Venetia


Venetia, "orasul plutitor", este un oras cum nu este niciun altul. Un oras asezat peste 118 mici insule, cu mai mult de 170 de canale intre ele si peste 400 de poduri care le unesc, un oras ca carui viata este legata de apa, cu o arhitectura fantastica, gondole si un farmec aparte. Un oras de care fie te indragostesti la prima vedere, fie il urasti de la inceput. Eu fac parte din prima categorie si nu prea ii inteleg pe cei din a doua, dar justificari sunt pentru ambele tabere.

Am fost prima data in Venezia in 1997 si acum, a sasea oara in 2023. Niciodata insa nu am stat mai mult de 1-2 nopti, dar promit ca data viitoare ii voi acorda un pic mai mult timp, pentru ca da, chiar si dupa atatea vizite, tot imi doresc sa mai existe si o data viitoare, mai ales ca sunt multe locuri in oras unde nu am reusit sa ajung inca.

 

Pentru mine, orasul este fantastic, mi-a placut intotdeauna, mi se pare un loc deosebit pe care trebuie sa il vezi macar o data in viata, chiar daca decizi ca nu e pentru tine. Imi plac canalele, barcile, cladirile, podurile, chiar si atmosfera haotica datorata milioanelor de turisti. Este altceva, mai sunt si alte orase cu retele extinse de canale, dar niciunul nu se compara cu Venetia. 

Venetia este impartita in zone numite "sestieri" fiecare cu farmecul si specificul ei, unele asaltate de turisti, altele mai ferite putin. 

San Marco isi trage numele de la biserica cu acelasi nume, San Polo de la Campo San Polo, Cannaregio de la stuful care ii acopereau suprafata, Castello de la vechiul fort care exista odata pe insula San Pietro, Santa Croce de la biserica cu acelasi nume, Dorsoduro de la solul mai dur si mai putin mlastinos.

Fiecare zona merita descoperita si strabatuta la pas.

San Marco


San Marco este inima orasului. Zona cu cele mai importante atractii ale Venetiei si evident zona cea mai turistica si mai aglomerata. Daca ajungi in Venezia pentru o zi sau doar cateva ore, aici ajungi, in San Marco. Daca te gandesti la Venetia, primele imagini care iti vin in minte sunt de aici: Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Piata San Marco si Campanile.

Este insa si cea mai aglomerata zona a orasului, pentru ca toata lumea, oricat de mult sau de putin ar sta in Venezia, in primul rand se inghesuie aici.

 

Basilica San Marco

 

Nu se poate sa ajungi in Venezia si sa nu vizitezi Basilica San Marco. Este probabil cel mai vizitat loc al orasului si merita sa intrii si in interior. Este adevarat ca si exteriorul este absolut fantastic, este incredibil de frumoasa, cu mozaicul colorat de pe fatada, turlele rotunde si leul venezian. Parca este desprinsa dintr-o poveste.

Insa si interiorul merita vizitat si merita cumparate bilete pentru vizita completa care cuprinde si Pala D'Oro si Loggia Cavalli - terasa din fata basilicii cu statuile ecvestre de unde ai o imagina superba asupta pietei San Marco.

Este de preferat sa ca faceti rezervare online, din timp, in ziua dorita, pentru ca altfel cozile sunt enorme in orice sezon.  (https://basilicasanmarco.skiperformance.com/it/negozio#/it/acquista) 

Si ca sa vedeti cat de tineri eram in 2009 :), si ce frumos se vede piata din Loggia dei Cavalli. Acum ultima data nu am mai intrat in basilica din lipsa de timp si pentru ca mai fusesem de cateva ori. Dar macar o data sa nu o ratati!

Piata San Marco

 

Si daca ati ajuns la basilica, atunci ati ajuns deja si in piata. Si probabil v-ati oprit sa faceti cateva zeci de poze :). Este intr-adevar o piata spectaculoasa, cu toate cladirile fantastice de pe toate laturile. Cu adevarat inima orasului. Si daca vreti ceva mai mult decat poze, aici gasiti Muzeul Correr, Muzeul National de Arheologie, Biblioteca Marciana si faimoasa Cafe Florian deschisa pe 29 decembrie 1720! 

