Foaie de post pentru placinte si cornulete


Aceasta este o reteta de foaie de placinta super simpla, cu doar 3 ingrediente: faina, apa, ulei. Nu se poate sa nu aveti asa ceva prin camara. Este usor de facut, dar are o tehnica aparte care duce la obtinerea unor foi fragede si putin sfaramicioase. Absolut delicioase. Reteta o am de la o colega care face dulciuri senzationale si tehnica este asemenatoare cu cea a laminarii aluatului de foetaj, dar mai "din topor" cumva :). Este minunata pentru orice placinta, dar poate fi folosita cu succes si la cornulete (simple sau umplute).

INGREDIENTE:

 

1 cescuta ulei (14 linguri / 175 ml)

1 cescuta apa (10 linguri / 200 ml)

faina cat cuprinde (12-13 linguri cu varf / aprox 450-500 gr)

1 praf de sare

 

In plus:

1/2 cescuta ulei (7 linguri / 85 ml) + faina cat cuprinde pentru a obtine consistenta unei smantani groase (aprox 3 linguri cu varf/120 gr)

MOD DE PREPARARE:

 

Eu nu ma omor dupa retele cu cantitati in "cesti" sau "linguri", dar acesta este un aluat foarte simplu la care merge si asa. Proportiile conteaza doar.

Intr-un castron se amesteca apa si uleiul, se adauga faina cat cuprinde si sarea. Se doreste obtinerea unui aluat potrivit de tare care poate fi intins sub forma de foaie.

Separat se amesteca restul de ulei cu faina pana se obtine un fel de "smantana" ca si consistenta.

Aluatul se intinde pe masa sub forma de foaie. Nu este necesar adaos de faina pentru ca are mult ulei in compozitie si nu se lipeste de masa. Peste foaia de aluat de intinde crema obtinuta.

Se ruleaga sau se impatureste aluatul, se inveleste in folie si se tine la frigider 30 de minute.

Placinta


Daca vreti sa faceti placinta, aluatul se imparte in doua si se intind 2 foi. Una se pune la baza tavii, se pune umplutura, se pune a doua foaie, se inteapa cu o furculita din loc in loc si se coace la 180 gr C timp de aprox 25 de minute.

Aici este o placinta cu dovleac, cea mai buna placinta in opinia mea :). Umplutura este foare usor de facut. Dovleac ras calit in cateva linguri de ulei si cu cateva linguri de zahar (mai multe sau mai putine in functie de preferintele voastre).

Si o varianta cu mere, la fel de delicoasa. Plus ca m-am desteptat - mi-am dat seama ca am o tava de tarta cu fund detasabil si am zis ca merge si la placinta. Si da, chiar merge, este super practica de folosit. Iese placinta din tava imediat.

Cornulete


Aceiasi foaie, alta ultilizare. Este absolut delicioasa pentru niste cornulete cu orice fel de gem ramas prin camara. Ale mele au iesit cam mari si inestetice ca nu am rabdare sa fac din alea mici, mai ales cu o foaie destul de uleioasa si lipicioasa, dar asta nu a contat. Au disparut de seara pana a doua zi dimineata.

Si pentru ca eu urasc sa rulez cornulete, mi se pare o munca ingrozitoare, mai ales cu un aluat destul de moale si lipicios, ca acesta, am descoperit si varianta de patratele. Taiati o fasie lunga de aluat si lata cam de 5 cm, puneti gem de-a lungul ei pe o margine, indoiti, apasati pe margine sa se lipeasca si taiati "ruloul" obtinut in patratele.

Update: decembrie 2020