Portokalopita


Daca ati fost prin Grecia sigur ati incercat prajitura asta. Cu toate ca in Grecia am comsumat-o doar vara, din cauza ca la noi portocalele erau traditional fructe "de iarna", eu asociez prajitura asta cu iarna. Indiferent de sezon insa, tineti cont ca este o prajitura foarte usor de facut si super delicioasa.

INGREDIENTE:

 

450 gr pachet foi de placinta

 

SIROP:

450 gr zahar

2 linguri de miere

1 baton scortisoara

sucul de la 2 portocale + apa pana la 550 ml

 

ALUAT:

5 oua

300 gr iaurt

100 gr zahar

250 ml ulei floarea soarelui

coaja de la 2 portocale

                                                                                                                                         1 portocala mica

                                                                                                                                         esenta de vanilie

                                                                                                                                         1/2 plic amoniac

MOD DE PREPARARE:

 

In primulrand trebuie sa pregatiti siropul pentru a avea timp sa se raceasca. Pentru aceasta fierbeti toate ingredientele la foc mare pana dau in clocot, apoi inca 10 minute la foc mic si lasati la racit. Inainte de a folosi, indepartati batonul de scortisoara.

Ceea ce este specific acestei prajituri este ca nu are un blat clasic cu faina. Foile de placinta tin loc de blat. Primul lucru de facut este sa desfaceti foile de placinta din pachet, strangeti fiecare foaie ca pe un evantai si le puneti in tava de la cuptor. Foile se usuca in cuptorul preincalzit la 150 gr C timp de 45 minute. La fiecare 15 minute trebuie sa le intoarceti pentru a va asigura ca se usuca pe toate partile. Nu va ingrijorati daca se mai rup cand le intoarceti, oricum o sa le faceti praf mai incolo :)

Dupa ce s-au uscat complet, se lasa sase raceasca si apoi se farama cu mana intr-un castron.

Portocala se taie in sferturi, se curata si se mixeaza in robotul de bucatarie. Piureul rezultat se amesteca cu restul ingredientelor (oua, zahar, iaurt, ulei, coaja de portocala, vanilie si amoniac). Sunt retete care foloses ulei de masline, fiind tipic grecesc, am incercat si asa dar mie personal mi se pare gustul prea puternic si parca acopera din aroma de portocala. Ca urmare eu folosesc ulei de floarea soarelui. 

Peste amestecul umed se pun foile sfaramte si se omogenizeaza compozitia cu o spatula. Apoi se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 170 gr C timp de 30-35 minute.

Dupa ce scoateti prajitura din cuptor puteti sa o intepati din loc in loc cu o sobitoare pentru a absorbi mai bine siropul. Turnati siropul racit peste prajitura calda si lasati sa se raceasca complet. O sa vedeti ca prajitura va absorbi tot siropul.

Se serveste rece, eventual cu o lingura de iaurt grecesc deasupra. Sau cu inghetata. Sau simpla.