Copenhaga - un oras verde, curat, plin de istorie si modern in acelasi timp


Copenhaga este orasul perfect in care sa fii turist! Nicaieri nu mi s-a parut atat de simplu sa fiu tursit: toata lumea vorbeste engleza, nu ai nevoie de cash nicaieri, totul este extrem de bine organizat, atmosfera e prietenoasa, sunt o multime de locuri de vazut si lucruri de facut! Doar 2 aspecte negative - vreme nu tocmai prietenoasa mai ales iarna si preturile foarte mari :).

Dar una peste alta, este o destinatie excelenta pentru un city-break, mai ales daca stii de la inceput la ce sa te astepti ca buget. 

Multe, multe palate


Copenhaga este plina de palate. Nu sunt multe orase care au 3 palate pe lista principalelor atractii turistice care merita vizitate si pe care va recomand sa nu le ratati: Rosenborg, Christianborg si Amalineborg. Si mai sunt si altele in oras, plus cateva in imprejurimi. Asa ca o gramada de ...borg-uri pe care sa incercati sa nu le ratati!

 

Rosenborg - este cel mai vechi, construit incepand  cu 1600. Palatul nu este mare, dar pe din afara pare un palat din povesti. Sau de jucarie :). Inauntru insa este cel mai "sumbru" dintre palate. Chiar un pic creepy pe alocuri :). Totul este intunecat, ornat excesiv, dar probabil ca asta era moda pe atunci. Oricum este absolut impresionat ce au putut sa faca la 1600. In plus, la Rosenborg in subsol se afla bijuteriile familiei regale, care nu sunt ca cele de la Londra, dar merita o vizita. 

 

Urmatorul in ordine cronologica este Christianborg - acum sediul Parlamentului si al Curtii de Justitie (pe langa partea care se viziteaza). Aici aveti mai multe de vizitat: camerele pentru receptiile regale (partea principala a palatului), dar si grajdurile, bucataria si ruinele de sub palat. Eu va recomand sa le vizitati pe toate daca tot ajungeti acolo. Camerele de receptie sunt partea principala a palatului care se viziteaza, dar si grajdurile si bucataria merita o oprite scurta. Sunt cateva sali absolut impresionante in palat. Este o constructie aboslut superba si pozele recente de la receptiile familiei regale te fac sa realizezi ca nu este doar un muzeu, ci este folosit in continuare pentru evenimente oficiale.

Si un lucru despre care nu stiam inainte sa ajungem acolo: se poate vizita si turnul, este singura parte gratuira a castelului. La parter este un lift care va duce pana la alt lift si apoi urmeaza niste scari si ajungeti in turn de unde privelistea este absolut superba. Chiar si acum era ceva coada la urcat, banuiesc ca vara este mult mai rau, dar nu ratati turnul. Noi am urcat de 2 ori, si ziua si seara pe intuneric. Si este una din putinele atractii gratuite ale orasului :)

 

Amalienborg - Cel mai nou dinte castelele orasului si cel in care inca locuieste familia regala, Amalienborg mi-a placut cel mai mult pentru ca era cel mai intim, cel mai putin pretentios si chiar si partea transformata in muzeu iti dadea senzatia ca este o casa folosita. In plus, am avut norocul sa nimerim turul gratuit in limba engleza, la care am fost doar noi si o domnisoara draguta care ne-a povestit o gramada de lucruri despre familia regala daneza si istoria ei de-a lungul timpului. Chiar recomand sa intrebati la casa de bilete cand este turul ghidat.

Amalienborg are 4 corpuri de cladire care formeaza un cerc, din care un corp este resedinta fostei regine si un altul este resedinta actualului rege. Daca steagul este ridicat pe cladiri inseamna ca regii sunt acasa - in caz ca planificati sa le faceti o vizita :)

Si neaparat sa va programati vizita la Amalienborg in asa fel incat sa prindeti si schimbarea de garda care are loc in fiecare zi la ora 12.00. Este o ceremonie foarte draguta, cu multa muzica de fanfara, si multa lume care se aduna sa caste gura. Asa ca e bine sa ajungeti devreme la palat sa prindeti un loc in fata. Gasiti pe net info despre ora si traseul schimbarii de garda.

