Sibiu


Sibiu este unul dintre orasele noastre favorite din Romania, alaturi de Brasov si Timisoara. Desi nu este chiar aproape de noi, ne face placere intotdeauna sa il vizitam. De cele mai multe ori in ultima vreme am ajuns iarna, la targul de Craciun, ca parca nu e Craciun daca nu am ajuns si la targul de la Sibiu. Anul asta insa, am reusit sa ii rezervam cateva zile in vacanta de primavara doar pentru el. Sa nu mai fim asa pe fuga ca de obicei. - Asta am scris prin 2020 cand am scris prima data despre Sibiu, intre timp am tot revenit la Sibiu, de multe ori in ultimii 2 ani si pot spune ca a devenit unul din cele 2 orase eperferat din tara, alaturi de Brasov. 

Centrul vechi


Sibiul nu este un oras mare, si centrul vechi este cel care prezinta interes din punct de vedere turistic. Este o suprafata destul de mica, care se strabate la pas fara probleme in cateva ore, dar este o zona incantatoare in care iti face placere sa te plimbi si sa te relaxezi. Daca stati in Sibiu peste noapte, cautati cazare in centru vechi, e pacat sa nu stati acolo, iar daca sunteti doar in trecere lasati masina in parcarile care se gasesc de jur-imprejurul zonei centrale si porniti la plimbare de acolo.

 

Inima orasului este Piata Mare. Nu aveti cum sa o ratati :) E frumoasa si cand e plina de casute si de oameni la Targul de Craciun, dar si cand e mai goala si plina de porumbei vara. Fiecare cladire din Piata are farmecul si povestea ei si parca nimic nu se compara cu a sta la teresa in Piata Mare sa admiri agitati turistilor si linistea localnicilor.Si mai alesi sa admiri acoperisurile cu "ochi" tipice Sibiului.  Cel mai bun moment pentru o plimbare este intr-o dimineata de vara, devreme de tot, cand nu e nici cald, nici frig si sunt maxim 2-3 persoane prin piata. 

Intr-un capat ale pietei, de fapt deasupra pasajului care face legatura intre Piata Mare si Piata Mica, este Turnul Sfatului. Daca il gasiti deschis (in majoritatea timpului este deschis) urcati pana in varf sa va bucurati de privelistea absolut superba. Turnul are si cateva exponate interesante expuse pe masura ce urcati, dar cel mai important este sa admirati privelistea absolut superba, sa va uitati de jur-imprejur si sa incercati sa identificati toate cladirile pe care le-ati vazut cand v-ati plimbat prin centru. Programul este bine sa il verificati pe net cand sunteti in zona, dar in general este deschis pana seara si vizitarea acestuia presupune o taxa.

Tot in Piata Mare o sa gasiti si Biserica Romano-Catolica, nu aveti cum sa o ratati, este pe latura dintre Bruckental si Turnul Sfatului. Nu ezitati sa intrati pentru 5 minte sa admirati interiorul amsolut minunat. In general este deschisa si puteti sa o vizitati, si chiar daca nimeriti in timpul unei slujbe merita macar sa aruncati o privire de la intrare.

Dupa Piata Mare, urmeaza Piata Mica si Podul Minciunilor. Chiar si Piata Mica este destul de mare si are un farmec aparte. Este diferita de sora ei mai mare si este plina de resturante cu terase si magazinase. Si evident Podul Minciunilor, pe a carui istorie va invit sa o cititi inainte de a ajunge in zona. Si apoi evident sa faceti o poza pe pod :).

Si as nu uitam a treia piata, Piata Huet impreuna cu impozanta Catedrala Evanghelica. Piata Huet este micuta, dar mult mai linistita si umbroasa vara, cu cateva terase si banci pe care sa te odihnesti. Dar cel mai important obiectiv de aici este Catedrala Evanghelica. Este o constructie absolut impunatoare, care te lasa cu gura cascata. Si, dupa cativa ani buni, in sfarsit in 2022 am gasit renovarile terminate iar acum cladirea straluceste parca pe dinafara. Nu uitati sa ii admirati acoperisul absolut fantastic. Se viziteaza si in interior, are regim de muzeu, cu taxa de vizitare, dar merita din plin, este superb renovata si se poate urca si in turn pentru a admira centrul Sibiului de sus.