Este frumoasa ziua, este frumoasa noaptea, este cu totul altceva atunci cand e plina de apa, dar cea mai frumoasa este daca va treziti de dimineata si ajungeti aici devreme de tot, inaintea miilor de turisti!

 

Campanila San Marco

 

Inca un loc de neratat este Campanila. Nu va speriati ca este inalta, pentru ca are lift :). Ca urmare este accesibila pentru oricine si peisajul de sus din turn este aboslut fabulos. La fel, va sfatuiesc sa va rezervati bilete online, pe acelasi site ca si pentru basilica, pentru a evita cozile interminabile din orice sezon.

Nu va ia mult vizita in Campanila, probabil maxim jumatate de ora daca aveti rezervare, asa ca va puteti face timp si pentru ea chair daca sunteti doar pe fuga in Venezia.

 

Palatul Dogilor

 

O alta atractie cautata de toata lumea este Palatul Dogilor. Recunosc ca am fost o data, poate chiar de 2 ori, dar nu mai tin exact minte, dar daca aveti putin timp in Venezia, eu personal va recomand sa va plimbati mai mult prin zona. Il puteti admira din exterior, este absolut superb, dar ca sa il vizitati va ia mult timp, biletele sunt foarte scumpe si jumatate de vizita este prin temnitele palatului. Cel mai interesant mi s-a parut ca am trecut pe Puntea Suspinelor. 

Daca totusi doriti sa il vizitati, la fel, va recomand bilete online. 

Si bineinteles ca daca vorbim de Palatul Dogilor, nu trebuie sa uitam de Puntea Suspinelor, cel mai cunoscu pod al orasului. Este podul pe care detinutii mergeau pe ultimul drum de la Palatul Dogilor catre locul unde erau executati si era ultima data cand puteau sa mai vada lumina soarelui, laguna si insula San Giorgio Maggiore.

Si pentru ca toata lumea vrea sa-si faca o poza cu Puntea Suspinelor in fundal, toata lumea se inghesuile pentru asta pe Ponte della Paglia. Eu va recomand insa sa treceti podul spre Hotel Danieli si sa va duceti imediat in stanga la piciorul podului, unde jos langa canal este un spatiu de unde puteti sa faceti niste poze grozave cu Puntea Suspinelor :) Mai e si varianta sa treceti cu gondola pe sub ea, dar aceea este varianta mult mai costisitoare.

 

Riva degli Schiavoni

 

Nu puteti sa parasiti San Marco fara sa va plimbati si pe Riva degli Schiavoni, probabil cea mai cunoscuta zona de promenada din oras, plina de restaurante, cafenele, hoteluri (inclusiv faimosul hotel Danieli) si evident zeci de standuri de suveniruri. Promenada incepe din San Marco, dar cea mai mare parte a ei este in districtul Castello. Cea mai frumoasa parte este insa inceputul, chiar unde se termina Piata San Marco spre laguna, cu gondolele insiruite si vederea incredibila spre insula San Giorgio Maggiore. Iar pe Riva degli Schiavoni, nu ratati statuia lui Vittorio Emanuele II si biserica Santa Maria della Pieta

 

In rest, toata zona intre San Marco, Ponte dell'Accademia si Rialto este un labirint de stradute intortochiate, canale, poduri, biserici, cladiri spectaculoase, magazine cu tot ce iti poti imagina, baruri, restaurante si tot ce vrei. Este un frunicar de oameni, dar este o zona absolut superba unde fiecare colt de canal sau de strada iti ofera o imagina de neuitat si ocazia sa faci niste sute de poze pe ora. 

Asa ca nu ratati, Calle Seconda de l'Ascension cu magazinele ei de lux, biserica San Moise, Teatrul la Fenice, Campo San Stefano, Campo Sant Angelo, Palatul Contarini cu faimoasa sa scara si multe, multe altele. Puteti sa va plimbati ore intregi pe stradute, fara niciun scop, doar ca sa admirati cladirile, podurile si vitrinele cu tot ce vrei si ce nu vrei.

 

Galleria T Fondaco dei Tedeschi

 

Chiar la marginea districtului San Marco, langa Podul Rialto, este unul din locurile putin cunoscute de turisti, de unde poti sa admiri cea mai frumoasa vedere asupra Canal Grande din Venetia.