Si dupa ce se elibereaza piata de soldati si de lume, duceti-va in mijloc ca sa aveti una dintre cele mai frumoase vederi din oras. Statuia din centru este perfect aliniata cu Frederick's Church intr-o parte si cu Opera in cealalta parte, peste canal. Si daca tot sunteti aici, duceti-va si  cateva minute pana la  Frederick's Church, sau biserica de marmura, care este absolut spectaculoasa la interior. Sa nu o ratati. Si nu este cu taxa :)

Nyhavn


Proabil cel mai frumos loc din Copenhaga, micul port in care a locuit si Hans Christian Andersen, este azi vesel si plin de culoare, vesnic agitat si plin de turisti. Este si locul meu preferat din oras, si ziua si noaptea. Si locul in care probabil o sa faci cele mai multe poze de pe mal, din barca, de pe pod etc :).

Si desi resturantele si barurile din port sunt foarte turistice si mai scumpe decat in restul orasului, atmosfera este grozava si merita sa va opriti macar pentru o bautura. De aici pleaca si majoritatea vapoarelor turistice, asa ca nu aveti cum sa il ratati.

Si pentru ca am amintit de barci, o plimbare pe canale cu vaporasul este obligatorie in Copenhaga. Este un mod grozav de a vedea orasul, mai ales pentru cei care au putin timp la dispozitie. Sunt 2 companii care asigura plimbari, au cam acelasi traseu, acelasi punct principal de plecare in Nyhaven si cam acelasi pret. Difera putin orarele, atat tot. Asa ca neaparat sa faceti o plimbare pe canale, indiferent de vreme.

Stroget si Købmagergade


Stroget este cea mai lunga strada pietonala din Europa si una dintre cele mai populare zone din Copenhaga- 1.2 km de magazine si restaurante :) Gasesti aici orice de la magazine de suveniruri made in China la cele mai luxoase brand-uri posibile. Dar chiar daca nu vrei shopping, este o placere sa te plimbi in sus si in jos pe strada, mai ales ca leaga unele dintre cele mai importante zone ale orasului. 

La un capat al strazii este Piata Primariei, evident cu cladirea Primariei care este impresionanta, cu o statuie a lui Hans Christian Andersen si cladirea spectaculoasa a hotelului Scandic Palace

In celalalt capat, strada se termina in imensa piata Kongens Nytorv - Piata Noua a Regelui, unde puteti admira mai ales cladirea Teatrului Regal, a Magasin du Nord, si cam toate cladirile din jur, plus ca de cealalta parte a pietei incepe Nyhavn

Daca aveti timp, pe Stroget puteti vizita Helligaandskirken, sau Nikolaj Kunsthal, o biserica transformata in centru expozitional de arta. Noi am intrat si in Muzeul Guiness World Records, pentru ca era inclus in pass si pentru ca ploua afara, caz in care este o optiune foarte buna de pierdut jumatate de ora, dar in rest daca e vreme frumoasa, sunt locuri mai interesante de vazut :)

 

Kobmagergade este cealalta strada pietonala importanta a orasului, la fel plina de magazine si resturante, care este perpendiculara pe Stroget, pornind din Piata Hojbro, trecand prin Kulturovet, pana la Norreport, una din garile orasului,

Cel mai important obiectiv de pe aceasta strada este Turnul Rotund, care este usor de vizitat pentru ca nu are scari, este o rampa care urca pana sus si vederea merita efortul (care nu e chiar asa de mare). Si neaparat sa intrati sa aruncati o privire si in biserica turnului, Trinitatis Kirke. 

Si daca ajungeti in capat la Norreport, traversati si mai mergeti 2 minute pana la TorvehallerneKBH, una dintre pietele orasului. Dar nu este doar o piata obisnuita ci si un loc perfect pentru a degusta specialitatile daneze si nu numai. Sunt o gramda de magazinase care vand mancare de tot felul, de la fructe si legume proaspete pana la carne si branzeturi, dar mai ales sunt o grama de mici resturante si cafenele cu mancare pe toate gusturile. Eu zi ca sa nu ratati acest obiectiv :). Noi ne-am dus special aici la Hallernes Smorrebrod sa incercam faimoasele sandvisuri daneze - smorrebrod.

Parcuri si spatii verzi


Copenhaga este un oras verde, cu multe parcuri, multe spati verzi, multa apa, multa lume pe bicicleta etc. Pacat ca nu au vremea un pic mai frumoasa ca sa se bucure mai mult de atata natura. Dar chiar si la sfarsit de februarie cu 4-5 grade dimineata, parcurile erau pline de oameni care alergau sau se plimbau.