Si daca ati ajuns aici nu aveti cum sa ratati Casa Calfelor si Pasajul Scarilor. Istoria calefelor din Sibiu este foarte interesanta si o puteti citi pe panourile din jurul casei. Vara am gasit uneori si calfele la lucru, cu ateliere pentru vizitatori. Iar apoi puteti sa coborati prin Pasajul Scarilor si sa admirati zidurile impuatoare care inconjoara pietele din centru. 

Si daca tot umblati in centru, faceti o plimbare si din Piata Mare, pe strada Avram Iancu, pana la Biserica Ursulinelor. Ne-am dus de vreo 2 ori acolo si nu am gasit-o deschisa cu totul pentru a putea intra dar era de fiecare data deschisa usa de la intrare pana la un un grilaj asa ca o puteti vedea si pe interior.

Si bineinteles ca nu puteti sa ratati o plimbare pe strada Nicolae Balcescu, strada pietonala a Sibiului, de la Piata Mare pana la Hotel Continental. O zona excelenta de plimbare, o strada plina de restaurante, terase, baruri, covrigarii, cafenele, magazine si cam tot ce iti poti dori ca turist. O plimbare pe aici este minunata in orice anotimp. Si nu uitati sa va uitati la cladiri. Sunt multe absolut superbe pe aceasta strada si, din fericire, marea majoritate sunt si foarte frumos renovate. Si daca esti obosit, in capatul dinspre hotelul Continental poti sa te odihnesti pe o banca in Parcul Astra la umbra si racoare (mai ales vara).

 

Si nu puteti sa inchideti turul zonei centrale a Sibiului fara sa treceti pe strada Cetatii si sa vizitatiTurnurile Cetatii. Sibiu are mai multe turnuri, ale tuturor breslelor, unele uitate si neamenajate, dar cele de aici sunt transformate in muzeu si se pot vizita. Se urca print Turnul Dulgherilor, se traverseaza intre ele si se coboara prin Turnul Olarilor. Inauntru au tot felul de exponate interesantem asa ca merita o vizita in drumul vostru prin Sibiu.

Muzeele Sibiului


Sibiul are multe muzee de vizitat, noi fiind insa cu copiii, am ales doar pe cele pe gustul lor ca sa nu ne bata la cap ca mor de plictiseala :). Ce este important de retinut, este ca pentru muzee puteti cumpara un bilet combinat care le acopera pe toate si care este mult mai avantajos ca pret daca vreti sa vizitati 2-3 muzee.

 

Bineinteles, primul pe lista este Muzeul Brukenthal. Este unul din principalele obestive turistice si culturale ale Sibiului, asa ca nu puteti sa il ratati. Si nu numai pentru colectia de arta absolut impresionanta (pe mine m-a surprins placut mai ales colectia de picturi romanesti) dar si pentru cladire in sine, resedinta principala a familiei Brukenthal este o cladire absolut impresionanta.

Langa Piata Huet este un alt muzeu pe care il recomand celor cu copii, Muzeul de Istorie, sau Casa Altenberger, o cladire frumoasa transformata intr-un muzeu interesant pentru copii, care trece cumva prin toate perioadele din istorie. Chiar a fost o surpriza foarte placuta acest muzeu.

Ultimul vizitat de noi este Muzeul de Istorie a Naturii. Acum adevarul este ca daca sunteti din Bucuresti, si ati vizitat Muzeul Antipa, muzeul de aici o sa vi se para nesemnificativ. Este un muzeu mititel, cateva sali cu exponate si o gradina cu niste dinozauri, dar este o cladire frumoasa si ceva interesant de vazut pana la urma pentru copii. Mai mult de o jumatate de ora nu cred ca va ia. 

 

Mai sunt si alte muzee incluse in acel bilet combinat, sigur un muzeu al farmaciei si unul cinegetic, dar nu am ajuns la acelea. Ce am cautat insa de pe lista a fost Sala cu Fresca, care apare undeva in Piata Mica. De fapt este intr-o cladire a administratiei plublice, dar nu se viziteaza. Portarul nu stia nimic, dar s-a dus sa intrebe si pana la urma rezulta ca e o sala undeva prin cladire, dar nu stie exact unde :)

Dumbrava Sibiului - Astra si Zoo


Dumbrava este padurea de la margienea Sibiului, spre Cisnadie. Padurea in sine este un loc excelent pentru plimbare si relaxare. Am vazut foarte multa lume alergand sau cu bicicletele in padure.

