Halkidiki - o poveste in 3 parti


Sa spui daca iti palce sau nu Halkidiki pe ansamblu mi se pare destul de complicat. Diferentele sunt foarte mari de la un brat la altul, sau chiar in interiorul unui brat. Cred ca trebuie sa fii mai specific asupra zonei la care te referi. Sunt parti din Kalkidiki care mi-au placut la nebunie, la fel cum sunt zone unde nu m-asi mai intoarce. Si unele undeva la mijloc, ceva de genul ma bucur ca am fost aici, si poate mai revin vreodata, la pensie eventual :).

Cumva stiam dinaite ca Halkidiki in august este foarte cald, foarte aglomerat si plin de romani. Si asta e motivul pentru care l-am acolit timp de vreo 10 ani, dar pana la urma in August 2022 ne-am facut concediul aici, am zis sa ii dam o sansa. Nu regret, dar nici nu m-asi mai intoarce aici in August. In schimb in afara sezonului m-asi intoarce pe Sithonia si maine.

Ammouliani


Am inceput usor cu 2 nopti pe micuta insula Ammouliani, situata sus langa bratul Athos. Citisem lucrui bune despre ea si am zis sa ne incepem concediul aici. Nu este o alegere rea de vacanta daca va doriti un sejur linistit. Insula este micuta si este foarte rurala. Micul port unde ajunge ferry este singrul "oras", statiuni in sine nu exista ci mai deraba o aglomerare de cazari pe langa anumite plaje, doar cateva drumuri principale sunt asfaltate, restul sunt drumuri de pamant. Cred ca ne-am intors in Ro la sfaarsitul concediului cu praful de aici tot in masina :). Evident totul e aproape, nu chiar de mers pe jos, dar cu masina 10-15 minute maxim. Mult mai putin lume si mult mai liniste decat pe celelalte brate.

Ferry spre insula se ia din portul Tripiti, traversarea este scurta si ferry sunt destul de dese de dimineata pana seara. Doar la pranz fac o pauza de vreo 2 ore. 

 

Kalopigado Beach

A fost prima plaja vizitata, de fapt asta era plaja pe care o vedeam noi din balcon. Ne-am luat special o cazare cocotata pe unde deal, de unde aveai o priveliste superba asupra acestei plaje. Drumul pana la plaja este de pamant dar este practicabil fara probleme. Cumva trebuie sa tii drumul principal spre plaja care vine dinspre port, pe noi Google a incercat sa ne bage pe niste "drumuri" care erau de fapt niste poteci prin iarba practicabile doar pe jos :)

Este o plaja cu stanci, cu un pesaj superb si apa foarte calda si linistita. Are si zona amenajata cu sezloange si un bar, dar si zona libera. Nu este o plaja mare, dar este frumoasa.

 

Karagatsia Beach

Aceasta este o plaja mai marcica si de data asta cu asfalt pana acolo. Daca stai cateva zile in Ammouliani incepi sa te miri cand gasesti asfalt :). La fel este un beach bar cu mancare si bautura, plus sezloange de inchiriat. Si zona libera este mult mai mare. Este o plaja destul de lunga si lata. La fel spre capete sunt zone cu stanci.

 

Agios Georgios Beach

A doua zi ne-am mutat pe cealalta coasta. Prima oprire de dimineata a fost Agios Georgios. O plaja lunga, dar ingusta, aflata chiar langa drum. Macar pana aici ajunge asfaltul. In dreptul partii amenajate cu sezloage sunt si o serie de taverne daca vrei sa mananci la pranz. Nimic spectaculos la plaja in sine, apa mica si calda, nisip fin si cam atat.

 

Megali Ammos Beach

Daca continuati pe acelasi drum mai departe in capat ajungeti la Megali Ammos Beach. In primul rand tineti cont ca dupa Agios Georgios asfaltul dispare. La capat este o zona mare de parcare sub pini, deci puteti sa va lasati masina la umbra, ceea ce e mare lucru. De asemenea, pe drumul dintre cele 2 plaje am observat in jos multe golfuri la care se ajunge doar de pa mare si care sunt perfect de explorat pe cont propriu daca inchiriati o barca.

Plaja in sine este maricica  si in capat este o zona cu stanci pe care puteti sa urcati sa admirati peisajul. Si in departare se poate observa insula Drenia care pare a fi punct de tractie pentru cei care inchiriaza barci, dar noi nu am ajuns pana acolo.