 

Kastellet este unul dintre cele mai mari spatii verzi din oras. Este o cetate in toata regula, in forma de stea, care inca are o baza militara dar meterezele de jur imprejur am fost transformate in parc. Este un loc excelent pentru plimbare, in drum spre faimoasa Mica Sirena. Si neaparat sa treceti si pe la biserica St Alban si Fantana Geofion, la marginea meterezelor.

Si cum ziceam, prin sau pe langa Kastellet treceti in drum spre Mica Sirena (marea dezamagire a turistilor :) Acum fara sa fim rautaciosi, e foarte draguta statuia, dar prima data cand o vezi esti dezamagit de cat de mica este, de cat de multi turisti se calca in picioare sa isi faca un selfie, mai ales vara. ca sa nu mai zic si ca peisajul industrial din spate nu e tocmai fabulos. Noi stiam la ce sa ne asteptam de data trecuta, asa ca ne-am dus devreme, pe la 9 si ceva si tot era un autocar deja acolo (in februarie :). Dar na, nu poti sa vii in Copenhaga si sa nu o vizitezi si pe ea :)

Alta destinatie verde pentru relaxare, mai ales vara, este The King's Garden, un parc pe care nu aveti cum sa il ratati pentru ca este in fata castelului Rosenborg. Este un parc foarte frumos amenajat si cu o suprafata destul de mare tinand cont ca este chiar in inima orasului. Din parc aveti cea mai frumoasa vedere spre Rosenborg.

Si daca va mai tin picioarele, in spatele castelului se afla Gradina Botanica. E adevarat ca februarie nu e cea mai grozava luna pentru parc, dar merita vizitat si merita intrat in sere, care sunt spectaculoase. Mai ales ca in sera principala din mijloc se poate urca in cupola ca sa admiri plantele tropicale de sus.

 

Si  bineinteles nu trebuie sa uitam de Tivoli Gardens, al doilea cel mai vechi parc de distractii din Europa. Cel mai vechi este tot aici, un pic in afara orasului. Din pacate acum era inchis, se deschide abia in martie, dar am mai gasit niste poze din 2005 (sa vedeti ce tineri eram atunci :)).

Tivoli este practic un parc maricel in mijlocul orasului cu multe restaurante si baruri, plus diverse carusele, rollercostere etc in care poti sa te dai. Este o taxa de intrare ca sa te plimbi pe acolo, si apoi fiecare distractie se plateste separat. Nu este cel mai fabulos parc de distractii din lume, dar este o atmosfera placuta si este pacat sa il ratezi daca este deschis.

Christianshavn


Copenhaga este impartita pe 2 insule. Toate obiectivele de mai sus sunt pe insula Sjaelland, dar o mica parte a orasului este peste canal, pe insula Amager. Christianshavn este cea mai importanta zona de aici. Cele 2 insule sunt legate prin 2 poduri principale si inca 2 poduri pietonale. 

 

Christianshavn Kanal este principalul canal pe care ajunge si vaporasul in plimbare si este o zona tipic olandeza. Asta a fost si intentia cand a fost construit. Poti sa juri ca esti la Amsterdam. Inclusiv pe canal sunt ancorate ambarcatiuni care sunt folosite ca locuinte. Este un loc foarte frumos pentru o plimbare.

 

Cea mai importanta atractie a zonei este insa Church of Our Savior, cu turnul sau cu scara pe exterior. Clar un obiectiv de neratat daca va tin incheieturile. Turnul are o scara in spirala care urca pe exterior si pana sus sunt peste 400 de trepte. Doar trepte, intai pe interior si apoi pe exterior. Recunosc ca doar George a urcat :) dar a zis ca merita din plin efortul. Si desi turnul este deschis pana la ora 20.00, va recomand sa urcati pe luminia pentru ca peisajul e mult mai frumos ziua.

