Pacinta cu iaurt


Aceasta este una dintre cele mai simple retete de placinta. Super usor de facut si solutia salvatoare atunci cand cumperi prea multe iaurturi si parca nu iti vine sa le arunci :)). Plus ca sunt sanse mari sa mai ai si un pachet de foi de placinta ratacit prin congelor.

INGREDIENTE:

1 pachet foi de placinta

1 kg iaurt

1 borcan mic cu smantana

10 galbenusuri (8+2)

300 gr zahar

1 pachet stafide

Ingredientele de mai sus sunt pentru un pachet intreg de foi de placinta, adica o tava mare de aragaz de placinta. Este foarte usor sa imparti reteta pe jumatate si sa folosesti doar jumatate de pachet de foi intr-o tava mai mica. Tai tot teancul de foi pe jumatate, acolo unde au fost indoite si obtii o portie mai mica. Cu cealalta jumatate poti sa faci pateuri cu mere sau branza.

 

Eu prefer foile prospete in fata celor congelate. Adica cele pe care le gasiti la frigidere. Se rup mai putin si sunt mai usor de manevrat. Daca folositi foi congelate, chiar daca le decongelati incet, in frigider, peste noapte, tot se vor rupe mai usor. Cele proaspete sunt mult mai usor de manevrat.

 

Iaurtul trebuie sa fie gras. Cel mai bine merge iaurtul grecesc sau cel cu lapte de capra si bivolita. Cu cat mai gras, cu atat mai gustoasa placinta. 

 

Reteta mea este doar cu galbenusuri, puteti sa puneti si oua intregi daca nu vreti sa ramaneti cu o gramada de albusuri. Merge si asa, va avea o consistenta putin diferita si va fi mai crescuta.

 

MOD DE PREPARARE:

Placinta este super usor de preparat. Intr-un castron se amesteca iaurtul cu 8 galbenusuri si zahar. Zahar puteti pune mai mult sau mai putin in functie de gustul fiecaruia. Puteti sa adaugati in acest pas si esenta de vanilie sau coaja de lamaie, sau alta aroma care va place in combinatie cu iaurtul. Se amesteca bine.

 

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza 2 foi de placinta si se ung cu ulei. Se mai aseaza inca 2 peste ele si se unge si acestea. In general un pachet de foi are cam 12-13 foi de placinta. Eu folosesc 12, impartite in 3 straturi de cate 4 foi, unse cu ulei la fieecare a doua foaie. Dupa ce pun un strat de foi il intep din loc in loc cu un cutit.

Montarea prajiturii este simpla: 4 foi de placinta + 1/2 din compozitia de iaurt + stafide + 4 foi de placinta + 1/2 din compozitia de iaurt + stafide + 4 foi de placinta.

Smantana se amesteca cu cele 2 galbenusuri ramase si se acopera placinta.

 

Se coace la 180 grade, aproximativ 20-25 minute, aveti grija sa nu se arda deasupra. Se taie dupa ce se raceste. Se poate pune zahar pudra deasupra, dar eu o prefer fara.

In poze este o placinta facuta din jumatate de retata.