati o vizita in Porto, alocati 3 zile orasului. Sau mai multe daca aveti timp, dar 3 zile este minimul necesar ca sa ziveti ca ati vazut ce era mai important de vazut si experimentat. Deci eu trebuie sa ma intorc acolo...:)

Ca nota de final, exista si un Porto Card, cu sau fara transport. Nu este scump si asigira cateva reduceri la obiective. Eu l-am luat pe cel de 2 zile fara transport, nu a fost decat 6 euro, dar nu a meritat. Am economisit vreo 4 euro reducere. Daca asi fi avut timp de toate obiectivele, asa cum imi facusem initial planul, ar fi meritat, dar pentru ca nu prea am avut timp, nu prea ma folosit nici cardul.

Valea Douro - casa vinului de Porto


Daca ajungi in Porto este pacat sa nu aloci o zi pentru Douro. Trebuie sa experimentezi tot drumul vinului de Porto, de la Quintele de pe Douro care il produc, pana la pivnitele din Vila Nova de Gaia care il depoziteaza.

Valea Douro este incredibil de frumoasa. Serios incredibil de frumoasa :). Cel putin pe sectiunea dintre Regua-Pinhao te lasa cu gura cascata, nu stii unde sa te uiti mai intai si nu mai vrei sa pleci de acolo.

Vizita la o Quinta

Quinta este denumirea pe care o au cramele/viile de pe Valea Douro. Si zona este plina de Quinte, multe dintre ele oferind vizite si degustari pentru turisti. Daca ajungeti in Douro, este o experienta de incercat. Dar alegeti-va din timp o Quinta, verificati programul si faceti-va o rezervare. Cititi cu atentie conditiile lor pentru ca unele nu accepta in tur copii sub 18 ani.

Noi am ales Quinta do Seixo - Sandeman, de langa Pinhao. Sandeman este o marca renumita de vin Porto si emblema lor, silueta cu capa neagra si sombrero, poate fi vazuta peste tot in zona. Am ales turul de baza, care a durat cam o ora si a inclus degustarea a 3 vinuri de porto si a costat 20 euro/persoana cred. Dar copiii au participat gratis. 

Vizita merita in primul rand pentru peisajele de la Quinta, care are o pozitie fantastica, dar si pentru explicatiile primite, am aflat niste lucruri intereasante. Si evident, pentru vin. Sa stiti insa ca vinul de Porto nu se depoziteaza pe Douro, ci in pivnitele din Porto, deci sa nu fiti dezamagiti daca nu o sa vizitati si o pivnita. Ca ele sunt in alte parte.

https://www.sandeman.com/port-wine/visit/quinta-do-seixo-douro/

Croaziera pe Douro

Daca tot ati ajuns aici, trebuie sa faceti si o plimbare pe Douro intr-o rabello, o barca traditionala. Cele mai multe oferte sunt din Pinhao, cu durate de 1-2 ore dau mai mult. Noi am les plimbarea de o ora  din Pinhao in amonte pe rau, si a fost suficient. A meritat din plin pentru ca peisajul este fabulos pe sectiunea respectiva de rau. Numai dealuri cu terese cu vii si concele quintelor cat vezi cu ochii. Si aici va recomand sa cumparati biletele in avans online si sa va bucurati de plimbare.

Regua si Pinhao

Aceste sunt cele mai cunoscute localitati pe Douro, si evident cele mai tranzitate de turisti, dar ele in sine nu au mare lucru de oferit, in general sunt punct de plecatre catre barci sau quinte.

In Regua daca ajungeti puteti sa va opriti un sfert de ora sa admirati raul de pe podul metalic pietonal. Este interesant ca sunt 3 poduri unul langa altul; podul metalic pietonal, apoi podul rutier de la nivelul orasului si apoi podul de pe autostrada mult deasupra orasului. Este o parcare gratuita chiar lana podul pietonal.