 

Si tot aici se afla si cel mai neconformist sau controversat "obiectiv" al orasului - Freetown Christiania. Este o comunitate independenta, total in afara normelor, care atrage insa un numar mare de turisti, dar si de consumatori de droguri. Noi doar am intrat un pic pe la margine, e intr-adevar cu totul altceva dar nu pot sa zic ca mi-a inspirat nevoia sa ma plimb pe acolo :). Probabil vara este mult mai populat, acum nu m-a atras foarte tare. Abia dupa am aflat ca se organizeaza chiar de catre ei tururi pentru turisti si asta chiar mi-ar fi placut, ca astfel intelegi si despre comunitatea respectiva. Iarna sunt sambata si duminica de la 15.00 si vara in fiecare zi de la 15.00. Cu plata doar cash, eivident. Pozele nu prea sunt acceptate in zona, asa ca am doar o poza de la intrare :)

La plaja


La cata apa are orasul de jur imprejur, clar ca trebuiau sa aiba si niste plaje. Unele clasice si una neasteptata :)

 

Amager Strandpark este la cateva statii de metrou de centru, in drumul spre aeroport. Noi chiar ne-am oprit jumatate de ora la plecare, doar ca sa vedem putin marea. O plaja foarte frumoasa, cu dune de nisip, foarte aproape de oras. Evident ca in februarie nu era nimeni la plaja, dar era foarte multa lume la plimbare pe zona de promenada amenajata pe dune.

 

Dar mai surprinzatoare este plaja din centrul orasului, Ofelia Beach. In Copenhaga apa este foarte curata si vara se inoata chiar in canalul principal. Ofelia Beach este de fapt un fel de ponton imens amenagat pe canal, in centrul orasului, ca localnicii sa poata sa faca plaja si sa inoate vara. Foarte interesant concept. Si caiacul este popular pe canalele din Copenhaga si exita chiar si locuri de unde poti sa inchiriezi caiac gratis cu conditia sa strangi un anumit volum de gunoaie de pe canale (desi nu stiu cum ai putea sa indeplinesti conditia ca nu am vazut urma de gunoi pe canale :)).

In afara orasului


Daca aveti timp. merita ca o zi, sau mai multe, sa iesiti si in afara orasului. Nu aveti neaparat nevoie de masina, reteaua de trenuri este excelenta. Noi am "sacrificat" o zi in oras pentru a vizita si altceva. Planul initial era sa vizitam 2 castele: Frederiksborg si Kronborg (castelul lui Hamlet). Din pacate insa a fost luni si Kronborg era inchis, asa ca am imparti ziua intre Frederiksborg si Roskilde.

Vara asi recomanda combinatia Frederiksborg + Kroborg intr-o zi si o zi intreaga pentru Roskilde si imprejurimi.

 

Frederiskborg, situat in micul orasel Hillerod, la aproximativ 40 de minute cu trenul de Copenhaga, este unul dintre cele mai frumoase castele ale Danemarcei. Pe exterior pare un castel din povesti iar in interior este cu adevarat impresionant. In primul rand Capela castelului (care este o biserica imensa de fapt) este incredibil de frumoasa, una dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut vreodata, si la fel sala mare a paltului este absolut fabuloasa. 

Daca ajungeti aici vara, castelul are si niste gradini imense care se pot vizita, exista si un ferry care traverseaza lacul pe care este amplasat castelul, plus centrul oraselului Hillerod unde puteti sa va petreceti cateva ore. Probabil vara merita sa dedicati o zi intreaga acestei destinatii

 

Dupa Frederiksborg ne-am intors inapoi in Copenhaga si am luat trenul spre Roskilde

Roskilde, fosta capitala a Danemarcei, la numai 30 de minute distanta cu trenul de Copenhaga, este o destinatie perfecta pentru o zi de vacanta. Este plin de istorie, de la vikingi pana la regii Danemarcei, este amplasat intr-un fiord si vara gazduieste unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica din Europa. 

Este evident ca este de preferat sa vizitati vara, si sa ii dedicati o zi interaga, dar nici iarna nu este de ocolit. Doar ca este foarte vant si foarte frig :). Oraselul are o zona pietonala draguta si un port care probabil vara este incantator, doar ca acum eram prea inghetati ca sa ne bucuram de peisajul din port.

Principala atractie este insa Catedrala din Roskilde, o catedrala gotica din secolul XII, absolut impresionanta, unde sunt inmormantati aproximativ 40 de regi si regine ai Danemarcei. Este inclusa pe lista UNESCO si este ceva ce merita vazut. M-a impresionat foarte mult cladirea de caramida, putin ornata dar impresionanta, plus capelele care gazduiesc mormintele fostilor regi si regine. Merita o excursie pana in Roskilde si nu mai pentru asta.

