Tartele si placintele sunt una din categoriile mele preferate de prajituri. Nu sunt mare fan dulciuri, dar o placinta buna este intotdeauna o placere.
Partea buna la aceasta categorie de retete este faptul ca poti fi creativ. Daca gasesti o reteta buna de blat, poti apoi sa o combini cu ce vrei. Nu iti place umplutura din reteta originala, schimb-o cu ce vrei tu. Trucul este sa ai o baza de retete clasice de foi de placinta si coji de tarte si apoi mergi pe imprivizatie.
Asta este reteta mea preferata pentru tarte. Este de fapt o reteta de baza pentru quiche, dar poate fi folosita cu mare succes la orice tarta, doar sa ii adaugati un pic de zahar, nu mult. Veti obtine o crusta frageda, sfaramicoasa si delicioasa.
Clar reteta nu urmeaza pasii clasici, nu se coace goala inainte, este un fel de scurtatura, de aceea imi si place. Mi se pare cel mai usor de preparat si de manevrat.
INGREDIENTE: 150 gr faina
Sare
150 gr unt
1 ou
30 ml apa foarte rece
MOD DE PREPRARE:
Faina si sarea se pun in robot si se apasa butonul pulse de cateva ori pentru a se amesteca. Untul foarte rece, taiat cubulete, se pune in robot si se mixeaza pe pulse pana cand compozitia are textura nisipului ud.
Oul se bate cu apa foarte rece, se torna peste aluat si se pulseaza pana cand aluatul se strange intr-o bila.
Aluatul se intinde pe o suprafata pudrata cu faina, si foaia se pune imediat in forma de tarta. Se aranjeaza marginile si se taie cu un cutit excesul de aluat. Se inteapa fundul cu o furculita si se pune la congelator minim 20 de min.
Baza de quiche congelata se umple comform retetei si se coace la 180 grade timp de 30-45 min, in functie de umplutura
Daca este o reteta la care umplutura nu necesita coacere, spre exemplu tarta clasica cu crema de patiserie si fructe, puteti sa coaceti coaja goala, cu o greutate pe ea (eu o acopar cu hartie de copt si o umplu cu boabe de fasole si o coc asa).