Pinhao este mai micut si un pic mai pitoresc. De aici pleaca majoritatea croazierelor pe rau si de la debarcader puteti sa admirati superbul hotel The Vintage House, cu arhitectura lui deosebita. Tot aici atractia principala este micuta gara a orasului care este impodobita de Azulejos. Si aici este si Quinta Bonfim, pe care puteti sa o alegeti daca nu sunteti cu masina, pentru ca este chiar in oras.

Si daca ajungeti aici neaparat sa va opriti pentru tapas si vin la Cardanho dos Presuntos. Este un local minuscul vis a vis de gara aproximativ, cu doar vreo 5 mese mici inauntru care serveste numai jamon, branza si chorizzo, plus o varietate imensa de vinuri si alte produse locale. Daca nu stii ce cauti, treci pe langa el fara sa clipesti. Dar daca stii, trebuie neaparat sa il incerci :). 

Miradouros

Numele cam spune totul. De-a lungul vaii Douro sunt construite foarte multe puncte de belvedere, le gasiti usor pe harta, dar evident pentru cam toate aveti nevoie de masina fiind destul de departe de drumul principal. Noi am ales 2.

Miradouro do Casal de Loivos, este unul dintre punctele cu cea mai frumoasa vedere asupra zonei. Este in Pinhao, in varful dealului si are avantajul ca drumul este asfaltat pana sus. Atentie! Google iti da intai varianta de drum de 3 km care pleaca de langa Quinta Bonfim, dar care este un fel de drum forestier pe deal. Horror, nu am stiut cum sa ne intoarcem mai repede. A doua varianta, fix pe partea opusa, este un traseu de vreo 7 km in sus pe deal, dar este perfect asfaltat pana la mirador.

Celalalt a fost Miradouro Mesao Frio, care are avantajul ca este chiar pe soseaua principala, dupa Regua spre Porto. Nu trebuie sa mai urci nicaieri, doar sa opresti masina si sa te bucuri de peisaj.

Cum sa vizitezi Douro?

Prima optiune ar fi masina, dai ai masina inchiriata. Avantajul este ca poti vizita orice Quinta doresti, pentru ca toate sunt accesibile cu masina si poti sa ajungi si la cateva puncte de belvedere, daca ai timp. Daca alegi aceasta optiune, cea mai spectaculoasa bucata de drum este intre Regua si Pinhao, pentru ca acolo drumul merge fix pe malul apei.

Alta optiune este trenul. Exista un tren turistic care cred ca merge vara, dar sincer nu merita banii ca merge pe aceiasi sina pe care merge si trenul normal. E suficint sa consulatati orarul cailor ferate portugheze si sa vedeti daca va potriviti ca ore.Puteti sa luati trenul din Porto, sau tot asa sa faceti doar o plimbare intre Regua si Pinhao. https://www.cp.pt/passageiros/pt/consultar-horarios

Sau puteti sa faceti o croaziera din Porto. Sincer mi se pare cam mult timp petrecut in barca, dar acum depinde de preferintele fiecaruia. 

Noi am venit din Costa Nova, nu din Porto, asa ca planul era sa lasam masina in Regua si sa luam trenul pana in Pinhao si inapoi. Din pacate nu ne-am potrivit cu mersul trenurilor, asa ca am mers doar cu masina.

Santuario de Nossa Senhora dos Remedios - bonus pentru ca este in drum


Noi venind dinspre Costa Nova, drumul trecea chiar pe langa Sanctuar. Dar si daca veniti direct dinspre Porto, puteti sa faceti un ocol, pentru ca este la cativa km distanta de Regua.

Sanctuarul este impresionant pentru biserica cu azulejos din varf, dar mai ales pentru scara care coboara de la biserica pana in oras. Este absolut fantastica. Initial ma gandeam cu groaza cat o sa urcam, dar exista parcare sus la biserica asa ca....problema rezolvata.