Panna Cotta


Panna cotta cred ca este cel mai usor de facut desert. Mai usor de atat ar fi doar sa speli niste fructe si sa le mananci :)

Este un desert superb de vara, racoros si ursor si foarte versatil. Poti sa il faci cu o multime de arome si sa ii pui deasupra ce vrei: gem de fructe, caramel, ciocolata, sau nimic.

Diferenta o face calitatea smantanii pentru frisca. Folositi smantana pentru frisca adevarata, din lapte. In niciun caz porcariile alea vegetale cu gust de plastic. Si proportia de gelatina conteaza. Sa nu exagerati ca veti obtine un desert de cauciuc :)

INGREDIENTE:

 

500 ml de frisca

100 gr zahar (mai mult daca va place mai dulce)

10 gr gelatina

esente/arome

fructe/gem

MOD DE PREPARARE:

 

Este asa de simplu de facut ca este jenant :)

Gelatina se pune la inmuiat in apa foarte rece pentru aprox 10 minute. Eu folosesc cam 8-10 gr de gelatina la 500 ml de smantana pentru frisca. Puteti sa experimentati cu gramajul gelatinei sa vedeti ce textura preferati. Daca veti servi panna cotta in pafare, atunci puteti sa folositi 8 gr. Daca vreti sa o rasturnati din forma, mergeti cu 10 gr.

Cat timp se hidrateaza gelatina puneti pe foc la incalzit smantana pentru frisca si zaharul. Trebuie sa fie doar fierbinte, nu sa fiarba. Si sa se topeasca zaharul in ea. Cand o luati de pe foc adaugati si aromele, daca folositi (gen coaja de lamaie sau scortisoara sau ness). Lasati-o sa se racoreasca putin si puneti in ea gelatina hidratata si stoarsa de apa. Se va dizolva imediat. Amestecati sa se omogenizeze, adaugati si esente, daca folisiti si gata! 

Panna cotta se toarna in pahare/forme si se lasa cateva ore la frigider sa se intareasca bine. In cazul de fata am pus o mura pe fundul paharului, de decor. 

Daca vreti, puteti sa ii puneti deasupra un strat de ceva: gem, ciocolata, caramel, jeleu de cafea etc. Eu aici am facut un gem din 300 gr mure proaspete si 50 gr zahar. Ce este foarte important este ca panna cotta sa fie deja intarita cand puneti stratul de deasupra si acesta sa fie cat mai rece ca sa nu o topeasca. Asta ca sa aveti un aspect curat si ingrijit.

si alte variante facute de-a lungul timpului