Sos caramel


Sosul caramel nu este numai un simplu ingredient in alte retete. Este un desert in sine! Cu un borcan de caramel sarat intr-o mana si cu o lingura in alta, viata este mult mai frumoasa. Mai ales daca este caramel sarat!

INGREDIENTE:

 

200 gr zahar

90 gr unt

120 ml frisca lichida

sare de mare (de preferat fulgi)

 

MOD DE PREPARARE:

 

in primul rand: ATENTIE! sa nu va ardeti. Zaharul incins este foarte periculos, arde foarte tare si sosul caramel este un produs cu care ai toate sansele sa te arzi intr-o clipa de neatentie.

 

Puneti zaharul intr-o oala incapatoare, la foc mediu. Amestecati cand incepe sa se topeasca. Cand tot zaharul s-a topit, nu mai amestecati. Zaharul se lasa pe foc pana ajunge la temperatura de 176 grade Celsius (masurat cu termometrul de bucatarie). Dupa aceasta temperatura se arde.

Imediat ce caramelul ajunge la temperatura mentionata, adaugati tot untul deodata si amestecati pana se topeste complet in caramel. Luati vasul de pe foc si turnati incet smantana de frisca, amestecand. Asta este varianta buna in care totul e ok. Uneori insa (si nu stiu de ce tine acest aspect), untul se incorporeaza foarte greu. Adica puneti untul peste zaharul ars, acesta se topeste si aveti un bulgare de caramel si o balta de unt topit. Si trebuie sa amestecati pana se omogenizeaza. Si pare ca nu se va intampla niciodata. Dar cu insistente se omogenizeaza pana la urma. Asa este si cazul din poze :). Pana la urma o sa reusiti sa omogenizati toate 3 ingredientele, mai devreme sau mai tarziu.

La sfarsit, pentru varianta sarata, adaugati sarea de mare si amestecati pana se incorporeaza.

 

Lasati sosul sa se raceasca 10-15 min apoi turnati intr-un borcan si lasati sa se raceasca complet. Se poate pastra in frigider pana la 2 saptamani. Din cantitatile de mai sus am obtinut aprox. 360 gr de sos caramel delicios.