Atena


An vizitat Atena intr-un weekend la sfarsit de octombrie si pot spune ca a fost o alegere excelenta. Cred ca vara experienta ar fi fost mult mai putin placuta. Am ajuns cu asteptari minime, a fost o ocazie neplanificata, dar am zis ca asi vrea sa vad odata Acropole si cam atat. Am fost insa extrem de placut surprinsa, mi-a placut enorm de mult orasul si imi doresc sa mai revin. Am avut la dispozitie doar 3 zile, dar a fost suficient sa acoper mare parte din obiectivele de interes intr-un ritm destul de lejer. 1-2 zile in plus ar fi fost deja idealul. Clar mi-a placut Acropole, dar nu doar asta, mi-a placut orasul, strazile, magazinele, mi-au placut barurile si restaurantele, mi-a placut enorm atmosfera, mi-a placut mare, mi-a placut tot.

Acropole


Sa incepem cu atractia principala. Nu poti sa vii in Atena si sa nu vizitezi Acropole. Dupa cum spuneam, am fost la inceput de octombrie si tot a fost cald si aglomerat. Nici nu vreau sa imi imaginez vara cum este. Nu stiu daca se rezerva online, noi am luat bilete pe loc, nu a fost coada foarte mare, dar intr-adevar am ajuns acolo la prima ora cand au deschis. Si va recomand sa cumparati un bilet combinat, care in 2021 costa 30 euro si include intrarea la Acropole, Agora Antica, Agora Romana, Biblioteca lui Hadrian, Kerameikos, Scoala lui Aristotel si Templul lui Zeus. Mi se pare un tarif mai mult decat rezonabil.

In Acropole in sine sunt mai multe ruine de vazut, si destul de mult de umblat pe jos, daca va tin picioarele. Noi nu am acoperit decat cam o treime din suprafata. Probabil puteti petrece o zi intreaga la Acropole daca vreti sa vedeti tot si sa cititi toate informatiile. Sa nu ratati ruinele Teatrului, Templu Atenei sau Parthenonul. Si sa nu ratati nici peisajele de jur-imprejur. Clar este un loc in care o sa faceti o gramda de poze :).

Apropape de Acropole este si Muzeul Acropole, chiar langa iesirea din metrou cu Acelasi nume. Este o cladire moderna care gazguieste artefacte nemaipomenite. Am fi vrut sa-l vizitam, dar nu am avut suficient timp la dispozitie. Mai ales ca este imens si probabil iti trebuie cel putin jumatate de zi sa il parcurgi. Poate data viitoare.

Agora Romana


Am profitat de biletul combinat si am incercat sa vizitam cat mai multe din obiectivele incluse. Cand iesiti din Acropole, daca o luati pe aleea pietonala din spate, ajungeti la Agora Romana. Nu este foarte mare, evident sunt multe ruine, dar singura cladire inca ramasa in picioare este Turnul Vanturilor. Probabil nu ramaneti aici mai mult de un sfert de ora.

Agora Antica


Aici a fost cu totul altceva. In primul rand Agora Antica se intinde pe o suprafata imensa. Aveti nevoie probabil de niste ore ca sa acoperiti totul temeinic. Cladirea principala reconstruita adaposte un muzeu care merita vazut, apoi puteti sa va plimbati prin incinta macar pana la Templul lui Hefaistos. Partea buna este ca zona este umbrita, este destul de multa vegetatie, ceea ce ajuta enorm in zilele cu soare (adica cam tot timpul).

Biblioteca lui Hadrian


O oprire de un sfert de ora, am admirat coloanele de marmura si ce a mai ramas din constructii. La fel ca si la Agora Romana, poti sa o vezi si din exterior, de pe strada, dar avand biletul de intrare combinat am zis sa profitam de el. 

Arcul lui Hadrian si Templul lui Zeus


Daca inca va mai tin picioarele dupa obiectivele anterioare, de la Biblioteca lui Hadrian traversati Plaka si o sa ajungeti la Templu lui Zeus. Au mai ramas in picioare doar cateva coloane imense care insa te fac sa realizezi ce constructie impresionanta a fost acolo. Iar in fata zonei cu Templu este Arcul lui Hadrian, fix in intersectie, nu aveti cum sa il ratati.

