Tarta cu mac (Mohnkuche)


Aceasta este o prajitura mai putin intalnita la noi, o prajitura tip germana. Eu am descoperit-o in Austria si pentru ca mi-a placut, am incercat sa o reproduc. Este un fel de tarta/placinta cu umplutura de mac.

Este foarte important mac-ul din compozitie. Cel pe care il gasiti la noi in comert, pe care il folosim sa il punem pe cozonac sau pe covrigi nu este tocmai bun. Este prea dur. Tot din Austria am gasit mac special pentru prajitura, mai fin decat al nostru. Ar trebui sa cititi pe ambalaj sa fie bun pentru umpluturi, nu doar pentru decor.

INGREDIENTE: 

 

Aluat: 500 gr faina

            250 gr unt

            200 gr zahar

            2 oua

            1 praf de copt

            sare

 

Umplutura: 2 plicuri budinca de vanilie

                     1 litru de lapte

                     250 gr mac pt prajituri

                     esenta de vanilie

 

MOD DE PREPARARE:

 

Zaharul se mixeaza impreuna cu oualele pana cand acesta se topeste. Se adauga untul si se mixeaza in continuare. Se adauga esenta de vanilie.

Faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare se cerne peste compozitia de zahar, oua si unt. Se amesteca intai cu o spatula, apoi se rastoarna pe masa si se framanta cu mana.

Se formeza o bila de aluat si se da la frigider jumatate de ora.

Intre timp se prepara umplutura. Se fierbe budinca conform instructiunilor de pe pachet apoi se adauga umplutura de mac si se omogenizeaza. Se lasa sa e racoreasca.

Se imparte aluatul in 3. O treime se pastreaza la frigider si restul de intinde intr-o tava rotunda cu margine detasabila, apasand cu mana. Aluatul se ridica si pe peretii formei. Se torna compozitia si restul de alaut se da pin razatoare deasupra brajiturii.

Se coace aprox 30 de min in cuptorul preincalzit la 180 grade.

 

Se detaseaza marginea formei si se lasa sa se racesca inainte sa se taie.

 

Cantitatile de mai sus sunt pentru 2 tarte mici (18 cm diametru) sau 1 tarta mare (23 cm).

Update: august 2014