 

Paralia Alikes

Ultima oprire a fost Paralia Alikes, cea mai mare si mai cunoscuta plaja de pe Ammouliani. Aici este si cea mai mare concentratie de turisti, plin de masini parcate peste tot, inclusiv autocare, multe zone amenajate cu sezloange, baruri etc, inclusiv un fel de ponton plutitor de pe care puteai sa sari in apa. Nu este rea, dar nici ceva sa cazi pe spate si sincer eu prefer sa evit zonele ultra-aglomerate. 

 

Portul Ammouliani

Acesta este singura localitate de pe insula si este mititel. Sunt 2 strazi principale plus faleza, cu restuarante, baruri, cofetarii si magazine. Si portul pentru ambarcatiuni turisitice prin care poti sa te plimbi putin. Evident seara toata lumea e acolo, nu ai unde sa lasi masina etc.

Singura recomandare pe care o am este pentru restaurantul Amellitu Homemade Food, situat pe o strada laterala care duce spre mare. Sincer cand il vezi nu dai doi bani pe el, arata a impinge tava, dar au mancare gatita de casa care nu este in meniu, iti spune patronul ce s-a gatit in ziua repsectiva :). 

https://www.google.ro/maps/place/Amelliti+Homemade+Food/@40.3319452,23.9191104,18z/data=!4m5!3m4!1s0x14a8c7a44fac9d1d:0x90605b594e1347d5!8m2!3d40.3319452!4d23.9202047?hl=en

Kassandra


Dupa linistea ruruala din Ammouliani ne-am trezit direct in haos-ul de Eforie de pe Kassandra. A fost un soc, noi am avut si cazarea pe coasta estica, are e plina de statiuni, masini, lume, muzica, discoteci etc. Primele zile nu ziceam decat "ce caut eu aici?" :). Clar Kassandra este bratul comercial, dezvoltat turisitic, de distractie etc. Nu zic ca e rau, doar ca nu e ce preferam noi. Am gasit insa si locuri frumoase unde m-asi mai intoarce si cu alta ocazie. Dar sigur asi alege o cazare pe coasta vestica care este mult mai putin dezvoltata, mai linistita si mai salbatica.

 

Kriopigi Beach

Pentru ca am avut cazarea in Kriopigi, aceasta a fost si prima plaja vizitata. Este plaja aferenta statiunii, dar tinti cont ca este ceva distanta intre localitate si plaja, este o bucata de padure intre ele, ca urmare trebuie sa luati masina pana la plaja. Noi am intrat prin partea de sud, unde este o zona mare de parcare sub copaci, gratuita. 

Plaja este lunga si ingusta si este marginita de padure si un mal de pamant, ca urmare dupa pranz este umbra, ceea ce este un plus. Chiar in capatul de sud este un bar cu o plaja amenajata, apoi plaja libera. Mi s-a parut ca murdara, destule pet-uri si ambalaje lasate in urma de turisti si destul de aglomerata. Apa insa este mica si calda. Daca gasesti un loc mai izolat la umbra, este chiar o plaja draguta. Cu cat te indepartezi mai mult de parcare, ci atat plaja este mai libera

 

Kriopigi

Localitatea este micuta, partea prin care trece soseaua principala este statiunea, zona noua. Nimic deosebit aici. Magazine cu mancare si gonflabile, niste terase si cam atat. E ok ca punct de pornire spre alte zone de pe insula pentru ca este oaresicum la mijloc.

Satul vechi Kriopigi este un pic mai sus, in afara drumului principal si este format din cateva stradute cu case vechi si tipica piata cu platani in mijloc, ocupata de terasa unui resturant. Sincer orice satuc din acesta din Grecia este frumos.

Ce vreau sa mentionez aici sunt 2 resturante. Singurele de pe Kassandra care consider ca trebuiesc mentionate. Ambele sunt in partea veche a orasului si ambele au fost recomandate de gazda unuia dintre prieteni si ambele au fost absolut fabuloase. 

