Haferland - Tara Ovazului


Ce este Haferland? Haferland, in traducere "Tara Ovazului", este regiunea dintre Rupea si Sighisoara, locuita de sasi, denumita astfe pentru ca ovazul era principala cultura a zonei. O calatorie prin Tara Ovazului inseamna o vita la bisericile fortificate din Rupea, Viscri, Bunesti, Roades, Crist, Cloasterf, Homorod, Mesendorf, Archita si Saschiz.

O vizita in zona puteti face oricand, dar un moment deosebit este in fiecare an la sfarsitul lunii iulie, cand are loc Saptamana Haferland, un festival anual organizat cu scopul de a promova cultura si traditiile sasesti. Anul acesta a avut loc in jurul ultimului weekend din iulie, de joi pana luni, iar noi am profitat de ocazie si am participat la evenimentele de sambata si duminica. Daca s-ar putea, mi-ar placea sa fiu acolo mai multe zile anul viitor. Daca sunteti interesati, mai multe informatii gasiti aici   http://www.haferland.ro/

Pentru bucuresteni zona nu este chiar la indemana, mai avem de mers cam o ora dupa Brasov, dar, cu putin efort, se merge si pentru o vizita de weekend, cu o singura noapte de cazare in zona.

Bunesti


Bunesti a fost prima oprire din peripluul nostru transilvanean din acest weekend. Drumul national trece chiar prin comuna, iar biserica fortificata este chiar langa acesta, foarte usor accesibila.

Am gasit biserica inchisa, asa cum veti gasi majoritatea bisericilor fortificate, cu un biletel pe poarat cu un numar de telefon. Si pentru ca era prima la care ajugeam si nu prea stiam cum functioneaza asta, am avut norcul sa apara curatorul bisericii in timp ce noi statea in fata portii si ne intrebam ce sa facem :)).

Asa am aflat cum functioneaza lucrurile. Majoritatea bisericilor au un afis pe usa cu nr de telefon al persoanei care are cheile de la biserica sau cu nr casei din sat unde locuieste acesta. Sunati si aflati daca poate sa vina sa va deschida. In general nu sunt asa de multi turisti incat sa gasiti in permanenta deschis. Unele biserici au si un orar in care se poate suna persoana respecticva. Probabil o idee buna ar fi, daca gasiti numerele de contact, sa sunati in avans cu cateva zile ca sa fiti siguri ca nu faceti drumul degeaba.

 

Revenind la Bunesti, biserica este superba, renovata in urma cu cativa ani, foarte bine intretinuta, cu o curte umbroasa si cu un gazon tuns perfect, un peisaj de poveste. Curatorul bisericii a fost foarte amabil si a avut rabdare sa ne povesteasca toata istoria comunitatii sasesti din sat si sa ne prezinte biserica, cu obiceiurile si istoria ei. Slujba nu se mai tine in biserica decat la evenimente deosebite pentru ca au ramas mult prea putini sasi in comunitate.

A doua zi era programat un picnic cu produse locale in cadrul saptamanii Haferland, dar din pacate am ajuns cu o zi mai devreme. Cred ca dintre toate, a fost cea care mi-a placut cel mai mult, poate si din cauza povestilor.

Crit


Cativa km mai departe de Bunesti se face un drum catre Crit. Satul este putin in afara drumului principal, dar pentru ca noi am ajuns acolo in plina desfasurare a evenimentelor din saptamana Haferland, an fost nevoiti sa lasam masina la drumul national. Nu a fost decat cca un km pana la biserica, dar, pentru ca era groaznic de cald, am ales sa facem drumul cu caruta :)).

Crit este mai cunoscut decat Bunesti, zona fortificata din jurul bisericii este mai mare, cu spatii amenajate care se pot folosi pentru conferinte sau expozitii. Si biserica este mai impunatoare, cu o orga superba inca functionala, pe care am avut norocul sa o ascultam putin. Biserica a fost renovada acum cativa ani, inclusiv orga superba care este singura din tara care a fost construita de un Brasovean. Explicatiile le-am primit de la o doamna in varsta care ne-a vorbit cu mare placere despre biserica. Din pacate si aici comunitatea saseaca nu mai are decat cativa membrii si sluja in biserica se tine foarte rar. 