Galleria T Fondaco dei Tedeschi este un fel de mall cu magazine de super lux, care are insa o terasa pe acoperis cu una dintre cele mai frumoase privelisti din oras. Eu am descoperit-o abia acum la ultima vizita. Intrarea este gratuita, dar vizita este de 15 minute si accesul se face numai pe baza de programare online. Programarea se poate face doar cu vreo 20 de zile inainte si locurile se epuizeaza rapid, asa ca verificati site-ul lor si incercati sa nu ratati vizita aceasta.

https://www.dfs.com/en/venice/service/rooftop-terrace

Daca prindeti si o zi cu soare, o sa aveti parte de o experienta de neuitat! Eu recunosc ca nu asi mai fi coborat de acolo.

San Polo


San Polo este cel mai vechi district al Venetiei, cunoscut pentru Podul Rialto care fare legatura cu San Marco, si pentru Piata Rialto cu standurile de peste, fructe si legume. 

Zona Rialto este la fel de aglomerata ca si San Marco, dar pe masura ce te indepartezi de pod, atmosfera se mai linisteste un pic si este o zona foarte frumoasa de plimbare.

 

Podul Rialto

 

La fel de faimos ca San Marco, si Rialto este un punct de atractie pentru turisti. Faimosul pod care traverseaza Canal Grande este vesnic aglomerat si plin pe oameni care isi fac selfie pe pod cu canalul :). Este activitatea preferata in zona!

 

Piata Rialto

 

Pentru mine pietele sunt un "must" pe unde ajung, asa ca va recomand sa nu ratati piata Rialto, cu standurile de fructe, legume si mai ales peste. Seara daca treceti prin zona o sa vedeti ca piata este absolut goala, nu sunt nici macar tarabele ramase, dar daca veniti ;a prima ora o sa vedeti o abundeta de peste proaspat (si pescarusi care asteapta sa le pice ceva).

 

Si daca aveti timp, tot in districtul San Polo, nu ratati biserica Santa Maria Gloriosa dei Frai, Scuola Grande di San Roco, Campo San Polo si Campo San Toma. Noi nu am avut timp sa exploram zona pe indelate, asa ca trebuie sa mai revenim :).

Dorsoduro


Dorsoduro este un district destul de mare al Venetiei, cunoscut mai ales pentru partea care margineste Canal Grande, spre San Marco. Pe cealalta parte, Dorsodura este marginit de Canalul Giudecca, alta zona mai linisitia al orasului, perfecta pentru plimbare.

De asemenea, acesta este districtul studentesc al orsului. In Dorsoduro se gasesc si unele dintre cele mai importante muzee ale orasului, Galeriile Academiei si Muzeul Peggy Guggenheim

Pentru cei care sunt pasionati de muzee, studiati oferta de pass-uri din Venetia pentru ca merita. Altfel nu are rost sa cumparati city pass.

Si bineinteles nu puteti sa ratati Ponte dell'Accademia, cea mai cunoscuta cale de acces catre aceasta zona.

Tot din Dorsoduro face parte si Insula Giudecca, unde merita sa vizitati biserica Redentore.

 

Si daca este un singur loc pe care aveti timp sa il vizitati in Dorsoduro, atunci sa fie neaparat biserica Santa Maria della Salute, care este impresinanta si in exterior si in interior.

Cannaregio


Cannaregio este cel mai mare si mai populat district al Venetiei. Pe de o parte este zona care margineste Canal Grande cu palate unul mai frumos ca altul, pe de alta parte este zona cea mai noua, unde locuiesc multi venetieni. Aici este si cartierul evreiesc, cu sinagogi si Muzeul Evreiesc. Dar si zona de shopping de pe Strada Nova, care strabate cartierul de la gara pana la Rialto.

Exceptand Strada Nova, este o zona mult mai linistita si mai putin turistica unde puteti sa vedeti Venetia autentica, fara valurile de tursiti din San Marco si Rialto.

Santa Croce


Santa Croce este poarta de intrare in Venetia. Indiferent cum ajungeti in oras, de aici incepeti calatoria, fie ca ajungeti cu masina in Tronchetto, cu autobuzul in Piazzale Roma sau cu trenul in gara Santa Lucia.