Stadionul Panathenaic


Daca in prima zi am acoperit partea antica a Atenei, a doua zi ne-am indreptat spe obiective mai moderne. Prima oprire de dimineata a fost Stadionul Panathenaic, singurul stadion din lume din marmura, construit cu ocazia primelor Jocuri Olimpice Moderne, in 1896. Se poate vedea foarte bine din strada, are rost sa cumparati bilelte de intrare doar daca vreti sa vizitati muzeul din interior sau sa stati efectiv in tribune. Punctul mic din ultima poza e George :)

Gradinile Nationale


Chiar daca nu faceti un obiectiv in sine din vizitarea Gradinilor Nationale, daca mergeti la Stadion le puteti traversa in drum spre Piata Syntagma. Sincer, merita sa le vizitati ca si obiectiv in sine, este de fapt un parc superb, cu vegetatie luxurianta, extrem de bine venita cand incercati sa fugiti de soare si caldura. Gasiti aici multe specii de copaci, flori, mici lacuri frumos amenajate, chiar este un parc super frumos.

Piata Syntagma si Parlamentul


Daca sunteti in Atena intr-o duminica dimineata, este pacat sa nu mergeti in Piata Syntagma, in fara cladirii Parlamentului, sa vedeti schimbarea de garda care are loc la ora 11.00. Este un super spectacol si gratis. Va recomand insa sa ajungeti cu vreo jumatate de ora inainte deca vreti "locuri in fata", este un eveniment foarte cautat de turisti si este foare mare inghesuiala.

Bisericile Fecioarei Maria


Zic biserici pentru ca sunt doua, una langa alta. Prima este catedrala moderna, veche de aproximativ 200 de ani, cu o arhitectura deosebita si cu multe picturi la interior. Daca treceti prin zona nu aveti cum sa o ratati, este incomprabil mai mare decat cladirile care o inconjoara. Iar langa Catedrala este vechea biserica bizantina dedicata Fecioarei Maria, care dupa parerea mea este mult mai frumoasa decat noua Catedrala.

Plaka


Plaka este cel mai vechi si cel mai frumos cartier al Atenei. Situat la poalele Acropolis este un labirit de stradute inguste, care atrag atat localnicii, cat si turistii. Probabil este un din principalele atractii ale orasului. Mare parte din zona este pietonala si este plina de baruri, resturante si magazine. Aici gasesti de toate pentru toti, pentru toate gusturile si toate buzunarele. Este vesnic aglomerata si asta face parte din farmecul ei, iar seara este o incantare sa faci o plimbare plin Plaka.

Parte din Plaka este si micutul cartier Anafiotika, care urca chiar pe pantele Acropolis. Este o zona veche, peitonala, cu strazi minuscule si in panta, pline de casute mici si albe, ca de poveste. Este o placere sa ratacesti o jumatate de ora prin Anafiotika. Aici gasiti arhitectura tipica Cicladelor.

Monastiraki


Cartierul vecin cu Plaka, are acelasi farmec aparte, dar se intinde pe o suprafata mai mare si gazduieste si majoritatea ruinelor antice din centrul Atenei. Si aici o sa gasiti stradute pline de magazine si restaurante si o forfota permanenta. Ca un plus, dinspre Monastiraki aveti una din cele mai frumoase imagini spre Acropole. De asemenea, aici este si faimosul targ de vechituri care intr-adevar este un amalgam de de toate, si o inghesuiala teribila pe cateva stradute. Sincer puteam sa il sarim pentru ca nu suntem cautatori de antichitati, iar restul zonei este un talcioc cu haine si pantofi. Are Monostiraki locuri mai frumoase de vizitat.

Koukaki


Este vecinul mai mic si mai putin cunoscut al celor 2 cartiere de mai sus. Tot la poalele Acropolei, dar pe partea cealalta, dincolo de Muzeul Acropole. Ai acesta este un cartier cu strazi dragute pline de restuarante si baruri. Noi chiar aici am avut cazare si a fost un punct de pornire excelent.

Dealul Lycabettus


Lycabettus este in loc pe care sa u il ratati pentru peisajele absolut fabuloase asupra Atenei. Puteti sa ajungeti pana in varf pe jos, pe potecile din parcul de pe deal sau puteti sa luati funicularul. Va recomand calduros funicularul ;). Chiar si asa, statia funicularului este destul de sus si tineti cont ca va trebuie sa urcati pana la el pe strazi in panta sau pe scari. Cand faci traseul pe Google pare aproape, realitate insa este ca e mult de mers la deal. Muuuuult. Dar merita din plin pentru privelistea de sus. La inatoarcere am coborat pe jos, pe potec. La coborare e usor :)

Dealul Philopappos


Sunt 2 dealuri in Atena, fata in fata, cu Acropole intre ele: Lycabetus si Philopappos. Desi am vrut sa ajungem si aici, nu am mai avut timp, l-am admirat doar de pe Lycabetus, dar au ajuns prietenii nostrii care au stat cu o zi in plus fata de noi. Si aici sunt trasee intregi de facut pe deal si obiective de admirat, dar mai ales este impresionanta vederea asupra Acropole.