Pentru carne va recomand Anthoulas, chiar in piata satului. Mancarea este absolut delicioasa. Am incerat si campra, si miel si mai ales am descoperit aici cea mai buna musaka mancata vreodata

https://www.google.ro/maps/place/Anthoulas+Restaurant/@40.0341558,23.4695522,17.52z/data=!4m6!3m5!1s0x14a62be3e1317313:0xa966a3c5f428f1cc!8m2!3d40.034197!4d23.4729009!15sCgtSZXN0YXVyYW50c1oNIgtyZXN0YXVyYW50c5IBEGdyZWVrX3Jlc3RhdXJhbnTgAQA?hl=en

Si pentru peste si fructe de mare absolut fabuloase recomandarea este taverna Balatsos.  https://www.google.ro/maps/place/Taverna+Balatsos/@40.0341558,23.4695522,17.52z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x14a62be3e1317313:0xa966a3c5f428f1cc!2sAnthoulas+Restaurant!8m2!3d40.034197!4d23.4729009!15sCgtSZXN0YXVyYW50c1oNIgtyZXN0YXVyYW50c5IBEGdyZWVrX3Jlc3RhdXJhbnTgAQA!3m4!1s0x0:0xd17890435c071437!8m2!3d40.0349259!4d23.4734127?hl=en

 

Kallithea Beach

Una din plajele cu review-uri bune online, care insa ne-a cam dezamagit. Zona unde se poate parca este marcata pe Google, aici cineva a fost intreprinzator si costa 5 euro/zi parcarea desi este un teren neamenajat printre copaci :). Partea amenjata mi s-a parut horror, sezlong peste sezlog si oameni peste oameni mai ceva ca la Eforie. Partea libera de plaja ceva mai goala, apa calda, mica si albastra, perfecta pentru inotat. Este si un mic dig in apa pe care puteti sa va plimbati. In mare sunt multe pietre si multi pesti printre ele, este o zona buna de snorkeling. Ok-ish plaja, dar nu ceva spectaculos. Poate daca era mai putina lume.

 

Afitos Beach

Aici am avut o mica aventura. Dupa Google venind dinspre Kallithea am nimerit pe un drum care era de fapt o rapa de pamant pe uned nu puteam sa o luam cu masina, ne-am intors in drumul mare, am mers pana in Afitos in orasel si apoi am ajuns la plaja prin capatul din nord. Acolo este o zona imensa de parcare sub copaci. In nord este zona amenajata si cu baruri, apoi este plaja libera, foarte lunga si destul de ingusta. Atentie, chiar in zona din drepttul parcarii sunt multe pietre in apa si pe ele foarte multi arici de mare. Nu intrati in apa fara papuci. Plaja este frumoasa si aerisita, aici nu te simti inghesuit de ceilalti turisiti. Vorbesc de zona neamenajata.

 

Afitos

Dupa plaja am urcat si in oras. Afitos este cel mai frumos loc de pe Kassandra din punctul meu de vedere. Este un orasel absolut superb cu stradute mici si cochete pline de restaurante si magazine. Este absolut superb. Asi fi venit in fiecare zi aici. In plus, Afitos se bucura si de o faleza superba la inaltine. pe marginea dealului, de-a lungul careia sunt insirate multe resturante toate cu vedere la mare.

Atentie insa, fiind atractia principala a bratului este si extrem de aglomerat, este greu sa gasesti seara o masa cu vedere la mare si este si mai greu sa gasesti un loc de parcare. In orasel nu ai ce cauta cu masina, iar parcarile de la margine sunt supra-aglomerate. Cel mai bine lasi masina in soseaua principala si mergi 10 minute pe jos pana in centru.

 

Piata volanta din Kassandria

In tot Halkidiki in fiecare zi este o piata volanta in alta localitate. Sunt aceiasi comercianti care se muta in alt orasel in functie de ziua saptamanii. Martea este Kassandria. Este o experinta pe care merita sa o incercati. Practic toate strazile din centrul oraselului se inchid si se umpli de tarabe de unde poti cumparat peste proaspat, carne, oua, branza, fructe si legume, miere, dulciuri, masline etc, dar si o zona cu haine, obiecte pentru casa si cam tot ce iti poate trece prin cap.

Mie imi plac foarte multe pietele de genul acesta asa ca nu am avut cum sa o ratez. Tineti insa cont ca se deschide devreme, pe la 7 cred si la pranz e gata. In Kassandria in particular nu intrati cu masina in oras, este un teren viran folosit ca parcare chiar la intrare.

