Tort Kiev


Tortul traditional ucrainian, tortul Kiev este o reteta clasica, absolut spectaculos la gust si la aspect, dar este un tort din categoria munca multa si migaloasa. Are destule componente si o lista lunga de ingrediente si nu este un tort pe care sa il faci in graba. Dar. daac esti dispus sa aloci timp si munca este un desert spectaculos.

Blat de bezea

INGREDIENTE:

 

6 albusuri

250 gr zahar

2 linguri amidon

100 gr alune macinate

esenta de vanilie

sare

MOD DE PREPARARE:

 

Se face o bezea dupa metoda clasica, eu folosesc metoda elvetiana, cu albusul si zaharul incalzite pe bain marie si apoi batute pana se obtine o bezea tare. La final se incorporeaza amidonul, esenta de vanilie si alunele macinate. Daca aveti timp, puteti sa rumeniti un pic alunele intr-o tigaie uscata. Au o aruma mai puternica in felul acesta. 

Se pune marginea detasabila a formei in care se va monta tortul pe o tava tapetata cu hartie de copt si amestecul de bezea cu alune se toarna in interiorul formei si se netezeste. Din o parte din bezea se fac cu posul cateva bezele care se vor folosi ca decor.

Se coace bezeaua la 125 gr C timp de o ora si apoi la 100 gr C inca 2 ore. Dupa o ora si jumatate se scot din cuptor bezelele mici si se scoate cu grija si rama de la blatul de bezea.

Blatul de pandispan

INGREDIENTE:

 

6 oua separate

165 gr zahar

150 gr faina

parf de copt

sare

MOD DE PREPARARE:

 

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul treptat si se bat pana se obtine o bezea tare. Se incorporeaza galbenusurile unul cate unul in bezea, apoi se cerne desupra faina amestecata cu praful de copt si se amesteca usor cu o saptula pana se omogenizeaza.

Se toarna compozita in tava cu forma detasabila (aceiasi folosita pentru bezea si in care se va minta si tortul) si se coace in cuptorul preincalzit la 180 gr C timp de aprocimativ 20-25 minute. Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet.

Sirop si decor

INGREDIENTE:

 

SIROP:

apa

zahar

lichior de alune

 

DECOR:

alune

bezele

MOD DE PREPARARE:

 

Se face un sirop simplu din apa si zahar fierte impreuna, si la sfarsit se poate adauga si lichior de alune, daca aveti. Siropul se foloseste doar dupa ce se raceste complet.

Alunele se pot rumeni intr-o tigaie uscata sau la cuptor, pentru a avea o aroma mai puternica, apoi se maruntesc in chopper. 

Crema

INGREDIENTE:

 

500 gr unt

150 ml frisca lichida

250 gr zahar pudra

esenta de vanilie

pasta de alune

MOD DE PREPARARE:

 

In bolul de la mixer se pune untul moale si se adauga zaharul si esenta de vanilie. Se mixeaza pana se obtine o crema omogena si zaharul se topeste. Se adauga o lingura de pasta de alune si se incorporeaza si aceasta. Se adauga frisca lichida si se incoporeaza. 

Asamblare

Se taie partea de deasupra a bezelei cu un cutit zimtat pentru a se nivela blatul. Atentie ca bezeaua este foarte sfaramicioasa. Resturile de bezea care raman se pastreaza. La fel, la pandispanul se niveleaza taiand partea de deasupra si apoi se taie in doua blaturi. Si resturile de pandispan se pastreaza.

Pandispanul se insiropeaza bine cu siropul racit.

Pe un carton de tort sau pe un platou se pune rama de la forma de tort folosita. La fund se pune jumatatea de jos a blatului de pandispan. Se adauga o treime din crema, se niveleaza si se presara alune macinate. Se adauga blatul de bezea, inca o treime de crema si alune macinate. Se pune si al doilea bat de pandispan si se unge cu un strat subtire de crema.

Resturile de bezea si cele de pandispan, impreuna cu niste alune se mixeaza bine itnr-un chopper pana se obtine un fel de "nisip". Din acesta se pune un strat compact pe stratul de crema de pe tort. Se lasa putin la frigider sa se intareasca crema, apoi se scoat tortul din rama, se unge si pe margini cu restul de crema ramas si se imbraca in "nisipul " ramas. Se lasa peste noapte la frigider.

Pentru decor se topeste zahar pana se caramelizeaza, se infig cateva alune pe scobitori si se imbraca in caramel. e decoreaza tortul cu bezele si alune caramelizate. Se poate folosi si sos caramel pentru cateva "dungi" pe tort.