Scutecele Domnului (Turte cu julfa)


Scutecele Domnului, sau Palancile Domnului, sau Turte cu julfa, sunt deserul traditional moldovenesc care se face in ajunul Craciunului. Ajunul este zi de post si aceasta este o prajitura de post care se imparte in Ajun, sau se da la colindatori. 

Il aveam in plan de cativa ani, desi nu imi inspira prea multa incredere, dar anul asta m-am mobilizat din timp si l-am facut. Este interesant, chiar bun asi putea spune, tinand cont ca este un fel de paine insiropata cu nuca.

Traditional umplutura (crema de julfa) se facea din canepa. Acum varianta mai comoda este sa folosim nuca in loc de canepa. 

Turtele

INGREDIENTE:

 

300 gr faina

150 ml apa calduta

sare

Turtele se fac cu cateva zile bune inainte. Chiar o saptamana sau mai mult. Tradiitonal nu se fac in ziua de 20 decembrie, in rest cu cateva zile inainte este foarte bine ca sa aiba timp sa se usuce. Aluatul de turte este foarte simplu: doar apa si faina si un praf de sare.
Faina se bune in bolul de la mixer impreuna cu sarea (traditional se framanta cu mana, dar asta e varianta moderna). Se adauga apa calduta putin cate putin si se framanta pana se obtine o bila de aluat care nu se mai lipeste de perestii bolului.

Desi nu o sa creasca, se lasa totusi 30 de minute sa se odihneasca intr-un vas acoperit cu folie alimentara.

Apoi se inparte aluatul in 13 bilute egale (eu cantaresc aluatul, impart si le cantaresc pe fiecare ca sa fie aproximativ eegale). Mie mi-au iesit 13 bilute de aproximativ 30 gr fiecare. Prajitura trebuie sa aiba 12 foi, va sfatuiesc sa faceti 13 ca sa aveti o rezerva pentru ca se rup foarte usor :).

Se pune faina pe blat si pe facalet si intre timp se pune la incins o tigaie uscata. Fie se prajesc in tigaia uscata, la foc mediu, fie se coc la cuptor. La tigaie merge mai repede.

Se ia prima biluta si se intinde bine cu facaletul pana se obtine o foaie rotunda foarte subtire. Ca o coala de hartie. Daca blatul si facaletul sunt infainate bine, turtele se indind usor. 

Ca sa aiba cat de cat forma de tort, eu am facit prajitura intr-o tava de tort cu margine detasabila, mica, de aproximativ 18 cm diametru, si am folsit fundul acestuia pentru a decupa fiecare turta incat sa fie roatunde si egale. In tigaie turtele tind de sa unfle, unele chiar foarte tare, asa ca puteti sa le intepati in cateva locuri cu o scobitoare cand le intoarceti sau sa le intepati cu o furculita inainte sa le puneti in tigaie (eu am vazut metoda asta dupa ce le-am facut pe ale mele :().

Prajiti fiecare lipie 1-2 minute pe fiecare parte si apoi lasati sa se raceasca. Cand sunt gata toate le puneti intr-o punga de hartie sau le infasurati intr-o carpa, cu grija ca sunt casante, si le lasati la sucat inca cateva zile.

Sirop si umplutura

INGREDIENTE:

 

500 gr nuca si alune macinate

1 litru apa

500 gr zahar

250 gr miere

100 ml suc portocale

coaja de portcala si lamaie

esenta de vanilie

Prajitura este pentru 24 decembrie, ca urmare trebuie sa o faceti pe 22-23 pentru ca are nevoie de 24h sa se insiropeze.
Pentru sirog fierbeti 1 L de apa cu zahar si miere. Cand fierbe opriti focul, adaugati restul ingredientelor si lasati sa se racoreasca.

Pentru umplutura puteti sa folositi doar nuci, sau o combinatie de nuci si alune. Eu le coc cateva minute la cutor si apoi le maruntesc in chopper.

Cand siropul s-a racorit inmuiati cate o turta, cam 1 minut pe fiecare parte si puneti in forma. Puneti nuci desupra, apoi inca o turta inmuiata, nuca etc. Trebuie sa fie 12 straturi de turte si nuca, inte ele mai puneti si sirop cu lingura si terminati cu nuca. 

Mai turnati si deasupra putin sirop, acoperiti cu folie de plastic, puneti ceva greu desupra ca sa stea presat si bagati la frigider minim 24 ore.