Melomakarona


Asta nu este o reteta clasica, dar sunt niste biscuiti fabulosi. Am dat intamplator peste aceasta reteta cand cautam inspiratie pentru o masa cu tematica greceasca si nu stiam ce sa fac la desert. Si am zis ca in mod cert reteta asta este de pastrat. Sunt niste biscuiti insiropati, presarati cu nunca, absolut deliciosi.

 

Sirop


INGREDIENTE: 

 

SIROP:  250 ml apa

               400 gr zahar

               75 gr miere

               2 batoane de scortisoara

               2 cuisoare intregi

               1/2 portocala, taiata in sferturi

DÉCOR :  miere, nuci tocate

 

 

MOD DE PREPARARE:

 

Siropul este primul care se prepara, pentru a avea timp sa se raceasca. Toate ingredientele pentru sirop, mai putine mierea, se fierb impreuna pana se topeste zaharul. Se ia siropul de pe foc, se incorporeaza mierea si se lasa sa se raceasca timp de 3-4 ore. Trebuie sa fie rece cand se scot fursecurile din cuptor.

Biscuitii


INGREDIENTE: 

200 ml suc de portocale

200 ml ulei de floarea soarelui

90 ml ulei de masline

25 gr zahar pudra

1/4 lingurita cuisoare macinate

1 lingurita scortisoara macinata

1/8 lingurita nucsoara macinata

1/2 lingurita amoniac

Coaja de la o portocala

500 gr faina

 

100 gr gris fin

 MOD  DE PREPARARE:

 

Cuptorul se preincalzeste la 190 grade. Pentru fursecuri se fac 2 compozitii.

Intr-un castron se amesteca faina cu grisul, in alt castron se amesteca toate celelalte ingrediente. Cele 2 compozitii se amesteca. Se amesteca cu mana usor si pentru foarte putin timp (cel mult 10 secunde). 

De data aceasta nu am avut in casa cuisoare si nucsoara, asa ca le-am inlocuit cu condimente pentru turta dulce, care au cam aceleasi ingrediente.

Se fac cu mana gramajoare ovale de aluat, de 3-4 cm lungime si aproximativ 30 gr. Eu folosesc acntarul pentru a cantari fiecare bucata de aluat pt biscuite pentru a avea toti aceiasi greutate. Este important pentru a se coace uniform toti.

Se coc timp de 20-25 de minute, pana devin aurii si crocanti.

 

Asamblare


 Imediat ce se scot din cuptor se pun in sirop pentru 10 secunde. Se lasa sa se scurga pe un gratar de bucatarie. Se stropesc cu miere si se presara cu nici tocate marunt.

 

 

Asta este reteta originala si cantitatea este foarte mare (peste 30 de bucati). Trebuie sa ai o gramada de musafiri sau sa iti placa foarte mult biscuitii. Dar se poate imparti foarte usor pe jumtate, pentru o cantitate mai normala.