Noi ne ducem in zona mai ales pentru muzeul satului.

 

Muzeul Astra - sau Muzeul satului, este dupa pentru mine, unul dintre cele mai frumoase locuri din Sibiu. De fiecare data cand ajungem al Sibiu incercam sa ajungem si la Astra. In 2022 chiar ne-am facut abonament anual, pentru ca deja la 3 vizite este mai ieftin decat intrarile individuale :).

Prima data macar trebuie sa vizitati Astra ca muzeu in sine. Imi place chiar mai mult decat Muzeul Satului din Bucuresti, pentru ca este pe o suprafata mult mai mare, este in natura, in padure, traversat de un parau, cu un lac in mijloc, este un loc amsolut superb. Sunt foarte multe case de vizitat si o colectie mare de mori de vant si de apa. Sincer poti sa iti petreci o zi intreaga in Astra si inca sa iti mai ramana cate ceva de vazut. Este si un restaurant in incinta, deci da, poti sa stai o zi intreaga :). Pentru copii am gasit la intrare un fel de harta cu traser hunt pentru diverse zone ale muzeului, prin care copiii primesc indicii si trebuie sa descopere anumite detalii ale caselor vizitate. 

Si dupa ce l-ai vitat o data, o sa revii de cate ori se poate macar ca sa te plimbi ca in parc. Sunt foarte multe persoane care pur si simplu vin sa se plimbe sau sa alerge in natura. Plus ca trebuie sa vezi Astra macar o data in fiecare anotimp :).

Langa Astra gasiti si Gradina Zoologica. Am fost o data de curiozitate, dar nu este insa cea mai impresionanta pe care am vazut-o. Este ok pentru plimbare, este tot in padure, e liniste si aer curat. Are si un lac marisor unde se pot inchiria barci sau hidrobiciclete. 

Parcul Sub Arini


Sunt mai multe parcuri in Sibiu, dar Sub Arini trebuie sa il viztati macar o data. Se ajunge destul de usor din centru, pe jos, dar tineti cont ca este un parc imens. Practic puteti sa ajungeti pana la Zoo si Astra prin parc. Este o zona verde foarte mare, cu multe alei si poteci, dar si cu locuri de joaca sau terenuri de sport amenajate, mai ales in zona dinspre oras.

Targul de Craciun


Targul de Craciun de la Sibiu este, dupa mine, cel mai frumos din tara. Piata Mare, si numai, se transforma cu totul, intr-o lume de poveste. In ultmii ani am incerat sa ajungem la fiecare editie, sa vedem daca o sa ne iasa in continuare :).

Sibiu Guitar Meeting


Tot la capitolul evenimente, de cativa anu buni in septembrie la Sibiu se organizeaza Sibiu Guitar Meeting, un festival in care tinerii iubitori de chitara si muzica folk si rock se intalnesc in Astra si canta impreuna. Pentru ca suntem in faza de chitara, am participat si noi si a fost extraordinar, il recomand oricui.

Cateva aspecte organizatorice


Cel mai important aspect organizatoric este parcarea. In centrul Sibiului nu prea mai exista parcare fara plata, atentie mai ales daca va luati cazare in centru. Trebuie sa va indeparati putin ca sa gasiti strazi unde se poate parca gratis. Daca sunteti doar cateva ore intrecere, cea mai buna solutie este sa lasati masina in parcarile cu plata amenjate. Care insa in sezon pot fi extrem de aglomerate. Cea mai cautata si cea mai plina este parcarea Cazarma 90 din fata hotelului Continental, la inceputul strazii pietonale. Mai sunt parcari aproape de centru pe langa zidul cetatii si vis a vis, sau langa Piata Mica. Un pic mai departe, dar mai liber, puteti sa parcati pe Strada Constitutiei si sa ajungeti in centru dinspre Biserica Ursulinelor, sau pe strada Banatului.

Un alt lucru bine de stiut este ca Sibiul are in centru toalete publice, foarte curate si gratis. Pare ciudat ca simt nevoia sa mentionez asta, dar sincer la noi in tara este o raritate. Le gasiti in Piata Mica si in Parcul Astra.