Buturuga (nu numai de Craciun)


Buturuga este un desert traditional de Craciun in multe tari din Europa, dar si in Statele Unite (Buche de Noel sau Yule Log Cake)  este de fapt o rulada pe care puteti sa o faceti si cu alta ocazie, si cu alte arome, cu sau fara forma de  buturuga. Mie imi place combinatia de rulada de ciocolata, cu crema de ciocolata si ganache de ciocolata pe deasurpra, dar merge foarte bine si cu o crema de vanilie sau cu crema cu aroma de ness. Sau cu o umplutura cu crema de vanilie si kranz. 

Foaia de rulada

INGREDIENTE;

 

6 oua

100+25 gr zahar

60 gr faina

 

20 gr cacao

MOD DE PREPARARE:

 

Cuptorul se preincalzeste la 200 grade C

 

Albusurile se separa de galbenusuri. Galbenusurile se mixeaza cu 25 gr de zahar pana se albesc si cresc in volum. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin ca o spuma, apoi se incorporeaza zaharul treptat, mixand la viteza mare, pana se obtine o bezea tare.

 

Faina se amesteca cu cacao si se cerne.

 

Se toarna galbenusurile peste albusuri si se mai mixeaza putin, pentru a pastra compozitia aerata. Apoi se cern direct in bol faina impreuna cu cacao si se amesteca usor cu o spatula, de sus in jos, doar pana la omogenizare.

 

Se unge cu ulei o tava de aragaz sau o tava de silicon daca aveti asa ceva, speciala pentru foi/blaturi, se tapeteaza cu hartie de copt care se unge si ea cu un strat subtire de ulei. Se toarna compozitia in tava si se intinde si se niveleaza cu o spatula.

Se coace la 200 gr timp de aprox 7 min.

 

Se scoate tava din cuptor si se acopera cu o carpa de bucatarie umezita si se lasa sa se receasca. Se despreinde de pe hartia de copt pe masura ce se ruleaza.

 

Pentru ca este un blat fara grasime este putin uscat si, inainte de a se umple cu crema, se poate insiropa putin. In cazul de fata eu nu am insiropat foaia pentru ca si-a luat putin umezeala din carpa umeda cu care a fost acoperita pana s-a racit si din crema in sine, dar depinde de gustul fiecaruia.

Se unge blatul cu crema de unt, ciocolata, gem etc si se ruleaza strans.  Aici am folosit o crema de lapte cu unt, dar puteti folosi orice umplutura va place. Se lasa sa frigider cateva ore sau si mai bine, peste noapte. Eu o rulez intotdeauna pe latura lunga. Daca o rulati pe latura scurta o sa obtineti evident o rulada mai scurta si mai "grasa" dar va fi prea scurta pentru a face o buturuga din ea.

 

 

In cazul in care se doreste o rulada de vanilie, cantitatea de cacao se inlocuieste cu faina.

Crema de lapte cu unt

INGREDIENTE:

 

200 ml lapte

2 linguri faina

1 ou

250 gr unt

200 gr zahar pudra

 

2 linguri cacao (optional)

MOD DE PREPARARE:

 

Laptele se incalzeste. Intr-o cratita mica se torna laptele putin cate putin peste faina si se amesteca pana se obtine o compozitie omogena, fara cocoloase. Se pune compozitia pe foc minim si se amesteca incontinuu cu telul pana cand se ingroasa. Se lasa sa se racoreasca putin si se incorporeaza oul, amestecand pana la omogenizare.

 

Dupa ce se raceste compozitia se incorporeaza untul la temperature camerei, putin cate putin, cu mixerul sau cu telul, pana se obtine o crema de unt omogena. Se adauga zaharul pudra cernut si eventual cacao si se mixeaza pana se omogenizeaza.

Puteti sa omiteti cacao, puteti sa adaugati diverse esente pentru aroma, sau puteti sa puneti kranz macinat fin in crema.

Asamblare rulada

Procesul este destul de simplu. Este o rulada, deci o rulezi :). Important este ca si foaia de rulada si crema sa fie racite. Se intinde toata crema pe toata suprafata ruladei intr-un strat uniform. Apoi se ruleaza cu ajutorul hartiei pe care s-a copt foaia, se lasa rulada acoperita in hartie la frigider macar cateva ore sau pana a doua zi. Eu acopar si platoul cu totul cu folie alimentara sa nu se usuce rulada.

Ciupercute din bezele

Astea sunt total optionale dar merg foarte bine daca faceti o buturuga pentru Craciun.

Reteta de bezele o gasiti aici https://cms.e.jimdo.com/app/s44748abe88043b0f/pd8fdbc46e4286591/?cmsEdit=1

Evident reduceri la jumatate sau mai putin ingredientele si tot vor iesi multe. Pentru decor aveti nevoie doar de cateva bezele. Important este sa faceti si unele rotunde pentru palaria ciupercii, dar si inele mai inailte si lunguete care vor fi piciorul cipuercii.

Ca sa asamblati ciupercile, scobiti o bezea rotunda cu un cutit ascutit, puneti in gaura formata ganache de ciocolata sau caramel ca sa se lipeasca si infigeti piciorul cipuercii.

Ganache de ciocolata

Nimic deosebit aici. Puneti intr-un castron ciocolata rupta bucatele, turnati desupra frisca lichida incalzita (fierbinte, nu fiarta!), lasati 2-3 minute si amestecati pana se topeste toata ciocolata si obtineti o compozitie omogena. Bagati castronul in frigider pana se intareste ganache-ul destul pentru a fi turnat fara sa se scurga. Verificati din cand in cand compozitia sa nu se intareasca prea tare.

Decor buturuga

Pentru a forma buturuga taiati capetele ruladei in diagonala. O bucata se va fixa cu ganache de ciocolata deasupra bucatii mari si celalalt capat se va fixa in lateralul bucatii mari.

Se torna ganache peste buturuga sa se acopere in totalitate. Ganache-ul trebuie sa curga inca, dar sa nu fie foarte lichid. Asta este partea murdara a prajiturii. Teoretic ar trebui sa puneti buturuga pe un gratar, sa turnati ganache si apoi sa o mutati pe un platou. Mie asta nu imi iese, niciodata. Urasc partea asta. Prefer sa o pun de la inceput pe platou, sa torn incet deasupra si sa sterg excesul de pe platou. Dupa ce se acopera peste tot cu gahache se mai baga putin la frigider, apoi se traseaza dungi in ganache cu o furculita pentru a imita scoarta de copac.

Se decoreaza cu ciupercile de bezea, frunzulite din fondant, se pudreaza cu cacao sau zahar pudra etc.

Si alte cateva variante de buturuga, inclusvi cu decor de primavara.