Busteni....cel mai frumos peisaj de pe Valea Prahovei


 

Cand spun Busteni am intotdeauna in minte imaginea muntilor cu Crucea Caraiman. Este, de departe, cel mai spectaculos peisaj de pe Valea Prahovei. Nu este cea mai spectaculoasa statiune, dar peisajul....este incomparabil!

Oricum, in ultimii ani si Busteniul a cunoscut o transformare in bine vizila: strazi asfaltate pana sus pe munte, partie amenajata, drumul spre Gura Diham refacut, Castelul Cantacuzino pus in valoare, centru renovat, curatenie etc. 

Tot nu se poate spune ca ai foarte multe de facut in statiune, dar macar acum poti sa te plimbi linistit prin centru sau, si mai bine, pe strazile care urca spre munte, unde poti sa admiri o sumedenie de case superbe. Si peisajul....tot revin la peisaj.

Castelul Cantacuzino


Principala atractie turistica din oras ar trebui sa fie Castelul Cantacuzino. Daca acum 15 ani era o ruina, acum macar este pus in valoare si se poate observa de jos din oras.

Castelul gazduieste acum un restaurant de lux, chiar si niste spatii de cazare intr-o cabana de pe domeniu, dar se poate si vizita. Noi l-am vizitat ultima data acum cativa ani, dar poate ca e timpul sa mai revenim.

E bine de stiut ca se plateste taxa de vizitare inclusiv pentru curte, si separat pentru castel si expozitiile de arta. Plus ca vizitele sunt la anumite ore si sunt zile cu evenimente in care nu se poate vizita.

Gasiti toate info pe site http://www.cantacuzinocastle.com/servicii

Cladirea in sine este impresionanta, dar inauntru nu s-a pastrat foarte mult din decorurile sau mobilierul original. Doar intr-o camera parca mai sunt picturile originale. Castelul a fost transformat la un moment dat in sanatoriu.

Dar o vizita merita. Domeniul este impresionant....plus privelistea :)).

Later edit 2020: Am revenit in vizita si nu ne-a parut rau. Probabil nu o sa mai revin o buna bucata de vreme, dar mi-a facut placere sa vad castelul inca o data. Turul dureaza cam jumatate de ora, este scump, dar odata merita sa il faci. Plus ca priveslistea de aici este inegalabila pe Valea Prahovei.

Si daca veniti cu copii, profitati si de zona de joaca amenjata cu tiroliene, trasee prin copaci, trambuline etc.

Manastirea Caraiman


Celalalt obiectiv de vizitat in oras este Manastirea Caraiman. Trecand peste latura religioasa a fiecaruia, merita o vizita la manastire, in scop turisitic, pentru peisajul absolut fantastic. Manastirea este situatia intr-o locatie fabuloasa, cu vederi fantastice asupra muntelui. Plus ca este un loc foarte curat si ingrijit, plin de flori vara, cu multe banci sa te odihnesti, chiar este o vizita placuta. Pentru copiii mici au si un fel de mini zoo si gaini, capre, rate si pauni.

Cu masina se urca chiar inainte de intrarea in Busteni dinspre Sinaia, iar pe jos cel mai usor este sa o luati pe poteca sau pe scarile care pleaca dinspre telecabina. Sunt doua podete care trec raul si urci pe deal, prin padure, pana la manastire.

Gura Diham


Sigur ati vazut mancar un reportaj la tv cu sutele de rulote care iau vara cu asalt valea care duce spre Gura Diham :)). Este un spectacol de neratat :)).

Trecand peste acest aspect, chiar deranjant de la un punct incolo, o plimbare pe Valea Cerbului, spre Gura Diham, este chiar o placere. Din centru pana acolo sunt mai putin de 5km si o plimbare cam de o ora.

Evident puteti sa faceti drumul cu masina, chiar a fost asfaltat de vreo 2 ani, dar cel mai placut este sa il parcurgi pe jos. Este o zona dreapta, accesibila pentru orcine, iar peisajul este superb. Da, intr-adevar va recomand sa evitati mijlocul verii cand toata valea este plina de rulote care cam strica peisajul si de masini care se vantura pe sosea.

Daca nu aveti chef de mers, exista un fel de mini-trenulet care pleaca din gara, iar iarna sunt sanii trase de cai. Super experienta!

Si la captul drumului este Gura Diham care acum este un ditamai complexul cu hotel, restaurant etc.

