Mucenici moldovenesti


Revenind la disputa mucenicilor..:) astia pentru mine nu sunt mucenici, sunt doar o chifla insiropata foarte buna. Dar cum adopt traditiile care imi plac, zic ca mai bine sa ai doua chestii bune pe 9 martie, in loc de una. :)

Eu pentru mucenicii moldovenesti nu folosesc chiar aluat de cozonac, ci aluatul pe care il folosesc pentru chifle sau colaci, care este un fel de alauat pentru paine gen brioche.

Reteta pentru aluat este aici https://cms.e.jimdo.com/app/s44748abe88043b0f/p6d6c8613ca5ff716?cmsEdit=1

INGREDIENTE:

 

1 portie aluat pentru chifle

 

SIROP:

300 gr apa

150 gr zahar

zahar vanilat

coaja de portocala

 

DECOR:

nuca macinata

miere

scortisoara

zahar vanilat

Aluatul de mucenici dupa ce a dospit se imparte in portii egale. Eu l-am impartit in 16 bucati pentru ca imi plac mucenici mai mici. Puteti sa il impartiti doar in 8 si obtineti mucenici ca cei de la cofetarie, ca marime. Bucatile de aluat trebuiesc tinute acoperite cu folie pana se modeleaza pentru a nu se usca

Se modeleaza mucenicii. Aici sunt mai multe metode. In general din bucata faceti un sul de coca, il modelati in cerc si apoi in opt, sau il rulati ca pe litera S. Sau din portia de aluat faceti 2 suluri mai subtiri, le rasuciti impreuna si apoi formati 8-ul. Cum va place.

Dupa ce ii modelati, ii mai lasati putin pe tava sa mai vreasca.

Se coc in cuptorul incins la 180 gr C.

Cat se coc mucenicii, faceti siropul. Puneti toate ingedientele la fier si fierbti pana se topeste zaharul. Din cantitatea aceasta de sirop obtineti niste mucenici mediu insiropati. Mie imi plac cei foarte insiropati, care "picura". Ca urmare eu folosesc cantitate dubla de sirop. Depinde de gustul fiecaruia.

Mucenicii fierbinti scosi din cuptor se inteapa din loc in loc cu o scobitoare ca sa aboarba mai bine siropul si de inmoaie foarte bine in siropul cald. Se inmoaie pe rand pana se termina tot siropul, si in functie de cat de insiropati va plac. Cand mai ramane putin sirop, puteti sa va ajutati cu o pensula.

La final, mierea se incalzeste cateva secunde la microunde ca sa devina fluida. Nuca rasa se amesteca cu scortisoata si zahar vanilat. Mucenicii se ung cu miere cu ajutorul unei pensule, apoi se presara cu nuca amestecata cu zahar si scortisoara.

Un deliciu!

Daca vreti sa faceti varianta de post, in reteta de aluat inlocuit laptele cu aceiasi cantitate de apa sau lapte vegetal, inlocuiti unutul cu 60 ml de ulei, si omiteti ouale. Eventual mai adaugati 1-2 linguri de apa, daca aluatul este prea tare.

Iar la final, in loc de miere puteti folosi sirop de agave pentru a unge mucenicii.

Ca aspect nu este nicio diferenta intre ei de post si cei de dulce. Cei de post ies chiar mai insiropati pentru ca aluatul de post trage mai mult sirop decat cel de dulce. Si ambele variante sunt la fel de delicioase.

Ca sa va dati seama, in prima poza sunt mucenici de post, si in a doua, de dulce. 

Si daca vreti sa incercati si altceva, puteti sa umpleti mucenicii cu gem. Suna putin ciudat, dar am vazut si varianta asta si am zis sa incerc. Eu i-am umplut cu magiun de prune amestecat cu nuca macinata, dar puteti sa alegeti orice gem va place, doar sa aiba consistemta ferma, pentru ca altfel va curge.

Luti cate o bucata de aluat si formati un sul lung [e care apoi il apasati putin cu facaletul ca sa iasa ca om panglica. Puneti gemul pe mijloc si inchidetu aluatul ca un sul. Apoi formati mucenicul. 

E interesant. Nu fabulos, dar merge daca vreti o variatiune pe aceiasi tema :).