Prajitura cu mere, biscuiti si budinca


Intotdeauna este bine sa ai la indemana o retata de prajitura fara coacere (mai ales vara), usor de facut si cu ingrediente pe care la gasesti vesnic prin camara. Mai ales cand este si vorba de o prajitura racoroasa si delicioasa.

Este o reteta clasica, modificata un pic ca sa meraga repede. Daca vreti sa faceti lucrurile ca la carte, budinca ar trebuie sa fie facuta de la zero, dar daca va grabiti merge perfect cu budinca de la plic. Iar deasupra, in loc sa faceti voi crema de ciocolata, puteti sa folositi biscuti acoperiti cu ciocolata. Mult mai rapid si mai usor!

INGREDIENTE:

 

1 kg mere 

150 gr zahar

50 gr unt

lichior (optional)

scortisoara

2 plicuri budinca de vanilie

1 L lapte

50 gr zahar

biscuiti populari (32 in cazul meu)

biscuiti cu ciocolata deasupra (16)

MOD DE PEPARARE:

 

Intai facem umplutura de mere. Practic sunt mere calite, deci le faceti cam cum vreti. Si in ce cantitate vreti. La cantitatile de mai sus, stratul de mere a fost mai subtire decat cel de budinca, daca vreti mai multe mere, curatati mai multe:))

Mie imi plac merele taiate cubulete, nu rase. Daca sunt rase parca devin prea pasta. De asemenea, este de preferat sa folositi mere mai acrisoare si mai tari. Eu le calesc in unt, cu putin zahar, dar puteti sa le caliti si in ulei. De asemenea, mie imi plac cu un pic de scortisoara si cu putin alcool. Alcool insemnand ceva gem triplu sec, gran marnier, cognac etc. Sa mearga cu merele.

Cel mai important este insa ca dupa ce le caliti, sa le puneti la scurs intr-o strecuratoare. Daca sunt prea zemoase o sa va faca prajitura praf, vor curge din forma. Deci obligatoriu sa le scurgeti bine. Si nu cumva sa aruncati zeama ramasa. Este un amestec delicios de unt topit, zeama de mere, alcool si scortisoara. O folositi la budinca. Inlocuiti aceiasi cantitate din laptele folosit cu zeama ramasa.

Referitor la biscuiti, orice biscuiti populari merg. Acum sa nu lauti chiar din cei beton, unii cat de cat de calitate merg. Si sa fie biscuiti populari, nu alte feluri care se inmoaie prea tare. 2 straturi vor fi de biscuiti populari si ultimul, pentru a fi rapizi, de biscuiti acoperiti cu ciocolata. Aveti grija sa fie aceiasi dimensiune cu biscuitii populari :). Eu am gasit la Lild niste biscuti acoperiti cu ciocolata, cu un model cu barcute, absolut superbi. I-am stricat mai tarziu, dar asta e alta poveste. Eu am folosit din cei acoperiti cu ciocolata alba, ca mi se pare ca se potriveste mai bine cu merele.

Budinca o preparati conform ambalajului. Dar folositi o budinca de calitate. In general cam toate se prepara la fel: praful se amesteca cu zaharul, se toarna peste putin lapte cald, se omogenizeaza, se incorporeaza tot laptele si se fierbe.

Asamblarea este simpla. De preferat sa o faceti intr-o rama sau intr-o forma cu margine detasabila. 

Un strat de biscuiti, merele, inca un strat de biscuiti, budinca calduta si la final biscutii acoperiti cu ciocolata. Cand ii puneti pe acestia din urma aveti grija ca budinca sa nu fie prea calda, sa nu vi se topeasca cicolata de pe biscuiti. Dar nici prea rece ca sa se lipeasca totusi biscutii de ea.

Dupa care bagati prajitura la frigider minim 6 ore.

Aici am stricat eu afacerea. Din exces de zel am acoperit prajitura cu folie de plastic. Si pentru ca budinca era inca un pic calduta, s-a toit ciocolata de deaupra si s-a lipit de folie. Asa ca atunci cand am scos folia mi-a stricat si decorul de ciocolata. Si in loc de model cu barcute am avut un mic dezastru :). Invatatura de minte: nu acoperiti prajitura!

Cand este rece scoateti rama si taiati dupa forma biscuitilor: 1 biscuite = 1 portie.