 

Paliouri Beach

Ziua urmatoare ne-am indreptat spre sud si am inceput cu plaja Paliouri. Ca plus, zona de parcare de langa plaja este imensa si gratis, macar nu va chinuiti sa parcati. Asta a fost singura plaja de pe Kassandra unde am inchiriat sezloange, care erau ieftine, 10 euro 3 sezlonage si o umbrela. Am ales varianta asta pentru ca plaja e lunga dar foarte ingusta si foarte, foarte aglomerata. Zona libera era umbrela langa umbrela. La fel apa mica, calda, din punctul asta de vedere nu ai surprize in Halkidiki. Aici am vazut si diverse centre de inchiriat pentru watersports.

 

Crazyland Water Park Glarakovos

Ca sa facem o bucurie copiilor, an facut o oprire la Glarakovos unde este amenajat pe apa langa plaja un "water park" adica niste gomflabile imense pe mare care sunt o mare atractie pentru copii. Partea buna si aici este ca e loc de parcare destul sub copaci, si aici este si plaja mai lata si nu este atat de inghesuiala. Poti sa respiri un pic pe plaja fara sa stea nimeni lipit de tine.

 

Golden Beach

Tot in zona este si Golden Bech, parte din Glarakovos. Ajungeti la ea pe un drum neasfaltat dar practicabil si povestea este cam aceiasi ca in toata zona. Loc de parcare inainte de plaja, plaja lunga si ingusta, apa absolut superba, copaci chiar aproape de apa, ceea ce este un plus pentru ca iti poti pune scaunul pliant sub un copac ca sa stai la umbra toata ziua. Si parca ceva mai putia lume ca pe alte plaje din zona.

 

Stavronikita Beach

Am schimbat coasta, am trecut pe vest si in sfarsit am gasit si locuri superbe! Prima oprire, in nord la Stavronikita. Aceasta este o plaja imensa, extrem de lunnga, marginita de o zona protejata de dune de nisip. Plaja incepe de langa Sani Resort si continua mult spre nord, nu este amenajata decat in capat unde o bucata tine de resort. In rest poti sa mergi kilometrii cred pe o plaja aproape pustie. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Kassandra.

Masina o lasati pe un teren viran la marginea Sani Resort si de acolo trebuie sa mergeti cam 10-15 minute pe jos, intai urcati un deal, treceti prin zona de padure care apartine de resort si apoi ajungeti la plaja si mergeti in dreapta cat doriti de mult. Plaja nu are umbra naturala, nu este amenajata, asa ca sa va luati cu voi ce aveti nevoie.

 

Sani Resort & Beach

Sani cred ca este cel mai mare resport de pe insula. Trecand pe laga el pot spune ca nu arata rau, mult slatiu verde, foarte curat etc. Cum nu ma pasioneaza insa resort-urile cam asta e tot ce pot sa spun despre el. Langa resort este si accesul spre plaja Sani, este si un camping cu niste terase si zona amenajata de plaja, apoi o zona libera. Si aici plaja ingusta, multa, multa lume. Initial am vrut sa stam putin acolo dar cand am vazut inghesuila am plecat mai departe. Imi dau seama ca incep sa par antisociala, dar urasc plajele aglomerate :)

La intrarea in Sani Resort este o zona imensa unde se poate parca.

 

Siviri

Urmatoarea oprire a fost doar "tehnica" am vrut sa arunc o privire sa vad cu arata si Siviri. Masina am lasat-o in parcarea din mijlocul statiunii. Plaja in Siviri nu mi s-a parut cu nimic deosebita, dar mi-a placut ca pe malul marii era o mica faleza cu cateva casute foarte vechi chiar langa apa. Probabil vechile case de pescari din satul respectiv. Si 2 restaurante care avea mesele puse pana in apa. Data viitoare mi-ar placea sa vin intr-o seara aici.

 

Plaja de langa Capela Saints Anargyroi

Nu stiu cum se numeste plaja, cauatati capela pe Google si de acolo mai coboara putin drumul pana intr-un golf. Este al doilea loc de pe Kassandra in preferintele mele.

Drumul pana la capela este naspa, evident neasfaltat si foarte abrupt. Noi cu 4*4 nu am avut proleme si am vazut si masini mai de oras parcate jos. Dar e un drum mai dificil. Langa capela este o parcare si de acolo se mai coboara cam 100 m. Unii am vazut ca au insistat sa coboare cu masina pana in apa :)

Jos este un golf superb, impadurit de jur imprejur, cu plaja micuta, foarte, foarte frumoasa. Apa este super calda si mica si linistita. Am avut impresia ca inotam intr-o oala cu supa :). Este un loc foarte frumos si nu pare a fi cunoscut de toata lumea.

