Prajitura Televizor


Nu am nici cea mai vaga idee de unde numele de Televizor, sincer nici nu vad asemenarea, dar prajitura este aboslut delicioasa. Una dintre cele mai bune prajituri cu foi incercata. O sa o mai gasiti si sub numele de prajitura Budapesta. Pe scurt, vorbim de 1 blat de pandispan, 2 foi fragede cu cacao, crema de vanilie, gem si glazura de ciocolata. E un pic de munca la prajitura asta, dar merita efortul.

Foaie de pandispan


INGREDIENTE:

 

4 oua

4 linguri apa rece

200g zahar

 

200g (aproape 1 cana) faina

1  borcan de gem (de preferat de caise)

MOD DE PREPARARE:

 

 

Pentru foaia de pandispan albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul putin cate putin si se mixeaza pana se obtine o bezea tare. Se incorporeaza mixand si galbenusurile. Apoi se cerne faina peste bezea si se amesteca usor cu o spatula pana cand se omogenizeaza. 

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se intinde compozitia si se niveleaza cu o spatula. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 gr C timo de aproximativ 15 min. Se lasa sa se raceasca.

Foaie frageda cu cacao


INGREDIENTE:

 

1 ou

100 gr zahar

55 gr ulei

45 gr apa

1 lingurita amoniac stins

25 gr cacao

 

Faina cat cuprinde (aprox 500g)

MOD DE PREPARARE:

 

Foile sunt cele clasice "coapte pe fundul tavii".Se amesteca oul cu zaharul, uleiul, apa, cacao si o lingurita de amoniac stins. Se mixeaza pana se omogenizeaza bine. Se adauga faina cate putin si se mixeaza in continuare, apoi se rastoarna aluatul pe masa si se mai adauga faina framantand cu mana pana se obtine un aluat moale din care se intind 2 foi. Fiecare foaie se intinde direct pe o coala de hartie de copt, se decupeaza cu marginea detasabila a tavii in care va fi montata prajitura, se transfera pe o tava direct cu hartia si se coace aprox 8-10 minute. Se scot si se pasteraza infasurate fiecare in parte intr-un prosop umed, de preferat.

Crema


INGREDIENTE:

 

180 gr zahar

150 gr faina

1 litru de lapte

Esenta de vanilie

200 gr unt

 

Coaja si zeama de la 1 lamaie

MOD DE PREPARARE:

 

Amestecati faina cu zaharul. Separat incalziti putin laptele. Adaugati un pic de lapte peste ingredientele uscate si mixati pana obtineti o pasta fara cocoloase. Adaugati restul de lapte putin cate putin pana il incorporati pe tot. Turnati compozitia intr-o cratita si fierbeti pe foc mic amestecand incontinu pana se ingroasa crema. Cand crema devine calduta se adauga untul moale taiat cubulete sau dat prin razatoarea mare, esenta de vanilie, coaja si zeama de lamaie. Se acopera cu folie de plastic la contact si se lasa sa se raceasca.

Asamblare


Asablarea e destul de simpla.

Intai taiati si blatul de pandispan cu rama de la tava, ca sa il aveti de dimensiunea tavii. Si ungeti o parte a pandispanului cu gem. E de preferat gemul de caise, eu aici nu am avut, am pus niste gem de zmeura care insa are seminte. 

Puneti pe fundul tavii o foaie de cacao, apoi jumatate din crema, apoi blatul cu partea unsa cu gem in jos, ungeti si partea cealalta cu gem, puneti inca jumatate din crema si apoi a doua foaie de cacao.

Infasurati toata tava cu folie alimentara sa nu intre aerul si tineti in frigider peste noapte.

Glazura


INGREDIENTE:

 

100 gr picaturi de ciocolata

2 linguri cacao

2 linguri zahar farin

2 linguri ulei

 

2 linguri de apa

MOD DE PREPARARE:

 

Toate ingredientele se amesteca si se topesc la bain-marie.

Se scoate prajitura din frigider si se toarna deasupra glazura calduta si se intinde uniform. Se lasa sa se raceasca, se scaoate din rama si se taie cu un cutin fierbinte ca sa nu se sparga glazura. Eu tai marginile pentru ca nu sunt uniforme si daca le taiati de jur-imprejur o sa arata prajitura mai bine.