Prajitura cu prune


O prajitura cu aluat razuit, genul faimoasei prajituri cu gem si aluat razuit, doar ca aceasta este facuta cu prune.

INGREDIENTE:

 

350 gr unt

700 gr faina

3 oua

6 linguri zahar

1 Praf de copt

Esenta de vanilie

Coaja rasa de lamaie

Sare

1 kg prune fara samburi

100 gr zahar brun

50 gr unt

 

Scortisoara

MOD DE PREPARARE:

 

Se incalzeste cuptorul la 180 gr si se tapeteaza o tava cu hartie de copt.

 

 

Prunele se taie jumatati, se scot samburii si fiecare jumatate se taie felii (daca sunt mai mari). Sunt de preferat prunele mai tari si carnoase si nu foarte acre.

 

Untul la temeratura camerei  se mixeaza impreuna cu zaharul pana cand compozitia devine spumoasa. Se adauga oualele unul cate unul si se mixeaza dupa fiecare. Se incorporeaza esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie.

 

Faine se cerne impreuna cu sarea si praful de copt. In compozitia de mai sus se incorporeaza aprox jumatate in cantitatea de faina, amestecand cu spatula. Apoi se rastoarna aluatul pe o suprafata presarata cu faina si se incorporeaza si restul de faina framantand cu mana.

 

Se otine o bila de aluat. 1/3 din cantitate se separa, in inveleste in folie alimentara si se da la congelator.

 

Restul de aluat se intine in tava tapetata cu hartie. Se niveleaza cu mana. Peste aluat se pun jumatatile sau feliile de prune, avand grija sa se acopere tot aluatul. Peste prune se predara zaharul brun, scoartisoara si se rade untul foarte rece.

 

Se scoate din congelator aluatul ramas si se rade prin razatoarea mare peste prune avand grija sa fie distribuit uniform. 

Prajitura se coace aprox 30 de minute in cuptorul incins, se lasa sa se raceasca si se portioneaza.