 

Agios Nikolaos Fourka

Intre plaja mentionata mai sus si localitatea Skala Fourka ma este o plaja mica trecuta cu vederea de lume. Parcarea este sus lnga sosea si pana la plaja se coborara o panta pe o poteva printre copaci. Maxim 5 minute de mers. Plaja este sub o faleza inalta, e foarte mica, cu stanci mari in apa. E altceva decat plajele clasice de pe Kassandra.

 

Capul Possidi

Ultima oprire pe Kassandra a fost faimosul Cap Possidi, o limba de nisip care intra mult in mare. Sunt o gramada de poze pe net, care de care mai fabuloase, cu aceasta fasie de nisip. Realitatea e pe undeva la mijloc.

Da, arata spectaculos. Lasi masina la marginea limbii de nisip, unde sunt si copaci si de acolo poti sa mergi pana in capat unde esti inconjurat de mare. Este un loc foarte frumos, numai ca si aici dupa ora 10 este invadat de lume. Inclusiv unii care insista sa intre cu masina pe nisip cat se poate. Cred ca este fabulos sa te plimbi aici dimineata foarte devreme sau seara la apus, ca sa nu mai fie atatia oameni.

Logistic atentie ca daca vreti sa ajungeti in capat e mult de mers, prin nisip fierbinte. Nu ai pic de umbra, deci trebuie sa cari macar o umbrela. Plus apa din belsug. Daca mergi pana in capat, masina nu e aproape. Si cand la pranz sunt 40 grade C, nu e chiar placut.

Dar da, este un loc superb.

 

 

Concluziile mele referitoare la Kassandra - in primul rand evitati iulie-august. Extrem de cald si supra-aglomerat. Apoi depinde de gustul fiecaruia. Eu pe coasta de est, cea cu statiuni, resort-uri, multa lume etc nu cred ca mai calc vreodata. Nu e genul de concediu pe care mi-l doresc, dar e opinie personala pana la urma. 

Toate plajele pe est sunt la fel: lungi, inguste, cu nisip, apa calda, mica si linistita, destule cu pietre si arici de mare. Din punct de vedere mare, aceasta este perfecta peste tot in Halkidiki. De mare nu ai cum sa te plangi.

Pe de alta parte, pe coasta vestica asi mai reveni vreodata cateva zile. In extrasezon. Mai aveam niste locuri de explorat, dar nu am mai avut timp. Si asi sta in Skala Fourka, am vazut niste vile super dragute acolo, chiar pe malul marii.

Top perferinte ca plaje: Stavronikita, plaja de langa capela si Capul Possidi. Plus Afitos care mi-a placut enorm. Si asi mai da o tura prin piata din Kassandria :).

Sithonia


Sithonia a fost cu totul altceva fata de Kassandra. Mi-a placut mult mai mult. Si aici a fost problema legata de luna august, adica prea cald si mult prea multa lume, dar bratul in sine este superb. Am gasit o multime de locuri minunate.

Este foarte verde, mai ales partea de sud, sunt paduri cat vezi cu ochii, nici nu iti vine sa crezi, am stat pe o plaja care la apus avea muntele in fata si aveai impersia ca esti in fiorduri. Si multe plaje stancoase, cu apa crstalina, foarte frumos. 

 

Sofia's Beach

Nici nu stiu daca asa se numeste, este un pin pus asa pe google. Sincer am incercat sa oprim la alta plaja, dar pentru ca era pranz nu am gasit niciun loc de parcare langa plajele cunoscute. Erau masinile ca lacustele, asa ca am continuat drumul de la Lagomandra in sus si am oprit la aceasta mica plaja. Noi ne-am dus in capatul din dreapta unde este o zona umbrita cu mute stanci pe care poti sa stai si apa perfecta. Mi-a placut locul pentru ca nu era mai nimeni (v-am zis ca sunt anti-sociala :)) si peisajul era super si marea perfecta. Iar cum noi eram lesinati de caldura, a fost un popas perfect

https://www.google.ro/maps/place/Sofia's+beach/@40.139156,23.7336202,16.69z/data=!4m5!3m4!1s0x14a89894ecf91e43:0x2634617e4978856!8m2!3d40.1400908!4d23.7414977?hl=en