Dar daca sunteti in zona, merita sa o vizitati. Si eu asi vrea sa mai revin, in afara evenimentelor, pentru a ne putea bucura in liniste de ea.

Mesendorf


Drumul de 6 km pana la Mesendorf porneste din satul Crit. Drumul este asfaltat si intr-o star buna, doar ultimile cateva sute de metrii pana la biserica sunt neasfaltate, dar practicabile. 

Evident biserica era inchisa cand am ajuns si pentru ca era duminica la ora pranzului, nici nu am sunat persoana de contact. Oricum vrem sa mai revenim prin zona si trebuie sa mai lasam cate ceva de vazut si pentru data viitoare.

Am admirat insa biserica din exterior.

Cautand diverse pe internet, am dat peste un articol interesant despre instoria acestui sat http://www.revista-satul.ro/mesendorf-povestea-unui-sat-sasesc/.

De asemenea, stiu de la un prieten, o idee de cazare in zona, o pensiune absolut superba, care este in realitate ca si in imagini.   https://www.mesendorfgasthaus.ro/

Saschiz


Saschiz este tot pe drumul national dintre Brasov si Sighisoara. Am trecut de nenumarate ori pe langa biserica fortificata, dar nu asi putea sa spun de ce pana acum nu am oprit. Poate pentru ca la prima vedere nu pare a fi ceva deschis.

Acum turnul de langa biserica este in reparatii si zona este ingradita cu un gard de plasa, dar daca totusi opresti, observi in lateral un panou desenat cu mana cu o sageata sper intrare. Obiectivul este cumva introdus in circuitul turistic, pentru ca are un orar de functionare si o persoana care vinde bilete, iar vizita costa 6 lei :)))

Turnul nu se poate vizita, doamna de acolo ne-a spus ca spersa sa fie gata anul viitor, dar biserica se viziteaza. 

In interior este asemanatoare cu celelalte, parca putin mai mare, dar ceea ce merita cu adevarat vizita este faptul ca te poti urca in pod. Biserica are acoperisul rotund de piatra, peste care este construit podul. Si daca esti aventuros, de poti catara pe scari vreo 3 etaje, noi am ramas la primul.

In fata bisericii este si o fantana cu apa de baut, proaspata si rece, perfecta pentru vremea caniculara de afara. Plus distractia copiilor de a scoate apa din fantana!

Update iunie 2020: turnul cetatii nu mai este in renovare, este aprope gata. Din exterior pare gata dar inca nu se viziteaza, nu am inteles exact de ce. Probabil ca prin toamna se va putea si vizita. Si cetatea taraneasca de pe deal pare a fi in renovare. S-au taiat  niste copaci in fata ei si acum se vede de departe. Si se lucreaza la ea. Nu poti sa intrii, dar daca vrei poti sa urci pana acolo. probabil ca la anu se va putea si vizita

Si decembrie 2021 - am urcat in turn!!! De cand il asteptam :)

Si daca opriti in Saschiz, neaparat sa mergeti la Ceainaria Tei, pe strada din spatele bisericii. E un loc magic, parca din alte lume. In curtea unei gospodarii traditionale este o mica ceianarie unde gasesti ceai si cafea, dar si suc rece din sirop facut acolo, plus prajitura zilei respective. Ultima data am avut parte de o prajitura cu coacaze si bezea absolut demntiala. Trebuie neaparat sa faceti o oprire acolo.

Si daca vreti sa faceti putina miscare (sau mai multa), urcati pana la cetate. De preferat INAINTE de ceainarie :). Cetatea Taraneasca din Saschiz este sus pe deal, acum este in renovare, nu se poate inca vizita, dar probabil ca in curand va fi gata.

