Alivanca este o prajitura traditionala moldoveneasca, un fel de MBS sub forma de desert. Varianta comuna este cu branza dulce, dar se poate face si cu branza sarata. Este buna atat calduta, cat si rece, puteti sa ii puneti in compozitie stafide sau chiar fructe, si sa o serviti simpla, cu zahar pudra, cu smantanam cu gem, sau ce toate cele mentionate.
INGREDIENTE:
1 litru lapte
100 gr unt
sare
250 gr malai
500 gr branza de vaci
300 gr smantana
5 oua
50 gr faina
200 gr zahar
esenta de vanilie
coaja de lamaie
strafide (optional)
MOD DE PREPARARE:
Alivanca este un fel de mamaliga dulce amstecata cu branza de vaci si oua, copata. Asa ca incepe cu mamaliga :) Se pune la fiert laptele, impreuna cu untul si un praf de sare. Cand incepe sa fiarba si untul este topit, se da focul la minim si se adauga malaiul in ploaie amestecand sa nu se faca cocoloase. Eu folosesc malai instant, si il fierba max 2 minute. Pentru ca va sta destul si in cuptor. Daca folositi malai normal, probabil va trebui sa il fierbeti vreo 5 minute. Mamaliga cu lapte se varsa intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
Separat se amesteca intr-un castron branza de vaci, smantana, galbenusurile, jumatate din cantitatea de zahar, faina, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Se omogenizeaza bine.
Albusurile se bat cu un praf de sare pana ajung spuma, se adauga apoi celalta jumatate din cantitatea de zaharul in ploaie si se bat pana se obtine o bezea tare.
Cand mamaliga s-a racit, se amesteca intai cu compoiztia de branza si oua, se omogenizeaza, apoi se incorporeaza bezeaua usor cu o spatula, sa nu se piarda aerul incorporat in aceasta.
Daca soriti adaugati si stafide sau fructe acrisoare (fructe de padure, visine).
Daca folositi o tava de metal tapetati-o cu hartie de copt, sau daca folositi un vas ceramic ungeti-l cu ulei si tapetati-l cu un pic de malai. Se toarna compozitia in tava si se coace la 170 gr C timp de aproximativ 40 de minute.