 

Koutsoupia Beach

O alta plaja putin cunoscuta pe care am gasit-o intr-o seara. Este spre sudul insulei si m-a atras drumul pana acolo. Drumul care inconjoara insula este destul de departat de plaja si pana la ea cobori pe un drum mai mic care strabate padurea care se intinde pana la apa. Zona este aboslut superba, iar plaja era pustie, este o plaja micuta si singura in care pe fundul marii era plin de iarba de mare. Foarte ciudat, aveai senzatia ca te plimbi printr-un parc scufundat.

 

Cu barca pe langa insulele Diaporos

Cea mai tare experinta din Halkidiki a fost sa inchiriem barca din Vourvouru. Am vrut sa mai facem asta si in alte insule din Grecia, insa nu am avut curaj. Aici insa am vazut ca toata lumea inchiria barci, asa ca am zis ca putem si noi. Si a fost o super experienta, mai ales ca aici este o zona cu apa linistitia si intre insulele Diaporos sunt foarte multe locuri in care poti sa opresti barca si sa sari sa inoti. A fost punctul culminant al concediului. Barca s-a condus usor, nu am avut niciun fel de probleme, am intrat in toate golfuletele si au sarit copiii din barca pana nu au mai putut.

Dupa multe review-uri citite, noi am inchiriat de la Thalasa Boats, sunt un pic mai sumpi decat media, 120 euro/zi plus 36 euro motorina consumata. Dar barca era nou-nouta, avea si lada frigorifica, ne-au raspuns imediat, am platit avans prin revolut si cel mai important pentru noi, folosesc o aplicatie Boat Angel care este un fel de google maps pe mare si care te si localizeaza si iti arata si toate zonele cu stanci sau alte pericole. A meritat banii din plin din punctul meu de vedere.

 

Fava Beach

Sunt cateva plaje populare in zona Vourvouru, una din ele fiind Fava. Este o plaja nu foarte mare, cu nisip fin si spectaculoasa datorita stancilor care o marginesc, mai ales in partea dreatpa. Este neamenajata si cand am fost noi destul de aglomerata. Multe stanci foarte mari ramase infinte si pe plaja si in apa.

 

Karydi Beach

Este una din cele mai faimoase din zona, ca urmare este si arhi-plina. Sunt foarte multi oamnei care vin aici cu masina, pluti ,multi care vin de pe mare cu barcutele. Plaja e frumoasa, sunt tot felul de stanci rotunde in mare care ii dau un farmec aparte, , nu este amenjata cu sezloange, doar ca este foarte aglomerata. Unde intorci capul vezi sute de oameni. Cum stai cu fata la mare, daca o iei pe poteca din dreapta ajungi la alta plaja mai mica, mai putin spectaculoasa, dar parca si cu mai putina lume. Multa lume sta in zona cu copaci din spatele plajei numai ca acolo pe jos este un praf ingrozitor. In concluzie, daca scoti toti oamenii de acolo, e superba.

 

Lagonisi Beach

Aici am ajuns pentru ca recenziile erau super. Poate am avut eu ghinion, dar nu ma mai duc a doua oara. In primul rand 80% din plaja este ocupata de un resort cu parcarea lui, sezloange etc. Nu poti sa intrii decat daca platesti taxa. In dreapta se mai face un drum mic prafuit, ingust pe care daca o iei cu masina (si daca nu intalnesti pe nimeni pe contrasens) ajungi pana la urma la plaja publica. Sa iti parchezi undeva masina e alta aventura. Daca reusesti si asta ajungi la o plaja mica, mica, mai bine zis o bucatica de plaja, care are o stanca in apa in fata. In mod normal cred ca e un loc foarte frumos, dar cand am ajuns noi erau 1000 de oameni pe 20 metrii patrati :). Si inghitisem si o tona de praf pana acolo. Poate mai incerc totusi alta data.

 

Koviou Beach

Asta a fost o incercare. Adica am incercat de 3 ori sa ajungem si de fiecare data nu am avut unde parca. Este o plaja intr-un golfulet cu stanci si masina trebuie sa o lasi sus in drum si sa cobori pe o poteca. Numai ca sus sunt 15 locuri maxim si nu am reusit sa gasim vreunul liber, nici macar cand am ajuns acolo la 9.30. Se poate parca si mai departe pe sosea, dar ai mai mult de mers pana la plaja. Asa ca am ramas doar cu admiratul de sus.

