Blat umed pentru tort


Blatul umed, atat cu cacao, cat si cu vanilie, este un blat dens, care nu necesita insiropare, foarte gustos, cu o textura putin sfaramicioasa. Nu este un blat care creste foarte mult si nu o sa reusiti sa il taiati in mai mult de 3 falii fara sa se destrame. Este chiar recomandat sa infasurati blatul in folie de plastic si sa il bagati la congelator 15-20 minute inainte de a-l taia. Nu trebuie sa se congeleze, dar daca este mai ferm este mai usor de feliat.

Este insa unul dintre cele mai gustoase blaturi de tort.

Blat umed cu cacao


INGREDIENTE:

400 gr zahar

220 gr faina

85 gr cacao

1/2 plic praf de copt

1/3 plic amoniac

1 praf de sare

2 oua

240 ml lapte batut

240 ml cafea tare

120 ml ulei

esenta de vanilie

 

 

MOD DE PREPARARE:

Pe langa faptul ca este delicios, este si super usor de preparat.

Intr-un bol mare se amesteca toate ingrdientele uscate (faina, cacao, zahar, praf de copt, amoniac, sare). Peste ele se pun toate ingredientele umede (oua, ulei, cafea, lapte batut, esenta). Se amesteca totul bine cu o spatula sa se omogenizeze si sa nu aiba cocoloase prea multe. Amestecul va fi lichid.

Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt si se toarna compozitia. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 gr G timp de 35-40 minute. Se lasa putin sa se raceasca inainte de a se scoate din tava si sa se raceasca complet inainte de a fi taiat.

Cantitatile sunt pentru o tava mare de tort, de aprox 22 cm.

Si ca sa vedeti ce puteti face foarte repede cu acest blat, mai jos este un tort delicios cu ciocolata si zmeura. Aveti nevoie de blatul de mai sus, ganache de ciocolata racit si batut la mixer pentru a se spuma si gem de zmeura (din borcan sau facut proaspat). Taiati baltul felii, mixati ganache-ul si asamblati: blat, gem, ganache, blat gem ganache etc. Ultimul sa fie blat. Apoi turnati desupra ganache de ciocolata si decorati cu zmera. Easy!

Blat umed cu vanilie


INGREDIENTE:

380 gr zahar

120 ml ulei

3 oua

esenta de vanilie

120 gr smantana

350 gr faina

sare

300 ml lapte

1/2 plic praf de copt

MOD DE PREPARARE:

In bolul de la mixer se pun zaharul, uleiul, ouale si esenta de vanilie. Se mixeaza pana cand compozitia isi dubleaza volumul si se albeste putin. Se adauga smantana si se amesteca pana se omogenizeaza.

Se adauga jumatate din faina, praful de copt si sarea, impreuna cu jumatate din lapte si se mixeaza la viteaza mica doar pana se omogenizeaza. Se adauga si restul de faina si de lapte si se omogenizeaza.

Se toarna compizitia intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si coace in cuptorul preincalzit la 180 gr C timp de aproximativ 30 de minute

Se lasa sa se raceasca complet inainte de a se felia.

Cum coaceti blatul perfect?


Una din principalele probleme cu blatul de tort este ca la copt se bombeaza. Face o mare galma in mijloc si ramane mai mic pe margine. Galma de deasupra nu poate fi folosita, trebuie sa nivelezi blatul, o gramda de ingrediente irosite etc. 

Ca sa aveti un blat crescut uniform, puteti cumparat niste chestii care se numesc cake strips, practic niste fasii de panza cu arici care se prind in jurul tavii sau puteti sa improvizati acasa cu niste folie de aluminiu si cateva servetele. 

Rupeti o bucata de folie de aluminiu destul de lunga cat sa depaseasca circumferinta tavii. Indoiti folie pe lung in doua, si apoi in inca 3 parti. Luati niste servetele pe care sa le udati apoi sa le puneti pe folie, in mijloc si sa le inpaturiti in aceasta. Apoi banda de aluminiu cu servetele umede la mijloc o fixati in jurul tavii. Si coaceti blatul in mod normal. Nu o sa creasca in mijloc, nu o sa se usuce pe margini si nu o sa mai risipiti blat. 

Si daca nu vreti sa utilizati blatul imediat, puteti sa il taiat felii dupa ce se raceste complet, puneti hartie e copt intre feliile de blat, ambalati bine in muuuulta folie alimentara si pastrati la congelator.