Foetaj cu mere (Apple turnovers)


Cine citeste carti americane sau se uita la filme americane, a avuzit probabil de apple turnovers. Este intraductibil in romana, dar este un foetaj umplut cu mere. Este un desert delicios si foare usor de facut. Evident cu aluat foetaj cumparat, daca vreti sa il faceti si pe acesta de la zero, e alta poveste. Va recomand insa sa il folositi pe cel din comert pentru reteta aceasta. 

INGREDIENTE:

1 pachet foetaj (aluat de patiserie) - 2 bucati

500-600 gr mere taiate cubulete

50 gr zahar brun

sare

scortisoara

zeama 1 lamaie

amidon

1 bucata unt

1 ou

MOD DE PREPARARE:

Intai ne ocupam de umplutura pentru ca trebuie sa se raceasca inainte de a o folosi. Merele se curata de coaja si se taie cubulete mici. O sa aveti nevoie de 5-6 mere pentru a obtine 5-600 gr de cubulete.

Untul se pune intr-o tigaie incinsa si se topeste. Se adauga merele si se calesc cateva minute. Se adauga apoi zaharul, scortisoara, sarea si zeama de lamaie. Se amesteca totul si se mai lasa pe foc 6-7 minute, pana cand merele se inmoaie.

O sa observati ca merele au lasat o gramada de zeama in tigaie si nu ne dorim ca umplutura sa fie prea umeda. O varianta este sa incercati sa o scurgeti, eu prefer sa adaug 1-2 lingurite de amidon care vor amsoarbe umezeala. Se lasa compozitia sa se raceasca.

Aluatul de patiseri trebuie decongelat, de preferat un timp mai lung in frigider, daca nu, la temperatura camerei.

Se presara bine cu faina suprafata de lucru si se intinde putin o foaie de aluat. Trebuie sa o intideti cu facaletul in ambele directii, pentru a ramane patrata. Daca sunteti perfectionisti, folositi o ruleta pentru a va asigura ca laturile sunt egale si marcati cu un cutit jumatate fiecarei laturi, pentru a putea taia foaia de aluat in 4 patrate egale. Daca nu sunteti perfectionisti, taiati din ochi.

Cu umplutura e cam la fel. Daca vreti cantitati egale, cantariti umplutura, impartiti la 8 si puneti cantitati egale pe fiecare patrat de aluat.

Batei oul cu o lingura de lapte, sau de apa, so ungeti cu marginile fiecarui patrat. Oul va actiona ca "lipici". Pliati fiecare pateu intr-un triunghi si folositi dintii unei furculite pentru a presa marginile ca sa se lipeasca bine. De asemenea, crestati putin pateurile pentru a permite aburului sa iasa la copt.

Lasati pateurile la frigider 20 de minute, apoi ungeti-le bine cu restul de ou batut si presarati-le cu putin zahar brun, pentru un plus de dulceata.

Pateurile de coc in cuptorul preincalzit la 200 gr C timp de 18-20 de minute. Se scos si se lasa sa se raceasca un pic.

Pentru un plus de gust si pentru a  le face sa arate si mai frumos, faceti o glazura simpla din zahar pudra cu putina zeama de lamaie si esenta de vanilie (sau doar zahar cu putin apa), pe care apoi o stropiti peste pateuri cu o lingurita sau cu un pos.

Sunt bune si caldute, dar si reci. Combinatia dintre foetaj si mere este absolut delicioasa!