Placinta de post


Daca tineti post, sau daca sunteti vegani, asta este foaia de placinta ideala! Puteti sa faceti placinta cu mere sau dovleac, dar puteti sa o folositi si pentru tarte sau alte prajituri. Este un aluat super simplu de faut, intr-un singur castron, fara mixer, super rapid. Si desi nu are unt, oua sau lapte, este fraged si delicios.

 INGREDIENTE:

 

BLAT:  10 linguri zahar

             10 linguri ulei

             10 linguri apa

             1 praf sare

             Amoniac stins cu lamiae

             Zahar vanilat

             500 gr faina (aprox)

 

 

UMPLUTURA: mere sau dovleac 

 MOD DE PREPARARE:

 

In mod normal nu ma omor dupa retele masurate in linguri sau cani sau alte masuri aproximative :)). Dar asta este o reteta veche si pe vremea aia asa era :)). Plus ca la sfarsit reglezi totul din cantitatea de faina.

 

Intr-un castron se amesteca cu telul toate ingredintele mai putin faina. Se bat pana se dizolva zaharul, apoi se adauga faina treptat. Nu se pune toata cantitatea de la inceput, doar cam 400 gr. Restul in functie de cat de multa faina absoarbe aluatul. Poate fi mai putin de 500 gr, dar si mai mult. In functie de "lingura" fiecaruia :)). Important este sa obtii un aluat nu foarte tare dar care totusi se poate indinde sub forma de foaie

 

Intai se amesteca cu lingura in castron, apoi se rastorna pe masa presarata cu faina si se framanata cu mana pana se obtine un aluat potrivit de tare. Se imparte aluatul in doua si se intind doua foi. Singura bataie de cap este ca uneori (nu intotdeauna, nu stiu de ce depinde) aluatul este destul de sfaramicios si este enervant pana reusesti sa intinzi foaia si sa o pui in tava cat de cat intreaga). 

 

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pune o foaie, se inteapa cu furculita in loc in loc, apoi umplutura, apoi a doua foaie, si se inteapa din noi. Se coace aprox 30 de min in cuptorul preincalzit la 180 grade.

 

Se taie dupa ce se raceste. La inceput aluatul este mai tare si sfaramicios, dar daca ramane ceva pana a doua zi, o sa observati ca se mai inmoaie.

 

Pentru umplutura, daca o faceti de post, aveti 2 variante clasice: mere si dovleac.

 

Umplutura de mere e simpla: se curata merele, se dau pe razatoarea mare, se calesc cu 2 linguri de ulei si cateva linguri de zahar, se adauga zeama de lamaie, stafide si scortisoara si asta este.

 

Umplutura de dovleac poate fi super simpla, simpla sau ingrozitor de facut :)). Super simpla - folisiti un borcan de piure de dovleac de la supermarket. Simpla - cumparat dovleac gata razuit si il preparati ca pe mare, dar il caliti un pic mai mult ca sa se inmoaie. Ingrozitor de facut - cumparat un dovleac intreg, il curatati, il dati prin razatoare etc. Nu prea va recomand varianta asta. Unii dovleci sunt super greu de curatat.

Update: decembrie 2023