Tarta cu frangipane si caise


Vedeta acestei tarte este frangipane-ul, adica o umplutura din migdale absolut delicioasa care se potriveste foarte bine cu caisele putin acrisore. Si blatul contine migdale, si decorul este de migdale, asa ca este o tarta cu un gust si textura deosebite.

Blat


INGREDIENTE:

 

85 gr faina

30 gr faina de migdale

25 gr zahar pudra

55 gr unt rece

1 galbenus

 

MOD DE PREPARARE:

 

In primul rand, mentionez ca toate cantitatile mentionate aici sunt pentru o tarta mica. Eu am o tavita dreptunghiulara de tarta de 35*10 cm maxim, pentru o tava normala de tarta, ar trebui sa dublati cantitatile.

Aluatul pentru blat se face foarte usor in robotul de bucatarie. Sau in cazul cantitatilor de mai sus, au incaput chiar intr-un chopper. Mixati scurt faina, faina de migdale si zaharul pudra. Adaugati untul foarte rece si mixati pana obtineti o textura de consistenta nisipului umed. Adaugati si galbenusul si mixati pana cand aluatul incepe sa se stranga intr-o bila.

Varsati aluatul pe blatul de lucru si formati cu mana o bila care sa nu se destrame.

Intidenti usor aluatul dupa forma si dimensiunea formei de tarta si transferati-l in tava. Cel mai probabil se va rupe pe ici, pe colo. Dar il "lipiti" usor la loc cu mana. Se inteapa fundul tartei cu o furculita.

Blatul se coace intai cu o greutate in el (eu folosesc niste boabe de fasole puse peste o hartie de copt) timp de 10-15 minute, apoi inca 5 minute descoperita. In cazul unei tarte mari cu cantitati duble, coaceti acoperit aprox 30 de minute si 15 min descoperit.

Frangipane


INGREDIENTE:

 

150 gr faina de migdale

150 gr unt moale

150 gr zahar

2 oua

esenta de migdale

MOD DE PREPARARE:

 

Chiar mai simplu decat blatul. Mixati toate ingredientele impreuna pana obtineti o pasta omogena. Nu este nevoie de mixer, merge repede cu mana cu un tel. Dar este foarte important ca untul sa fie foarte moale. Il puteti chiar pune la microunde cate 10 sec pana se inamoaie, dar fara sa se topeasca.

Frangipane se toarna in forma de tarta coapta si de niveleaza. Se adauga caise, jumatati sau feliute, dupa cum va dicteaza simtul artistic. Puteti sa folositi caise proaspete, congelate sau din compot. Se mai coace la 180 gr C timp de aproximativ 25 de minute (5-10 minute in plus pentru cantitati duble).

Dupa ce se scoate din cuptor se unge cu gem de caise si se presara pe deasupra fulgi de migdale.

Este absolut delicioasa!

Update: mai 2024