Kardinalschnitte


Kardinalscnitte este o prajitura usoara si eleganta, din bucataria germana/austriaca. Eu am facut cunostinta cu prajitura in Austria, si am reteta de la o doamna austriaca care o face de o viata. Are un blat compus din dungi de bezea si pandispan, umplutura de frisca si traditional, gem de coacaze rosii. Puteti insa sa inlocuiti cu alt fel de gem. Eu aici am folosit gem de mure facut pe loc din mure proaspete, pe care le-am folosit si la decor. Am vazut facuta si varianta cu ciocolata, dar inca nu am incercat.

INGRDIENTE:

 

6 oua

250 gr zahar (125 + 125)

80 gr faina

1/4 plic praf de copt

gem de frcute

1 litru frisca lichida

praf de sare

fructe pentru decor

zahar pudra pentru decor

MOD DE PREPARARE:

 

Blatul pentru aceasta prajitura este preparat un pic mai aparte. Este tipic acestei prajituri, nu am mai vazut o alta reteta de acest fel si conta in fasii intercalate de pandispan si bezea.

Pentru bezea se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga jumatate din zahar (125 gr) pana se obtine o bezea foarte tare.

Pentru pandispan, galbenusurile cu restul de zahar (125 gr) se bat pana se albesc si isi dubleaza volumul. Se adauga faina amestecata cu praful de copt cu o spatula, pana se incorporeaza toata. 

Se tapeteaza cu hartie dee copt o tava mare de aragaz/cuptor. Cu un pos cu varf taiat mare se "deseneaza" 6 dungi de bezea. Trei pentru fiecare din cele 2 balturi. Vorbim de 6 "dungi" grose, ca niste tuburi, nu niste firicele subtiri de bezea. Practic toata bezeaua se imparte in cele 6 "dungi". Apoi, tot cu un pos, se pun 4 dungi din pandispan intre dungile de bezea. Vor rezulta 2 blauturi dreptunghiulare compuse din B/P/B/P/B.

Se preincalzeste cuptorul la 170 grade C si se coace blatul la mijlocul cuptorului, timp de 25-30 de minute. Apoi se stinge cuptorul si se lasa inauntru cu usa inchisa pentru a se mai usca bezeaua. Dupa ce se raceste se taie hartia in doua intre blaturi, se rastoarna blaturile si se desprinde usor hartia.

 

Cat se coace blatul se bate frisca. In functie de gust, in smantana pentru frisca puteti sa adugati putin zahar pudra si esenta de vanilie. Frisca batuta se pasteraza la frigider pana se foloseste.

Daca doriti sa faceti gem din fructe praspete, puneti pe foc 300 de gr de fructe cu 50 de gr de zahar si fierbeti 10-15 minute. Lasati sa se raceasca complet inainte de a folosi. Sau puteti sa folositi orice gem de la borcan.

 

Pentru asamblare primul blat se unge cu jumatate din cantitatea de gem, apoi se pune un strat gros de frisca, peste frisca a doua jumatate din cantitatea de gem, apoi al doilea blat. Se unge prajitura si pe lateral cu frisca, si se decoreaza deasupra cu frisca si fructe si se pudreaza cu zahar.