Carrot Cake*


Carrot cake sunt mai bine decat tort cu morcovi. In romana suna a mancare de iepuri :))

Desi multa lume stramba din nas cand aude de aceasta reteta, va asigur ca este absolut delicioasa si nu trebuie sa renuntati la asa ceva fara sa incercati.

In plus, reteta de ma jos, care este o combinatie de mai multe retete incercate si adaptate de-a lungul timpului, este  foarte versatila. Puteti sa faceti un tort clasic, acoperit cu crema sau chiar cu fondant, sau varianta nacked cake. Sau puteti sa faceti o prajitura in tava cu crema sub forma de glazura, sau puteti sa faceti in forma de briosa sau de chec, ambele cu sau fara crema de branza. Ideea este ca praitura in sine este absolut delicioasa, iar impreuna cu crema de branza este fabuloasa.

 

 

INGREDIENTE:  300 gr faina

                            300 gr zahar

                            50 gr zahar brun

                            Praf de copt

                            Amoniac

                            Un praf de sare

                            Scortisoara, nucsoara, cuisoare

                            Ghimbir (proaspat sau praf)

                           300 gr morcov ras fin             
                           100 gr nuca de cocos rasa

                            100 gr stafide

                           1 cutie de compot de ananas (230 ml), inclusiv suc

                           100 gr nuci

                           240 ml ulei

                           Esenta de vanilie

                           Coaja rasa de portocala

                           3 oua mari

CREMA DE BRANZA:  200 gr crema de branza

                                         200 gr unt

                                         200 gr zahar pudra (minim)

                                         Esenta de vanilie

                                

MOD DE PREPARARE:

Preincalziti cuptorul al 180 grade. Intr-un castron se amesteca toate ingredientele uscate: faina, zahar, zahar brun, praf de copt, ammoniac, sare si toate condimentele.

Morcovii se curata de coaja si se rad pe razatoarea mica. Se cantaresc rasi.  In alt bol  se pun morcovii si se adauga coaja de portocala, ghimbirul ras fin (daca este proaspat), bucatile de ananas scurse (daca sunt mai mari se toaca inainte marunt), stafidele, fulgii de cocos si nucile. Se amesteca totul bine.

Se adauga apoi uleiul, esenta de vanilie si oualele, pe rand, amestecand dupa fiecare pentru incorporare. Se mai adauga si 2-3 linguri din sucul de ananas pastrat.

Se combina apoi ingredintele uscate cu cele umede si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia, nu foarte mult. Nu este nevoie de mixer la aceasta reteta, se poate face manual fara probleme. In cazul in care compozitia este prea tare, se mai adauga putin suc de ananas.

Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt. Se poate coace intr-o tava dreptunghiulara, sau in 2 tavi rotunde de tort pentru a obtine 2 blaturi, sau in tava de chec, sau in forme de briose. Se coace aproximativ 45 de minute pentru blat de tort sau prajitura si mai putin pentru briose, maxim 25-30 de minute. Se lasa sa se raceasca complet si apoi se scoate din tava si eventual seglazureaza.

 

Pentru crema, se mixeaza bine crema de branza cu untul, ambele la temperature camerei. Acest aspect este foarte important, ambele trebuie sa fie la temperature camerei pentru a se mixa uniform. Se adauga apoi zahar pudra mixandu-se in continuar pana cand acest se topeste si nu se mai simte in textura cremei. Zaharul se pune dupa gust, macar jumatate din cantitatea de branza, dar depinde foarte mult de gustul fiecaruia. La final se adauga vanilie si se pune pe prajitura. 

 

Evident, puteti foarte usor sa faceti briose din aceasta compozitie. Puteti sa le consumati simple, ca niste muffins, sau sa le puneti deasupra si o glazura de crema de branza (aceiasi reteta ca la tort), pentru ca este o combinatie delicioasa si arata si foarte bine,