A doua atractie a orasului este Muzeul Barcilor Vikinge, care recunosc ca iarna a fost o experienta asa si asa. Vara sunt o gramda de activitati legate de ambarcatiunile vikinge in jurul muzeului, dar iarna era destul de pustiu. A fost insa o vizita interesanta, am aflat lucruri noi despre vikingi :)

Despre mancare :)


Ne plimbam, vizitam, dar mai trebuie sa si mancam :). Copenhaga este cunoscuta ca o destinatie pentru turism gastronomic, cu multe oferte culinare daneze si internationale. Dar este bine sa stiti ca mancarea si bautura sunt foarte scumpe, comparat cu restul Europei. Foarte scumpe!

Noi am avut 3 lucruri pe care am vrut sa le incercam si am reusit.

 

Cea mai cunoscuta mancare daneza este Smorrebrod, un sedvis deschis pe o felie de paine daneza peste care poti sa pui orice iti trece prin cap. Ca urmare optiunile sunt nelimitate. Mi se pare ca sunt varianta daneza a tapas-urilor sau pincho-uriloe spaniole. Doar ca un smorrebrod sare si de 10 euro :). Sunt peste tot, dar dupa ce am citit o gramada de review-uri am ales sa mancam in Torvehallerne, la Hellernes Smorrebrod. Foarte bune toate pe care le-am incercat, atmosfera placuta dar, ca sa va faceti o idee, 4 sendvisuri + 1 pahar mic de vin + 1 bere (mancate in piata) = 70 euro :)

A doua recomandare, mult mai economica, este hot-dog-ul danez, numit Polser. Pare ca este varianta preferata de street food aici, orasul este plin de tonete care vand acesti hot-dogi. Va recomand sa alegeti carnatul infasurat in bacon si varianta full option, adica mustar, maioneza, ketchup, ceapa cruda, ceapa prajita si castraveti murati. Foarte buni peste tot, dar cei mai buni au fost chiar in fata garii, la John's Hot Dog Deli. Fiecare toneta are un nume. De asta am citit pe alte bloguri ca recomandare si intr-adevar au fost cei mai buni. Ca idee, un hot-dog e in jur de 7-8 euro.

Si ultima dorinta a fost patiseria daneza. Nu suntem mari fani patiserie, dar danemarca este faimoasa pentru "Danish pastries". Sincer ma asteptam sa gasesc patiserii atrizanale pe toate drumurile, nu a fost insa asa, am vazut destul de putine. Da, patiserie se vinde peste tot, dar gen din alea congelate si coapte pe loc, nu ceva artizanal.

Tot dupa review-uri de pe alte bloguri am ajuns la doua si ne-au placut ambele. 

Skt. Peders Bageri - este se pare cea mai veche patiserie din Danemarka, pe o straduta in apropiere de Primarie. Este foarte mica, are si vreo 2 mese dar nu este de stat acolo, e de luat la pachet. Intr-adevar foarte bune produsele lor. 

A doua incercare a fost la Farumhus Bageri, in apropiere de Nyhavn, tot o patiserie micuta, cu cateva locuri, unde insa e mai usor sa gasesti o masa unde sa te asezi si sa savurezi ceva dulce impreuna cu o cafea. 

Putina organizare


Dupa cum spuneam si la inceput, e super simplu sa fii turist in Copenhaga. In primul rand limba engleza vorbita peste tot este un mare avantaj, pentru ca din daneza nu intelegi absolut nimic, in al doilea rand faptul ca desi au moneda proprie, nu te intereseaza de ea, pentru ca se plateste absolut oriunde cu cardul. Si un al treilea aspect foarte important este ca sunt toalete publice peste tot (sunt si marcate pe maps), foarte curate si gratis. E ceva destul de rar in Europa.

 

Pentru turisti exista Copenhagen Card, pe care eu il recomand cu caldura. Super simplu de folosit, il cumperi online, iti instalezi aplicatia pe telefon, adaugi cardul cumparat si il activezi cand ajungi in oras. Are un cod QR pt atractii si un cod QR pt transport. Asta e tot. Si un sfat primit de la un muzeu, ca sa nu stai de fiecare data sa se incarce aplicatia, poti sa faci un screen shot la codul QR si il folosesti pe ala. 

In plus, este avantajos ca si costuri. Cuprinde toate atractiile principale, si in Copenhaga si in jurul orasului, cuprinde o tona de muzee (apropos, nu am zis nimic de muzee ca le-am sarit cu totul, dar Copenhaga are zeci, pe toate temele posibile) si cuprinde si tot transportul public in toata regiunea Copenhaga (adica inclusiv aeroport, trenuri in afara orasului etc). Nu trebuie sa mai ai bilete, nici macar nu trebuie sa il validezi undeva, doar daca vine un control ii arati codul QR. Extraordinar de simplu!