Ceea ce puteti sa faceti insa, este sa urcati pana acolo si sa admirati peisajul. Chiar in fata ceainariei, un pic in stanga, este un indicator spre cetate. Intai urcati vreo 10-15 minute pe un drum pe deal, pana la un drum asfaltat. Peisajele sunt de poveste! Dupa aia trebiuie sa urcati abrupt prin padure spre ceatate. Noi am fost lenesi si nu am urcat pana sus :(. Dar pana la urma o sa ajungem si acolo

Si va spun un secret. Intre Cloasterf si Saschiz iesiti de pe soseaua principala. Paralel cu soseaua mai este un drum de tara intre cele 2 sate, care este de curand asfaltat ([pare nou), este ingust dar absolut perfect si pesisajul este fabulos! Este Transilvania in toata splendoarea sa. Este chiar parte din Via Transilvanica si este perfect si pentru biciclete daca opriti prin zona. Dar chiar daca nu opriti si sunteti doar intrecere, iesiti din DN intre cele 2 sate si, pentru 10 minute in plus de condus o sa fiti in alta lume!

Roades


In Roades am ajuns la evenimentul desfasurat in cadrul saptamanii Heferland de fundatia Tabaluga. A fost o oprire placuta, un pranz intr-un peisaj deosebit, cu muzica si dansuri traditionale. Din pacate insa, biserica fortificata nu se poate vizita pentru ca se afla intr-o stare destul de avansata de depreciere. Teoretic este in renovare, dupa placutele cu informatii, dar cred ca mai este drum lung pana va fi gata.

Din ce review-uri am citit despre zona, exista si aici o casa de oaspeti amenjata deosebit in stil sasesc, daca ramaneti in zona   https://gaestehaus-tabaluga.com/roman/home.html

Si m-am bucurat ca am gasit aici bornele Via Transilvanica - un alt tel de atins intr-o zi!

Si aici, cei 6 km din drumul national pana la intrarea in sat sunt perfect asfaltati.

Cloasterf


Nu stiu care e numele satului in germana, dar in romana suna ciudat :)). Dar imaginea satului cand te apropii dinspre drumul national este parca dintr-un calendar. Este la vreo 2 km de sosea, dar bucata aceasta de drum a fost cea mai frumoasa din acest weekend.

Nici biserica de aici nu am putut sa o vizitam, pentru ca are program doar de la 10 la 12, important de stiut daca planificati o vizita in zona. Noi am ajuns evident dupa 12, si a ramas si aceasta pentru data viitoare. 

Viscri


Am lasat cei mai faimos la urma. De Viscri a auzit toata lumea de cand Printul Charles a cumparat o casa aici. Probabil asta a fost marele noroc al satului, a ajuns faimos! Macar sa beneficieze de ceva din asta.

Drumul pana in sat este proaspat facut dupa cum arata, inteleg ca pana de curand era o problema accesul. Satul este la jumatatea drumului dinspre Dacia si Bunesti. Acum insa, puteti veni doar dinspre Dacia (Rupea), pentru ca drumul spre Bunesti este inchis fiind in lucru.

Calitatea turistica a satului se vede de la intrare, pentru ca are o parcare special amenajata in afara satului si accesul cu masina in sat este interzis. Asta teoretic si valabil doar pentru majoritatea. Evident erau destule masini lasate prin sat, chiar si cativa care insistau mai sa intre in biserica cu masina, sa nu cumva sa oboseasca.

E bine de stiu ca satul nu este asflatat si ar fi bine sa veniti incaltati in ceva comod si cu talpa mai groasa, gen adidasi. Cu sandalute si flip-flop nu e prea placut pe aici.

Tot la intrare gasiti o harta schematica a satului care va arata locatia caselor care sunt pentru oaspeti, sau restaurante, artizanate etc. Inclusiv faimoasa casa a Printului Charles, care, cel putin pe dinafara, nu pare cu mult mai deosebita decat celelalte. Oricum aici chiar sunt semne de comert turistic organizat.

