Zabalione


Zabalione, o denumire exotica pentru o spuma absolut dementiala! Asta pentru ca aceasta reteta contine o cantitate indecenta de alcool si fiecare lingurita te imbata de dreptul. Scuza sa il faci este ca poti sa folosesti galbenusurile ramase de la vreo bezea ceva, dar adevarul este ca alcoolul face totul! :) Nu este un desert pentru copii!

INGREDIENTE:

 

1 galbenus

25 gr zahar

40 ml alcool

 

Bineinteles ca nu o sa faceti dintr-un singur galbenus, dar multiplicati in functie de cate aveti ramas. De ex, aici am facut din 5 galbenusuri, 125 gr zahar si 200 ml de alcool. Si au iesti 4 cupe de zabalione. Deci fiecare cupa a avut 50 ml alcool :)

MOD DE PREPARARE:

 

Si aceasta este o reteta super simpla, facuta la bain marie. In primul rand mixati galbenusurile cu zaharul pana obtineti o compozitie spumoasa. Turnati compozitia intr-un castron care merge la bain marie si puneti pe foc. Adaugati alcoolul si amestecati incontinuu pana crema ajunge la temperatura de 83 gr C. O sa vedeti ca incepe sa se ingroase pe masura ce creste temperatura.

Cand ajunge la temperatura setata se toarna in pahare si gata. Se lasa sa stea cateva ore la frigider.

Daca o serviti ca atare, in cupe, puteti sa o decorati cu fructe proaspete, ciocolata sau biscuiti. Sau puteti sa o serviti turnata peste inghetata, sau peste o prajitura. Este o crema moale, destul de lichida. Daca ii adaugati un pic de gelatina puteti sa o intariti, dar nu mai are acelasi farmec.

Este o bomba calorica cu un gust divin!

Gustul este influentat foarte mult de alcool. Traditional se foloseste vin marsala, un vin dulce, licoros. Pentru ca nu prea gasesc asa ceva pe toate drumurile, eu folosesc Lacrima lui Ovidiu. Tot un vin licors si puternic aromat. Mi se pare ca merge perfect. Puteti sa incercati si alte deluri de alcool, dar daca treceti de la vin la tarie, atunci va trebui sa reduceti cantitatea.