Kadayf


Alta prajitura la care am ajuns datorita cumparaturilor compulsive :). Am dat peste un pachet de fidea de kadayf si nu m-am putut abtine. Apoi l-am lasat in frigider pana aproape a expirat. Dar m-a intrigat reteta, desi nu imi plac genul asta de dulciuri cu miere foarte dulci si am zis sa incerc totusi. Culmea, mi-a placut la nebunie ce a iesit!

INGREDIENTE:

 

400 gr fidea pt kadayf

200 gr unt + 25 gr pt uns tava

200 gr nuca/fistic/combinat 

 

pentru sirop:

volume egale de apa si zahar (500 gr apa)

suc de lamaie

coaja de lamaie/portocala

scortisoara

esenta de vanilie

 

decor: nuca/fistic macinat

 

MOD DE PREPARARE:

 

Primul care trebuie facut este siropul. Pentru ca trebuie sa se raceasca. Se folosesc volume egale de apa si zahar. Mie imi place foarte insiropat, ca urmare am cantarit 500 gr zahar si apoi in acelasi recipient am adaugat acelasi volum de apa. Apa si zaharul se pun la fier impreuna cu condimentele. La fel, mie imi place foarte aromat. Ca urmare am folosit un pliculet de coaja de lamaie, unul de coaja de portocala, zeama de la o lamaie si 2 batoane de scortisoara.

Se lasa sa fairba pana cand lichidul se ingroasa si devine auriu. Apoi se lasa sa se raceasca siropul. Se strecoara abia cand se foloseste si atunci se adauga si esenta de vanilie.

Pentru prajitura in sine, fideaua se rupe sau se toaca in bucatele mici. Eu am tocat-o cu cutitul. Untul se topeste, se toarna peste fideaua tocata si se amesteca bine cu mana pana cand toata fideaua este imbibata cu unt. Este foarte important sa se amestece bine, sa nu ramana deloc fidea uscata. 

Nucile si fisticul se toaca marunt Eu am folosit o proportie de 3 sferturi nuca si 1 sfert fisitic. Aici intervine insa gustul fiecaruia. Fisticul e foarte scump, deci puteti pune doar nuca. Doar fistic mi se pare ca e prea mult ca si gust.

O tava de ceramica se unde foarte bine cu mult unt. Serios, mult unt. Trebuie sa fie un strat considerabil, nu doar putin unsa.

Se pun in tava jumatate din cantitatea de fidea, se preseza bine cu mana sa cu findul unui pahar, se adauga un strat de nuca/fistic, apoi restul de fidea si se preseaza din nou.

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 gr C, timp de 30-40 de minute. Va deveni aurile si un pic arsa pe margini.

 Se scoate tava din cuptor si cu un cutit ascutit se portioneaza kadayf-ul. Se toarna incet siropul racit peste prajitura calda. Intai o parte, se asteapta sa patrunda in prajitura, apoi inca o parte si tot asa pana se termina siropul. 

La final se decoreaza cu nuca sau fistic si se lasa la frigider peste noapte.

 

A doua zi fideaua este bine insiropata si prajitura este delicioasa.