Paine alba pufoasa


Aceasta este o reteta usoara de paine coapta in tava, paine alba, foarte pufoasa si gustoasa, mai ales datorita faptului ca la final se unge cu unt. Este delicioasa, daca o atacati cat este calda dispare intr-o secunda. A doua zi capata mai multa consistenta si este ideala pentru sandvisuri.

Este o paine putin dulceaga, pentru ca are si miere in compozitie, numai buna pentru micul dejun.

INGREDIENTE: 

 

400 gr apa

10 gr drojdie uscata

10 gr zahar

10 gr sare

25 gr miere

60 gr unt (impartit 30gr + 30gr)

550 gr faina alba (aproximativ)

MOD DE PREPARARE:

 

Primul pas este cam acelasi la retele cu drojdie. Puneti in vasul de la mixer aproximativ jumatate din apa (apa sa fie calduta), plus zaharul si drojdia. aharul va hrani drojdia si o va activa. Amestecati putin drojdia in apa si lasati 5 minute sa se activeze. Veti observa ca se formeaza un fel de spuma.

Adaugati apoi peste drojdia activata restul de apa, mierea, 30 de gr de unt (moale) si jumatate din cantitatea de faina. Amestecati cu carligul de framantat pana se omogenizeaza toate ingredientele. In acest stadiu nu va fi o coca, ci ceva mult mai moale. Adaugati apoi si restul de faina (mai putin cateva linguri). Ca principiu general, la paine niciodata nu se pune toata cantitatea de faina, pentru ca puteti avea nevoie de mai multa sau mai putina in functie de faina folosita. Puneti aproape tot si mai adaugati cate putin daca este cazul.

Framantati cu mixerul timp de aproximativ 5 minute, pana cand aluatul se strange intr-o bila si se dezlipeste de peretii vasului. Puteti sa framantati si cu mana, dar e mai greu si dureaza mai mult.

Aluatul obtinut se pune intr-un vas uns bine cu ulei, se acopera si se lasa la dospit aproximativ 45 de minute, intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul. Eu dospesc aluaturile "rapid" in cuptor. Setez cuptorul pe minim si pun vasul acolo. In 20 de minute este crescut. Acesta este un aluat care creste foarte frumos.

Dupa prima dospire dezumflati aluatul si il rasturnati pe blatul de lucru dat cu faina. Il framantati de 2-3 ori cu mana apoi il impartiti in 2 si ii dati forma lunguiata de paine. 

Din cantitatile acestea obtineti cam 2 paini coapte intr-o forma mare de chec. Sau o paine mare intr-o forma mare de cozonac. Eu aici am impartiti in 2 parti inegale pentru ca am avut o forma mai mica si una mai mare.

Tapetati tava cu hartie de copt (merge si fara, doar unsa cu ulei, dar mi se pare ca nu merita sa iti asumi riscul de lipire, hartia de copt e de baza), puneti painea formata in tava, acoperiti din nou si lasati din nou sa dospeasca pana isi dubleaza volumul. Adica vreo 40 de minute pe masa sau 20 la cuptor la minim.

Preincalziti cuptorul la 200 gr C si coaceti painea timp de aproximativ 45 de minute.

Cand este gata o scoateti din cuptor si din tava si o ungeti cu restul de unt, topit. Trebuie unsa cat este fierbinte si va absorbi untul. In prima zi este foarte pufoasa si mai greu de feliat. Dar se mananca instantaneu. Daca rezista ceva pana a doua zi, devine mai usor de taiat.