Si biserica foritifcata in sine este mai mare, bine intretinuta, bilete la intrarea, wc amenejat in curte, un mic muzeu inauntru etc. Surprinzator, biserica in sine este mai putin renovata decat Bunesti sau Crit, cu semne mai avansate ale trecerii timpului. Se poate urca in turn, de unde privelistea asupra satului este intr-adevar ceva deosebit. De sus realizazi cel mai bine cat de frumoasa este Tara Ovazului si Transilvania, in general.

Una peste alta, un weekend in Haferland este un tur de forta, dar merita. Zona este incredil de frumoasa, probabil in orice anotimp. Mi-ar placea sa revin aici chiar si iarna. In plus bisericile fortificate, care sunt emorm de multe in Transilvania, merita vazute.

Ar mai fi de spus ca zona este un paradis pentru biciclisti. Cam toate drumurile intre sate sunt asfaltate si putin circulate, deci poti sa mergi cu bicicleta in voia, chiar daca nu iti place sportul extrem. Chiar am vazut destui biciclisti pe drum si diverse afise cu oferte de tururi pe bicicleta. Iar noi sigur vom reveni anul viitor la Saptamana Haferland, dar poate si pana atunci.

Bonus: Stejarisu


Pentru ca atunci cand am planificat weekendul acesta nu stiam de Saptamana Haferland si obiectivul principal era Festivalul Sighisoara Medievala, cazarea am avut-o nu chiar in zona, ci la vreo 30 de km de Sighisoara, dar spre Sibiu, nu spre Brasov. Asta a mai adaugat vreo 2 ore de masina in weekend, dar a meritat.

Am stat in satul Stejarisu, aflat la vreo 3 km de drumul judetean dintre Sighisoara si Agnita. Drumul judetea e peticit, dar practicabil, insa drumul pana in Stejarisu este perfect.

Si pentru ca si Stejarisu este sat sasesc si are o biserica fortificata, nu am putut sa o ratam! Si a fost cea mai interesanta vizita din weekend. Biserica in sine este foarte bine renovata, cu un interior mai putin impresionant poate, dar se vede ca este inca folosita. Se tin slujbe la fiecare 2 saptamani, desi comunitatea de sasi si aici numara doar vreo 12 persoane. 

Si in plus, dupa spusele curatorului, este singura biserica fortificata in care localnicii de etnie saseasca inca isi mai pstreaza slanina in turn :)). Turnul ala cu slanina atarnata de grinzi mirosea fantastic. Si peisajul din varful turnului era extraordinar.....dar slanina....asi fi ramas acolo :)). Daca sunteti in zona Sibiului, trebuie neaparat sa vizitati Stejarisu.

Agramonia Stejarisu

Aceasta a fost cazarea noastra din weekend. I-am gasit pe booking cautand o cazare in zona care sa aiba un iz local. Si aveau o nota de peste 9 pe booking, asa ca am zis sa incercam.

Daca aveti nevoie de o cazare in zona, este o solutie cu farmec local. Casa de oaspeti este fosta scoala saseasca lipita de gradul bisericii, cu 7 camere renovate si stil sasesc. Au adaugat bai in fiecare camera si una peste alta s-au straduit sa faca ceva agreabil. Clar nu este o cazare de 4 stele, nu este lux, dar ofera strictul necesar pentru o oprire in zona. 

Iar peste drum, este casa principala, cu resturant si terasa, inclusiv pentru micul dejun, Plus ca inteleg ca organizeaza diverse evenimente folcloric-culturale din cand in cand. 

Este clar de apreciat vointa de a face ceva intr-o comunitate care ar putea sa beneficieze mult mai mult de pe urma tursitlor daca ar sti sa ii atraga. http://www.agramonia.com/ 

Si ca in multe alte locuri, tanarul care se ocupa de aceasta afacere nu este roman, dar se straduieste sa faca pentru comunitate ceea ce nu fac toti localnicii romani la un loc si asta este de apreciat.