Piata  centrala din Atena


Eu am un fix pe unde ma duc sa vizitez pietele. Imi plac pietele la nebunie, sunt principaluil obiectiv turistic pentru mine. Mai ales pietele de peste, mai ales in Grecia. Asa ca nu am putut sa ratez piata din Atena. Asi fi ramas acolo. Noroc ca eram in ultima zi, atfel cred ca ma apucam de gatit in loc sa ma plimb :).

Pireu


Desi teoretic este un oras port in zona metropolitana a Atenei, ca accesibilitate Pireu pare a fi un cartier al orasului. Si daca ati citit Toate panzele sus! nu aveti cum sa nu va duceti si in Pireu. Din pacate, din lipsa de timp, nu am put sa ii alocam decat 1-2 ore, dar am vrut totusi sa il vedem asa ca am gasit o solutie de compromis - un tur cu autobuzul de jur-imprejurul orasului. Dar data viitoare mi-ar placea sa petrec o zi aici. Noi am luat metroul pana la ultima statie  - Piraeus - care ne-a lasat direct in port. De acolo am luat un tut complet autobuzul 904. Pleaca sin port, trece prin centru, merge pe aproape toata faleza si se intoarce in port. Ne-am asezat pe scaun si am zis ca suntem in autobuzul turistic :)

Plaja si Marina Flisvos


Intre Pireu si Glyfada este o zona d kilometrii intregi de plaja si promendata. Toate cladirile de aici au fata spre mare si cred ca este un loc superb in care sa locuiesti sau sa inchirizei ceva pentru cateva zile de vancata. Partea si mai buna este ca pe toata lungimea promenadei este linie de tranvai ultramodern care face deplasarea extrem de usora. 

Asa ca am profitat de ultima dupa-amiaza si am coborat la plaja Flisvos, apoi am mers pe malul marii pana in Marina Flispov si apoi inapoi cu tranvaiul in centrul orasului. Marina este o zona foarte frumos amenjata, animata, cu multa lume care se plimba sau profita de multele terase din zona.

Restaurante


Mancarea este fabuloasa in Atena, este o atractie in sine. Poti sa manaci orice iti doresti, la orice ora. Nu cred ca cineva poate sa spuna ca nu i-a placut mancarea. Si, fata de insule, mi s-a parut mai buna si mai ieftina. Imi ploua in gura numai cand ma uit la poze.

Nu o sa povestesc pe unde am mancat de fiecare data, ca nici nu mai tin minte, dar sunt cateva localuri care mi-au ramas in gand si pe care le recomand.

Medusa Grill House - pe strazile care urca pe dealul Lycabetus, la parterul unei cladiri am descoperit locatia asta fabuloasa. Sincer este un fast food cu 3 mese unde vin localnicii. Dar este un grill tipic grecesc unde rotisorul este o camera in sine. Au de toate la rotisor dar noi ne-am oprit pentru kokoretsi. Ati auzit de kokoretsi? Este un fel tipic de mancare facut din organe de miel sau capra infasurate in intestine si facut la rotisor. Pentru majoritatea suna scarbos, dar noua ne place la nebunie. E ca un fel de drob pana la urma, dar mult mai bun. In concluzie, daca sunteti fan kokoretsi, aici sa va duceti. Pentru curajosi au si capete de miel integi rotisate.

https://www.google.ro/maps/place/MEDUSA+GRILL+HOUSE/@37.9809175,23.734515,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14a1bdbbcb2780e9:0x1d59484b3f07d377!8m2!3d37.9809082!4d23.7367118?hl=en

Koukatsi este un restaurant cu specific cretan din cartierul Koukaki. Review-urile zic ca este cel mai bun resturant cretan din Atena, nu stiu daca este chiar asa, dar mancarea a fost fabuloasa. 

https://www.google.ro/maps/place/Kouk%C3%A1tsi/@37.9653714,23.7240828,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14a1bdfad6f1c189:0x6311cc5941ddce01!8m2!3d37.9653714!4d23.7262715?hl=en

Cateva aspecte organizatorice


Daca veniti cu avionul, de la aeroport exista metrou pana in centru. Dar o optiune foarte buna este si Uber. Si la dus si la intors cursa a fost cam 35 euro. De asemenea uber este super bun de utlizat prin oras. Cu masina nu aveti ce face in Atena. Probabil o sa va blestemati zilele daca vreti sa conduceti in Atena. 

Metroul este alt mijloc excelent de transport. La fel si tranvaiele Ti/T2/T3 care merg din centru la mare si de-a lungul marii. Un bilet de transport de 24 h a costat 4 euro. Ca urmare folositi transportul in comun cu incredere.

Si evident o sa mergeti pe jos. Pantofii comozi sunt obligatorii.