Biserici fortificate si cetati in jurul Sibiului


Sunt peste 50 de biserici fortificate si cetati in jurul Sibiului. Asa ca a aveti de unde alege. Din punctul asta de vedere sunt de toate pentru toate gusturile, timp sa aveti si mai ales sa aveti noroc sa le gasiti deschise, pentru ca putine sunt deschise constant sau sa aveti noroc sa gasiti pe cineva sa va deschida. Mie imi plac in mod deosebit bisericile fortificate din Transilvania, mai ales cele mai putin "turistice" unde aveti ocazia ca ascultati niste povesti extraordinare ale oamenilor si locurilor.

Axente Sever


Biserica fortificata din Axente Sever (anterios satul se numea Frauendorf) este una dintre cele foarte usor accesibile si deschisa tot timpul anului. Se afla chiar la sosea, in centrul comunei si este un domn care vine zilnic sa ingrijeasca de biserica si sa primeasca turistii cu informatii si povesti. In interior este amenajat si un mic muzeu si se poate urca in turnul plin de porumbei. 
De asemenea, in interiorul fortificatiei au fpst amenjate cateva camere pentru turisti (care in mare majoritate sunt straini), fiecare cu baie proprie si cu o bucatarie comunca dotata cu de toate. Luati in considerare daca aveti in plan alt fel de turism. Plus ca de aici puteti sa cumparati si unele produse locale: miere, gem, sirop etc.

Valea Viilor


Dupa Axente Sever am plecat spre Valea Viilor. Peste tot in zona drumurile printre colinele Transilvaniei este absolut superb. Si la Valea Viilor am avut noroc sa gasim biserica deschisa, si aici este un mic muzeu amenajat si o domna foate draguta care are grija de biserica, plus ca aici am avut turn bonus, adica 2 tornuri in care se putea urca in loc de unul singur. Eu nu stiu cum de le place copiilor sa se catare atat in turnuri. Deci  nu ocoliti Valea Viilor daca sunteti in zona.

Biertan


Biertan este cea mai cunoscuta dintre bisericile fortificate din jurul Sibiului. Site Unesco etc. Iti dai seama de asta cum ajungi: parcare mare, tarabe cu diverse de cumparat la intrare, bilete de intrare etc. Nu ma intelegeti gresit, este absolut superba si merita vizitata, dar mi s-a parut cea mai comerciala dintre toate. Parca ii lipseste personalitatea celoralte vizitate. Plus dezamagirea ca din cele vreo 5-6 turnuri cate are nu se poate urca in niciunul. Ne-a placut, am aflat lucruri interesante, dar cred ca o vizita a fost suficient.  Si daca ajungeti acolo sa aflati povestea incuietorii de la usa din biserica :)

Slimnic


Ruinele cetatii Slimnic nu sunt un obiectiv turistiv bine valorificat. Chiar deloc asi putea spune. Noi am gasit-o pe Google maps in drum spre Axente Sever si am zis sa oprim sa vedem despre ce este vorba. In drumul principal este si un panou cu cateva informatii, poti as lasi masina acolo si apoi sa urci vreo 200 de m pe un drum de tara. Ruinele cetatii sunt impresionante, desi nu sunt tocmai intretinute. Noi am gasit poarta deschisa si multe oi pasccand in curte, Nu se poate intra, dar poti sa te plimbi in jurul ei. Probabil ca daca intrebi in sat gasesti si persoana cu cheia si ai putea sa intrii in interior. 

Cisnadioara


Cisnadioara este una din atractiile cunoscute din apropiere de Sibiu. Toata zona este deoasebit de frumoasa iar peisajul de sus de la Cisnadioara este absolut superb. Cetatea este bine intretinuta, are program de vizitare, jos cumparati bilete si obtineti inforamatiile de care aveti nevoie. Ca si constructie nu este ceva grandios, dar este bine pozitionata si este un loc perfect pentru o plimbare in zona. E putin de urcat pana la cetate, darnu este un drum dificil.

Calnic


Calnic a fost una din surprizele placute ale zonei. Este situata in apropiere de drumul vechi dintre Sibiu si Deva. Ca o paranteza, de cand este autostrada drumul vechi este aproape pustiu si este o placere sa il parcurgi. De Calnic nu stiam nimic, la fel am gasit locatia pe Google Maps si am zis sa incercam. Sunt doar catova km de mers din DN, am gasit cetatea inchisa, dar am sunat la numarul de pe usa si a venit imediat o doamna sa ne deschisa. A, gasit o cetate superba, renovata, foarte bine intretinuta si pusa in valoare. Mi-a placut foarte mult la Calnic si fortificatia, si curtea super ingrijita cu flori si iarba, totul. Merita din plin o abatere din drumul principal.

Hosman


Hosman l-am vizitat de mai multe ori, cu ocazia festivalului Holzstock, dar si cu un evenient otganizat de comunitatea locala pentru popularizarea zonei. Este o biserica fortificata destul de bine intretinuta si povestea ei, spusa de localnici, este foarte interesanta.

Mocanita de pe Valea Hartibaciului


Si pentru ca mai sus am scris despre Hosman, un mod inedit de a ajunge acolo este cu Mocanita de pe Valea Hartibaciului. Circula in general in weekend, de la Cornetelu la Hosman si inapoi. Daca prindeti o zi cu soare, peisajul spre muntii Fagaras este absolut fantastic. Programul si informatii despre mocanita gasiti pe pagina lor de FB - Asociatia Prietenii Mocanitei.

Holzstock


Siiii......cel mai tare festival si cel mai inedit mod de a vizita o biserica fortificata. In fiecare an la Hosman se organizeaza in august Holzstock, un festival superb care se tine in interiorul fortificatiilor. Se vine cu cortul si se pune in curtea bisericii.  3 zile de relaxare, atmosfera, aer curat, muzica si voie buna. Festivalul nostru preferat!