 

Paralia Spathies

Aici am avut noroc sa gasim loc de parcare, Este un pic mai jos de Koviou si este una din plajele mele preferate de pe Sithonia. Este tot un golfulet intre stanci, cu apa perfecta si cu o proveliste minunata. Nu este amenajata si daca ajungi devreme gasesti loc pe stanci sau la umbra maslinilor. La intrare este un fel de poarta si plaja aceasta este chiar in fata.

Si daca de la poarta o iei in stanga pe poteca ajungi la o alta plaja, tot Spathies, tot neamenajata, dar cu mai putin umbra si mai mult nisip. Cea din fata mie imi place mai mult.

 

Lagomardia Beach

Aproape de cele 2 plaje mentionate anterior, aici am ajuns la solicitarea copiilor pentru aquapark-ul gomflabil din dreptul plajei. Plaja este foarte mare, si lunga si lata, zona din mijloc este cu sejloange, iar lateralele sun libere. Sincer gomflabila de pe apa o fi super distratie pentru copii, dar distruge tot farmecul plajei. In capatul dispre sud este o zona mare cu copaci si multa lume sta acolo, doar ca mi se pare foarte mult praf.

 

Laguna Porto Koufo

Am ajuns spre sud, zona impadurita care dupa mine este cea mai frumoasa parte a bratului. La Porto Koufo am ajuns intamplator. Am pornit de fapt spre Capul Sithonia, dar dupa vreo 3 km de drum off-road rau de tot si fara semnal, nu am mai continuat si ne-am intors ca ne era frica ca ramanem cu masina in drum pe acolo. Asa ca am revenit in drumul principal si ne-am oprit la Porto Koufo, mai exact la mica plaja din capatul cu laguna. 

Porto Koufo este un golf cu intrarea aproape inchiosa de doi munti inalti si de pe plaja din dreptul lagunei ai impresia ca esti in fiordurile din Norvegia. Clar o iamgine pe care nu ma asteptam sa o gasesc in Grecia. In golf apa este super linistita si este perfecta pentru caiac sau padle board.

 

Ethnik Beach Bar

Unul din locurile cele mai interesante de pe Sithonia, merita o vizita. Este un bar situat pe un mic deal la capatul plajei Tristinika, plaja folosita mai ales pentru camping. Este locul cu unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare din Halkidiki. Barul este super colorat si animat, multa lume, muzica buna, atmosfera relaxanta, este si ceva mancare, dar mai ales bautura. Si la apus toata lumea se strange sa vada spectacolul naturii.

 

Sykia Beach

Am ajuns in Sykia in vizita la niste prieteni care stateau acolo. M-a surprins marinea plajei, atipica pentru Halkidiki. Este o plaja cu nisip foarte. foarte lata, imensa. Si apa este mai adanca si agitata, nu se asemenea cu restul palajelor pe care le vazusem inainte. 

Si daca ajungeti in Sykia neaparat sa mergeti sa mancati la restuarantul "5 Stepts in the sand". Chiar este pe 5 pasi de nisip. intr-o locatie absolut superba. Mancarea este ok, nimic fabulos, dar ok, servirea eficienta. Dar locatia....absolut fabuloasa.

 

Kavourotripes Beach

Si asta este una din plajele mele preferate. Parcarea este in padure, inainte de plaja, plaja este intr-un golf inconjurat de stanci, partea amanejata este chiar in mijloc, dar pe stanga si dreapta se poate sta sub copaci sau pe stanci. In apa sint foate multi pesti. Muzica de la bar se aude peste tot, iar daca te cateri pe stanci peisajul este uimitor. De asmenea poti sa o iei pe poteca si sa ajungi la mica plaja de alaturi si apoi mai departe pana la urmatoarea plaja. Mi-a placut foarte mult aici.

 

Mega Portokali Beach

Aici am ajuns pe seara, doar ca sa aruncam o privire. Este aproape de plaja anterioara, tot pe un drum de pamant de la sosea. Nu e chiar cum zice Google, dar nimeriti. Parcarea e sub copaci la umbra, iar pana la plaja trebuie sa cobori. Plaja e mica, stancoasa, cu un aspect salbatic si, foarte important vara, cu umbra dupa amiaza. Tinand cont de caldura din iulie si august, chiar conteaza umbra aia. Sus este si un mic barulet de la care poti cumpara cate ceva.

