Briose cu ciocolata si banane


Aceasta este o briosa la granita dintre cupcakes si muffin. Si este un din retetele mele preferate. Super usor de facut si delicioasa. 

Ca ingrediente si mod de preparare, este mai degraba muffin, dar merge excelent cu frosting de ciocolata si astfel devine o "cupcake" deliciosa :))

INGREDIENTE:

BRIOSA: 200 gr zahar

                  130 gr faina

                35 gr cacao

                  1 lingurita praf de copt

                  1 lingurita bicarbonat de sodiu

                  ½ lingurita sare

                  1 ou mare

                  1 banana mare

                  120 ml apa calduta

                 60 ml lapte caldut

                  60 ml ulei

                  Esenta vanilie

 

FROSTING:   90 gr ciocolata neagra taiata marunt

                        120 gr unt

                        120 gr zahar farin

                       Esenta vanilie

 

 

MOD DE PREPARARE:

 

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade. Intr-un castron mare se pun toate ingredientele uscate (faina, zahar, cacao, praf de copt, bicarbonatul si sarea) si se amesteca. Intr-un castron separate se zdrobeste banana cu furculita (banana trebuie sa fie bine coapta), se adauga oul si se omogenizeaza. Ulterior se adauga pe rand apa, laptele si uleiul si se omogenizeaza compozitia dupa fiecare. La final se incorporeaza esenta de vanilie. Se torna ingredientele umede peste cele uscate si se amesteca usor cu o spatula pana se omogenizeaza compozitia.

Aluatul se imparte in formele de briose, in mod egal. Pentru asta, eu folosesc o cupa de inghetata pentru a umple formele de briose. Tava de briose se introduce la cuptor pentru 18-20 de min. sau pana cand o scobitoare introdusa in central briosei iese curate. Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar.

 

Pana aici sunt muffins. Daca doriti sa fie cupcakes, trebuie sa le adaugati si frosting.

 

Pentru frosting, ciocolata se topeste la bain marie si se lasa sa se racoreasca. Untul moale se mixeaza aproximativ un minut, pana devine spumos. Se adauga zaharul farin si se mai mixeaza inca aproximativ 2 min, pana se topeste zaharul. Se incorporeaza esenta de vanilie si apoi ciocolata racita, mixand la viteza medie. Ciocolata nu se pune fierbinte pentru ca va topi untul.

 

 

Crema de ciocolata se pune cu spritul peste briosele reci si se da la frigider.

Update: mai 2024