Tarta cu crema de lamaie si bezea


Tarta cu lamaie si bezea este un desert excelent, acrisor si racoros de la crema de lamaie, dar si dulce de la bezeaua de deasupra. Cele doua gusturi sa completeaza perfect si produc un desert senzational, atat la gust, cat si la aspect.

INGREDIENTE:

 

1 coaja de tarta

270 gr zahar

180 ml zeama de lamaie

coaja de lamaie

300 ml apa

2 gr sare

50 gr amidon

5 galbenusuri

60 gr unt

1 portie de bezea

MOD DE PREPARARE:

 

Incepeti prin a coace coaja de tarta. Aceasta este o tarta care nu necesita coacerea umpluturii, asa ca trebuie sa aveti pregatita o coaja de tarta rece, de forma si dimensiunea dorite.

Eu folosesc reteta de aici https://cms.e.jimdo.com/app/s44748abe88043b0f/p18a4641ff09f03e1?cmsEdit=1

Tarta consta in 3 componente: coaja de tarta, crema de lamaie si bezeaua. Le puteti face independent una de cealata. Intai coaja de tarta, apoi crema si bezeaua doar atanci cand o serviti.

Crema se prepara in felul urmator: intr-o oala se pun zaharul, apa, zeama si coaja de lamaie, amidonul si sarea. Se amesteca si se pun pe foc mic la fiert. Se amesteca incontinuu sa nu se lipeasca de cratita si se fierbe pana incepe sa se ingroase putin si ingredintele se dizolva. Separat se pun galbenusurile intr-un castron si se amesteca cu o furculita. Crema de lamaie se toarna putin care putin peste galbenusuri si se omogenizeaza. Aveti grija sa adaugati doar putin odata pentru ca nu coace galbenusurile. 

Dupa ce se omogenizeaza bine in castron, se pun din nou compozitia in oala pe foc si se mai fierbe 2 minute. Se lasa un pic sa se racoreasca si apoi se incorporeaza si untul.

Crema se lasa la racit acoperita cu folie de plastic la contact si apoi se toarna in coaja de tarta si se pastreaza la frigider cateva ore sa se intareasca complet.

Bezeaua este bine sa o faceti si sa o puneti pe tarta in momentul in care o serviti. Altfel, daca tineti si bezeaua la frigider va incepe sa "curga", sa lase lichid si va fi inestetica.

Eu folosesc reteta de bezea elevtiana de aici: https://cms.e.jimdo.com/app/s44748abe88043b0f/p5850b8f1a7493772?cmsEdit=1

Raman 5 albusuri de la crema, dar este prea mult pentru o tarta. O portie de bezea din 2-3 albusuri este suficienta pentru o tarta. sau faceti bezeaua din toate albusurile ramane si din ce nu puneti pe tarta coaceti bezele.

Cand sunteti gata sa serviti, scoateti tarta din frigider, puneti deasupta linguri mari de bezea si ardeti-o putin cu arzatorul pe margini ca sa se rumeneasca si sa capete un aspect frumos.

E bine sa o consumati atunci. Puteti sa o pastrati la frigider dar bezeaua nu va mai fi la fel de buna. 

Update: martie 2021