Desi nu este printre zonele cele mai frecventate de turisti, daca timpul va permite, nu ratati bisericile San Simeon Grande si Picolo, Chiesa degli Scalzi, biserica San Stae, sau palatul Ca'Pesaro care gazduieste Muzeul de Arta Orientala si Galeria Internationala de Arta Moderna.

Castello


Daca vreti sa vedeti o zona total diferita a Venetiei, atunci Castello este alegerea perfecta. Aici sunt Gradinile Bienalei, care are loc la fiecare doi ani, si Arsenalul, unde a fost construita incepand cu secolul XII cea mai mare flota a lumii de la acea vreme. De data asta nu am avut timp sa ajungem pana aici, doar am trecut cu vaporul pe langa.

 

O alta oprire interesanta in Castello este Libraria Aqua Alta. O librarie deosebita plina de teancuri de carti, inclusiv o gondola plina de carti. Da, este foarte turistica, dar este un loc placut de vizitat si poate plecati de acolo si cu o carte despre oras. Noi am ales o carte despre podurile Venetiei si nu ne-a parut rau.

 

Si aici puteti sa va pierdeti printre canale, poduri si stradute, mai putin aglomerate decat in alte parti, si daca aveti timp opriti-va si la biserica Santa Maria Assunta si biseria San Pietro di Castello.

Canal Grande


Canal Grande este o atractie in sine. Poate una dintre cele mai mari din Venetia. Eu recomand oricui sa se plimbe cu vaporetto nr 1 sau 2 in sus si in jos pe Canal Grande pana se plictiseste de el :). Mai ales daca aveti sansa sa prindeti un vaporetto care are locuri in fata, zic sa nu va mai dati jos din el. Canal Grande este un adevarat spectacol arhitectural. Nu stiu unde in alta parte puteti sa vedeti atatea palate pe o suprafata asa mica. Fiecare cladire este fascinanta. Plus forfota de barci si gondole. 

Si trebuie sa incercati o plimbare si noaptea, pe intuneric. Pe de o parte este putin dezamagitor pentru ca este foarte intunecat si putine cladiri sunt luminate, dar pe de alta parte, tocmai datorita intunericului, puteti sa vedeti salile luminate alte palatelor cu candelabre si decoruri fabuloase.

Gondole


Venetia nu ar fi Venetia fara gondole! Merita insa sa investiti intr-o plimbare cu gondola? Presupun sa raspunsul depinde de preferintele fiecaruia. Recunosc ca la una dintre vizite am facut si noi asta. Pe de o parte este ceva specific Venetiei, pe de alta parte a devenit ceva foarte comercial. Si tineti cont ca nu este o distractie ieftina. In 2023 tariful ajunsese la 80 euro/ 30 de minute. 

 

Ceea ce va recomand in schimb sa faceti, este sa luati o lectie de gondola si sa invatati cum e sa manevrati voi insiva gondola. A fost punctul culminant al acestei vizite in Venetia si o sa ramanem cu niste amintiri grozave din aceasta experienta. "Cursurile" de gondola sunt organizate de cei de la Row Venice, cu mai multe variante de ora si trasee - https://rowvenice.org/

Eu recomand oricui aceasta varianta de plimbare cu gondola :)

Aqua Alta


Daca aveti ocazia sa ajungeti in Venetia in toamna sau primavara, sanse sunt sa experimentati pe propria piele fenomenul aqua alta, adica o crestere a nivelului apei din laguna care face ca strazile orasului sa fie inundate. Anul acesta a fost prima data cand am experimentat fenomenul si l-am perceput ca pe o atractie turistica, cu mersul pe podete si apa care iesea de peste tot. Pe de alta parte, daca nu aveti incaltaminte corespunzatoare puteti sa aveti niste probleme logistice :)

Am vazut ca localnicii aveau niste protectii de plastic pe care le puneau peste pantofi, in caz ca vreti sa fiti pregatiti.

Carnavalul


Si daca vreti sa experimentati altceva, atunci vizitati Venetia in februarie, de Carnaval!

Murano si Burano


Daca aveti la dispozitie macar 2 zile in Venetia, merita ca una dintre ele sa o folositi macar partial pentru a vizita Murano si Burano. Sunt si alte insule care se pot vizita, plus statiunea Lido, dar daca timpul este limitat, atunci macar cele 2 insule.

