Brownies


Negresele sunt deliciul oricarui iubitor de ciocolata. Mie imi plac la nebunie. Dar trebuie neaparat sa fie super ciocolatoase, dense si gumoase. De obicei, una singura este suficient. Nu imi plac cele gen chec. De fapt, nu e vorba ca nu imi plac, ci ca pe acelea nu le consider "brownies" in adevaratul sens al cuvantului

INGREDIENTE:

 

150 gr unt sarat

200 gr zahar

2 oua mari

100 gr chipsuri de ciocolata

esenta de vanilie

sare

100 gr faina

30 gr cacao

180 gr chipsuri de ciocolata

MOD DE PREPARARE:

 

Dupa cum vedeti din ingredientele listate, asta nu este o prajitura usoara, de regim :). Este o bomba calorica si trebuie sa va placa ciocolata! Contine o cantitate indecenta de zahar, unt si ciocolata. La care se adauga foarte putin faina si de acee rezulta o prajitura densa si foarte putin crescuta.

Pentru inceput untul si 100 gr ciocolata se pun la topit intr-un vas termorezistent la bain-marie. Ciocolata se poate arde extrem de repede, de aceea va recomand sa o topiti la bain-marie si nu direct pe foc. Mie imi plac sa folosesc unt sarat si ciocolata neagra. Puteti insa sa folositi si unt obisnuit si ciocolata cu lapte.

Cand untul si ciocolata s-au topit si s-a uniformizat complet se adauga zaharul si se mai amesteca putin pe foc sa inceapa sa se topeasca si acesta. Luati de pe foc, adaugati oule si incorporati-le si pe aceastea, impreuna cu esenta de vanilie. O sa fie un amestec destul de vascos.

Amestecati faina cu cacao si un praf de sare (mai putin daca ati folosit unt sarat) si incorporati si acest amestec in compozitia initiala. La final incorpotati si a doua cantitate de chipsuri de ciocolata. Lasati inainte un pic compozitia sa se racoreasca pentru ca acestea sa nu se topeasca in toatalitate de la caldura acesteia.

Turnati intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti timp de aproximativ 30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 gr C. Lasati prajitura sa se raceasca 30 de minute inainte de a o scoate din tava si taia.

Veti obtine o prajitura foarte putin crescuta, nu are de la ce sa creasca, densa si gumoasa. Daca depasiti putin timpul de copt, in functie si de cuptorul vostru, se poate chiar arde usor pe margine, caz in care puteti sa taiati aceste margini mai tari.

Merge excelent la o cana de cafea!

Si inca un sfat. Este o prajitura la care chiar conteaza calitatea ingredientelor. Folositi unt cu 82% grasime si ciocolata de foarte buna calitate. 

Daca preferati ciocolata alba, la final puteti sa adaugati chipsuri de ciocolata alba (in loc de neagra). A doua cantitate de ciocolata care se adauga la sfarsit. O sa obtineti o negresa draguta cu mici pete albe :)

Si daca vreti o varianta de Craciun, puteti sa incercati o varianta  cu nuci si portocale. Am adaugat la final in compiztiei doar jumatate din cantitatea de ciocolata, impreuna cu nuci prajite si tocate marunt si coaja de portocala confiata taiata cubulete. Si pentru aroma putin coaja de portocala rasa si am inlocuit esenta de vanilie cu esenta de portocale. Delicios. Si am copt negreasa in forma rotunda, ca sa mai schimb. Iese ca un tortulet dragut. Ar fi mersasa bine o cupa de inghetata lanag negresa...dar nu am avut.

Update: mai 2024