Madeleines


Madeleines sunt un biscuit clasic, frantuzesc, cu o forma specifica de scoica pe o parte si o cocoasa pe partea cealalta. Sunt pufoase si au un gust puternic de unt. Desi nu pare cine stie ce sunt foarte bune si destul de usor de facut. Numai ca nu ies intotdeauna chiar ca cele de cofetarie. Si trebuie sa aveti forma clasica de madeleines, ca altfel sunt altceva.

INGREDIENTE:

 

125 gr faina

1/2 plic praf de copt

1/4 plic amoniac

sare

3 oua

150 gr zahar

esenta de vanilie

coaja de lamaie/portocala

120 gr unt

MOD DE PREPARARE:

 

Amstecati faina cu praful de copt, amoniacul si sarea. Topiti unul si incorporati in el si esenta de vanilie. Bateti ouale cu zaharul pana se obtine o spuma deschisa la culoare. Adaugati untul topit si omogenizati. Cerneti deasupra faina (ca sa nu aiba cocoloase) si incorpotati-o cu o spatula. Aluatul trebuie lasat la firgider minim 30 de minute, dar puteti sa il lasati si peste noapte.

Dupa cum spuneam, trebuie sa aveti o forma speciala de madeleines. Eu am unele de silicon si va zic ca sunt o porcarie :). Trebuie sa aveti forma de metal. Merge si cu cele de silicon dar nu se obtin rezultate fabuloase. Ca sa fie totul bine trebuie ca forma dupa e o ungeti cu unt sa o tineti in congelator sa fie extrem de rece, aluatul trebuie sa fie tot rece, direct din frigider, iar cuptorul trebuie sa fie foarte fierbinte, incins la 220 gr C. Evident siliconul nu se raceste ca metalul si nu are acelasi efect, dar ne descurcam cu ce avem.

Revenind, forma de madeleines se unge cu unt moale (nu topit) si se presara cu putina faina (si se scutura bine ca sa nu aiba faina in exces). Aluatul se toarna in forme cu un pos, se umplu cam 3 sferturi si se coc la 220 gr C timp de 8-10 minute.

La final in partea de deasupra madeleines ar trebui sa aiba cocoasa specifica (care mie nu imi place cum arata si prefer sa imi iasa cu o cocoasa mai mica :) iar pe partea cealalta vor avea aspectul de scoica datorat dungilor din forma.