Si desi pretul nu este mic, pentru 72 ore a fost 900 DKK/persoana (aprozimativ 120 euro), am calculat ca tot ce am vizitat noi ar fi fost cam 1300 DKK, plus tot costul cu transportul in Copenhaga si in afara. Deci a meritat din plin. Daca era vara, aveam si mai multe chestii de facut cu aceiasi bani. Oricum in general e bine sa aveti un plan cu ce vreti sa vizitati si sa validati daca merita sau nu pentru voi, dar in Copenhaga eu zic ca merita cu siguranta.

 

Transportul in comun este simplu de utilizat, aeroportul este aproape si are metrou pana in centru, autobuzele sunt dese si google maps le stie foarte bine :). Bicicletele sunt la putere si daca va bate gandul sa inchiriati o bicicleta tineti cont ca trebuie sa stiti sa va tineti bine pe ea :). Iar ca pieton trebuie sa aveti tot timpul grija sa nu ajugeti pe banda de biciclete ca dau peste voi.

Apropos de transport, metroul mi-a placut maxim pentru ca este automat nu il conduce nimeni, asa ca nu are cabina in fata, are un geam imens si daca prinzi loc pe primele bancute este super fun, roller-coaster pe gratis :)

Tineti cont ca e destul de rece in afara verii, e umezeala multa, e vant si ploua mult. Noi am avut un noroc fantastic sa avem soare la sfaristul lui februarie in toate cele 3 zile. Dar la ora 18.00 cand se intuneca nu mai era de gluma, cateva grade maxim si un vant nu tocmai placut. Si in singura zi in care ne-a plouat seara, chiar nu a fost amuzant deloc :)

 

Ca as va faceti o idee, noi am stat 3 nopti, adica am avut 2 zile intregi si 2 jumatati la dus si la intors. Si le-am impartit asa (si zic ca am fost eficienti)

- prima zi (dupa ora 13.00): Christianborg, Turnul Rotund, Torbehallerne, Stroget si Nyhaven seara

- a doua zi: Mica Sirena, Kastellet , Amalienborg, Nyhaven, schimbarea de garda, Gradina Botanica, Rosemborg, plimbare pe canale si seara pe Stroget

- a treia zi: in afara orasului, Frederiksborg si Roskilde, apoi in oras Christianhavn si prin centru

- a patra zi (pana in 11): o ultima plimbare pe centru si  o oprire la Amager Strandpark.

 

E clar ca sezonul preferat de vizitat este vara, din aproape toate punctele de vedere. Zi mai lunga, vreme buna, gradini spectaculoase, program mai lung la atractii, mai multe atractii out-door etc. Nici nu se discuta. 

Sunt doar 2 motive pentru care sa alegi iarna: costul mai mic si turisitii mai putini.

Chiar este o destinatie scumpa. Atunci cand va planificati o vizita la Copenhaga luati in calcul biletul de avion (care difera foarte mult dar stiti dinainte cat va fi), luati in calcul ca o camera de hotel in centru sare de 150 euro/noapte, si probabil considerabil mai mult vara (dar merita sa stai in centru) si mai adunati si cardul de 120 euro/persoana pentru 3 zile. Astea sunt cheltuieli fixe pe care puteti sa le stiti in avans. La asta trebuie sa adaugati mancarea, si aici daca vorbim de 1 masa/zi la un restaurant + fast food, cafele etc ajungeti la minim 60-70 euro/pers/zi. Si daca vreti si cumparaturi...mai adaugati cate ceva :). Dar macar sa stiti in avans la ce sa va asteptati.

Asta a fost principalul motiv pentru care nu am luat copiii cu noi de data asta. Si ca sa mai luam o pauza, dar mai ales pentru ca daca pentru 2 adulti e scump, pentru 2 adulti + 2 copii, care vesnic vor cate ceva, e dezastru.

 

Cu toate astea, plusurile sunt mai multe decat minusurile, asa ca recomand cu drag Copenhaga oricui!

 

Si ca incheiere, sa ne amuzam putin :). 2005 vs 2024! Cred ca ar trebui sa revenim peste 15-20 de ani sa facem o poza si in baston :)