 

Murano

 

Cea mai cunoscuta este Murano, datorita faimoaselor ateliere de sticlarie. In plus este si cea mai apropiata de Venetia. In general daca aveti o excursie organizata veti fi invariabil dusi si la o demonstratie de sticlarie. Nu e neaparat un lucru rau, dar daca timpul e limitat, va recomand mai bine sa va plimbati putin pe insula. Nu este mare, si pe langa sutele de magazine de sticlarie, insula mai are si altele de oferit.

In primul rand parcurgeti Fondamente dei Vetrai, cu o oprire la Chiesa Arcipretale di San Pietro Martire, apoi treceti Ponte Longo, si plimbati-va pe Riva Longa. La intoarcere, daca aveti timp, mergeti si pana la Faro di Murano

Si neaparat sa intrati sa vizitati Basilica dei Santi Maria e Donato, care are un mozaic absolut superb

 

Burano

 

Burano este total diferit de Murano. Este mai departe in laguna si, daca Murano este patria sticlariei, Burano este patria dantelei. Dar nu pentru dantela trebuie sa ajungeti acolo, ci pentru casutele colorate absolut superbe. Burano este cu totul altceva, este micut, vesel si cochet. Este o placere sa explorezi aceasta micuta insula!

Aveti 2 variante de a ajunge in insule. Luati vaporasul 12 din Fondamente Nova, va opri in Murano si apoi puteti sa il luati mai departe pana in Burano. Sau va puteti duce (sau intoarce) direct cu vaporasul 14 din San Zaccaria pana in Burano (fara sa treceti prim Murano). Daca vreti sa ajungeti doar in Murano, sunt si alte vaporase care fac legatura doar cu aceasta insula. Murano este aproape de Venetia, dar tineti cont ca Burano este aproape la o ora distanta.

Cateva date organizatorice


In primul rand tineti cont cand va planificati vacanta ca Venetia este scumpa. Foarte scumpa! Transport, cazare, mancare, totul este peste media Italiei.

Cel mai important in Venetia este vaporetto. Cam singurul mijloc de transport in afara de propriile voastre picioare, sau taxuri pe apa. Tinand cont ca aveti nevoie de el si pentru deplasare dar si pentru pura placere de a va plimba pe canale, va recomand sa va cumparati un abonament care sa acopere perioada petrecuta in Venetia. Ca idee, o cursa de 75 de minute cu vaporetto costa acum 9.5 euro, un abonament de 24h costa 25 de euro, unul de 48h costa 35 euro. Deci e mult mai avantajos sa luati un abonament, care acopera si autobuzele care merg in Mestre. Daca il cumparati online puteti beneficia de niste reduceri, mai ales pentru tineri  - https://www.veneziaunica.it/en/e-commerce/services. Noi am facut 7-8 curse cu vaporasul in 2 zile, asa ca a meritat din plin abonamentul, desi nu este deloc ieftin.

Daca ajungeti cu masina in Venetia, parcarea reprezinta o problema. Cea mai facila varianta este imensa parcare Tronchetto de la intrarea in Venetia. Doar ca va va costa 25 euro/24h. Ceea ce este foarte mult. Puteti folosi insa diverse parcari mai mult sau mai putin improvizate de cealalta parte a podului care leaga Venetia de continent, unde parcarea costa aproximativ 5 euro/24h. Si de acolo mai luati autobuzul 10 minute pana in Piazzale Roma. Noi am folosit-o pe aceasta, si a fost ok - https://www.venicecitypark.com/en/

 

O alta provocare este cazarea. Hotelurile in Venetia sunt foarte scumpe si raportul calitate-pret nu este cel mai grozav. Motiv pentru care foarte multa lume alege sa se cazeze in Mestre si sa vina in fiecare zi in Venetia. Daca stai un sejur mai lung, probabil ca este cea mai ok varianta, desi trebuie sa iei in calcul si timpul pe care il pierzi pe drum. Daca insa stai in Venetia doar una-doua nopti, atunci eu zic ca merita efortul financiar de a sta chiar in oras.

 

Si un ultim sfat bazat pe experinta proprie: pescarusii sunt rai si iti fura mancarea :). Aveam o felie de pizza in mana si un pescarus efectiv a venit si mi-a zmuls-o si a plecat cu ea :)