La placinte inainte!


Tartele si placintele sunt una din categoriile mele preferate de prajituri. Nu sunt mare fan dulciuri, dar o placinta buna este intotdeauna o placere.

Partea buna la aceasta categorie de retete este faptul ca poti fi creativ. Daca gasesti o reteta buna de blat, poti apoi sa o combini cu ce vrei. Nu iti place umplutura din reteta originala, schimb-o cu ce vrei tu. Trucul este sa ai o baza de retete clasice de foi de placinta si coji de tarte si apoi mergi pe imprivizatie.

Tarta cu mere si crumble*


Trata cu prune si nuci*


Tarta cu ciocolata, pere si frangipane*


Crostata cu fructe



Prajitura cu aluat razuit


Placinta cu mere (Apple Pie)


Placinta de post


Placinta cu iaurt



Pateuri cu mere


Tarta cu mac (Mohnkuche)


Placinta cu foaie turnata


Tarta cu fructe



Foaie de post pentru placinta si cornulete


Tarta cu ciocolata


Tarta cu crema de lamaie si bezea


Placinta cu cirese



Foetaj cu mere (Apple turnovers)


Tarta cu frangipane si caise



Baza pentru tarte/quiche


Asta este reteta mea preferata pentru tarte. Este de fapt o reteta de baza pentru quiche, dar poate fi folosita cu mare succes la orice tarta, doar sa ii adaugati un pic de zahar, nu mult. Veti obtine o crusta frageda, sfaramicoasa si delicioasa.

Clar reteta nu urmeaza pasii clasici, nu se coace goala inainte, este un fel de scurtatura, de aceea imi si place. Mi se pare cel mai usor de preparat si de manevrat.

 

INGREDIENTE:  150 gr faina

                            Sare

                            150 gr unt

                            1 ou

                            30 ml apa foarte rece

 

MOD DE PREPRARE:

Faina si sarea se pun in robot si se apasa butonul pulse de cateva ori pentru a se amesteca. Untul foarte rece, taiat cubulete, se pune in robot si se mixeaza pe pulse pana cand compozitia are textura nisipului ud.

Oul se bate cu apa foarte rece, se torna peste aluat si se pulseaza pana cand aluatul se strange intr-o bila.

Aluatul se intinde pe o suprafata pudrata cu faina, si foaia se pune imediat in forma de tarta. Se aranjeaza marginile si se taie cu un cutit excesul de aluat. Se inteapa fundul cu o furculita si se pune la congelator minim 20 de min.

 

Baza de quiche congelata se umple comform retetei si se coace la 180 grade timp de 30-45 min, in functie de umplutura

Daca este o reteta la care umplutura nu necesita coacere, spre exemplu tarta clasica cu crema de patiserie si fructe, puteti sa coaceti coaja goala, cu o greutate pe ea (eu o acopar cu hartie de copt si o umplu cu boabe de fasole si o coc asa).