 

Red Rocks Metamorphosi

Nu am vrut sa plec acasa fara sa vad si stancile rosii :). Asa ca in penultima seara, la apus, am ajuns aici. Mergi dupa google pana la locatie, lasi masina acolo si la captul zonei de parcare este un drum mic pe care nici nu il vezi. Duce la niste scari care coboara jos pe plaja. Stancile rosii sunt de fapt o faleza inalta, de pe care cobori pe o plaja ingusta plina de pietre multicolore. Vroiam sa le iau pe toate acasa. Pentru plaja efectiv nu merita sa vii aici,dar pentru o plimbare la apus locul este foate frumos.

 

Klimataria Beach

Ultima plaja vizitata a fost Klimataria. Este in aceiasi zona cu faimoasa Tigania, la care insa nu am ajuns. Spre ambele plaje, de la drumul principal este o increngatura sa drumuri asfaltate sau nu construite in mijlocul lui nimanui. Aici a fost un proiect pentru un oras nou, dar nu au construit decat drumurile. E ciudata rau zona.

Klimataria este mica, cu stanci pe margine si cu cateva resturante, fiecare avand zona lui de sezloange. A fost o experienta ok, am si mancat la unul din restaurante, plaja nu foare aglomerata, pe total relaxant.

 

Neo Marmaras

Aceasta cred ca este cea mai mare localitate si aici am fost si cazati, Chiar in zona portului, nu in partea noua de statiune. Locatia este excelenta pentru explorat insula pentru ca este oaresicum la mijloc.

Oraselul in sine este dragut, are o zona de port cu terase si resturante, plus  magazine si o zona de promenada. Pentru noi a fost ok pentru ca ziua umblam peste tot iar seara aveam unde sa iesim la plimbare pe jos (daca mai puteam :)).

Daca ajungeti in zona seara trebuie neaparat sa incercati Kantina Ladokolla, care servesc cei mai buni hamburgeri din Halkidiki. Pe soseauna principala, in dreptul orasului, este o parcare cu un food truck si niste mese. Este deschis doar seara si este tot timpul super plin. Dar merita, hamnurgarii sunt absolut deliciosi.

Si in Neo Marmaras ca recomand si cazarea la care am stat. Selini House. Este aproape de port, are destul loc de parcare in apropiere, apartamentele sunt la preturi convenabile si pe acoperis are o terasa comuna absolut superba, unde te poti relaza seara sau admira peisajul.

https://www.google.ro/maps/place/Selini+House/@40.0951842,23.7806421,16.51z/data=!4m8!3m7!1s0x14a8a1eebbb92d6d:0xf5a53f5e8f251b67!5m2!4m1!1i2!8m2!3d40.0951963!4d23.7802194?hl=en

 

Uleiul de masline anul asta l-am luat, la recomandarea unor prieteni, de la Gaia Kallitsi. Are un magazin un pic mai sus de Methamorphosi, unde gasiti si cosmetive, masliine etc. Mi-au placut tare mult magazinul si produsele lor si sa stiti ca livreza si in RO.

https://gaiakallisti.gr/

 

Ca si concluzie: mi-a placut Sithonia, chiar foarte mult, asi vrea sa ma intorc aici sa revad locuri si sa vad si unele noi pe care le aveam pe lista dar la care nu am ajuns. Cand planificati calatoria tineti cont ca multe drumuri spre plaje sunt neasfaltate. Nu e chiar off-road peste tot, dar nici asfalt nu este. Cred ca si la 2 luni dupa ce m-am intors din concedoiu, inca mai aveam praf in masina. O alta constatare a fost ca net-ul este foarte prost peste tot. Extrem de prost. In multe locuri nu aveam semnal deloc la telefon.

Tinand cont ca multe plaje nu sunt amenajate, trebuie sa aveti cu voi macar  o umbrela. Noi avem echipament serios de plaja: tarp, scaune pliante, masa plianta mica, genta frigorifica etc. Noua ne plac plajele mai neamenajate. Si absolut necesari sunt papucii de apa, tricourile cu protectie UV si o tona de crema de soare.