Si pentru cine poate, din spatele cabanei incepe urcusul catre Cabana Diham, sus pe munte. Asta inca nu am incercat :))

Cascada Urlatoarea


O alta plimbare frumoasa prin padure este catre Cascada Urlatoarea. Drumul porneste de la telecabina Busteni - Babele si urca prin padure pana la cascada. Este cam o ora de mers. Drumul este mai greu la dus, pentru ca urca. La intors este usor. Sau puteti sa incercati varianta cu trenul: coborati in gara Poiana Tapului (trebuie sa fie un personal ca altfel nu opreste acolo), de acolo mergeti cam o ora pana la cascada si apoi va intoarceti pe partea cealalta prin Busteni. Parca drumul din Poiana Tapului este chiar mai usor, doar la sfarsit este o urcare. Si este multe mai putin aglomerat. 

Indiferent pe ce parte o luati, este o plimbare foarte frumoasa. 

Valea Spumoasa


Daca sunteti in Busteni si vreti un traseu destul de scurt si usor, dar foarte frumos, alegeti o plimbare pana la cascada Valea Spumoasa. Este un traseu mult mai putin aglomerat decat cel la Urlatoarea, ceea ce vara este un lucru chiar pozitiv. 

Este mult mai putin cunoscut pentru ca nu este deloc semnalizat. Vorbim de un traseu de cativa km, vreo 2-3, maxim 45 de minute de mers, pe un drum nu foarte dificil. Sunt vreo 2 pante, dar nimic periculos sau greu de urcat.

Ca sa intrati pe traseu mergeti pe drumul de Urlatoarea, treceti de telecabina, iesiti din oras si unde incpe drumul pe munte spre Urlatoarea in stanga, in fata, prin padure porneste poteca spre Babele. Urmati crucea albastra spre Babele. Dupa vreo 5 minute drumul gasiti un semn care indica spre stanga drumul pe Jepi spre Babele, dar voi mergeti inainte, pe drept. E un drum forestier mare. O sa treceti pe langa o mica cascada amenajata, dar nu va opriti acolo, continauti pe drumul forestier care merge pana la zona de captare Caraiman care este un fel de mic lac amenajat, cu apa de o culoare superba. De acolo urcati pe poteca prina padure, inca vreo 15-20 de minute maxim si ajungeti la Valea Spumoasa. Locul este absolut fabulos. Sunt mai multe cascade, partea de jos este cumva amenajata dar puteti sa faceti picnic acolo, sa urcati in sus pe langa cascada cat va tine conditia fizica etc. Privelistea este fabuloasa si locul absolut superb. Sincer este mult mai frumos decat la Cascada Urlatoarea, care este in padure si este incghesuita, nu are asa deschidere si peisaj. Este un traseu foarte frumos de facut.

Kalinderu


Evident Busteni este statiune de ski, dar daca nu schiez, nu prea stiu ce sa va spun despre asta :)). Doar ca exista o parcare la baza partiei care este insuficienta. Si o partie cu un telescaun. Cam atat.

Daca daca nu schiati, tot este frumos sa urcati cu telescaunul pana sus in varful partiei, unde este si o zona amenajata special pentru sanii si o cabana unde puteti sa beti un vin fiert cand inghetati de la zapada.

Si vara este frumos de urcat cu telescaunul acolo sus, ca sa admirati peisajul.

Iar jos la baza partiei este Fun Park Kalinderu, deschis si iarna si vara, la care principala atractie este sania tobogan. Daca sunteti in Busteni si nu stiti unde sa va cheltuiti banii, asta este un loc bun :)))) https://www.domeniulschiabilkalinderu.ro/fun-park/

Coama Lunga


Lectia de istorie - Primul razvoi mondial. Habarn nu aveam ca una din bataliile din WWI s-a dar in spatele blocului nostru de la Buseteni. Dar da, batalia de pe Coama Lunga. O plimbare pe deal prin padure este o lectie de istorie. Si pentru ca noi am avut cu noi un cunoscator, care mai avea si un detector de metale, a fost o super experienta!

Si mai sunt si alte lucruri de facut in Busteni. Puteti sa urcati cu telecabina sus la Babele, numai sa aveti in vedere ca sunt cozi foarte mari in sezon, eu personal, desi merg frecvent la Busteni, nu am reusit sa urc in ultimii 15 ani ;)). Si este si foarte scumpa. 

Sau puteti sa vizitati Manastirea Caraiman, la intrarea in oras dinstre Sinaia.

Si daca sunteti in Busteni in preajma sarbatorilor de iarna, nu puteti sa ratati spectacolul de lumini. Este cel mai luminat orasel pe care l-am vazut vreoadata. Doar centrul, evident. Sincer, asi zice ca este chiar prea mult! :))