Prajitura cu ricotta si lamaie


Daca spui ricotta si lamaie in aceiasi propozitie, cu singuranta iti zboara gandul la Italia! Aceasta este o prajitura pufoasa, umeda si aromata care mie imi inspira Italia, mai mult chiar decat alte deserturi italienesti mult mai cunoscute. Este o reteta extrem de simpla, absolut spectaculoasa. O prajitura care dispare in cateva minute. Plus ca este solutia salvatoare pentru cutia aia de ricotta cumparata acum cateva saptamani si care expira azi :))

INGREDIENTE:

 

110 gr unt

250 gr ricotta

180 gr zahar

115 gr faina

2 oua

un praf de sare

1/2 lingurita amoniac

esenta de vanilie

coaja si zeama de la o lamaie

zahar pudra pentru decor

MOD DE PREPARARE:

 

Puneti in bolul de la mixer untul taiat cubulete si zaharul si mixati pana se obtine o crema si zaharul incepe sa se topeasca. Este important ca untul sa fie moale, la temperatura camerii. Dupa cum se vede, al meu a fost scos cam tarziu din frigider :)). Adaugati si ricotta si mixati pana obtineti o crema omogena, apoi incorporati si ouale, unul cate unul. Urmeaza apoi esenta de vanilie si zeama si coaja de lamaie. Omogenizati totul. Din cauza lamilor plastifiate, eu am ajuns sa folosesc coaja de lamaie de la Dr Oetcker. Mi se pare groaznic, dar asta este!

Amestecati faina cu sarea si amoniacul si puneti amestecul peste compozitia anterioara. Mixati cu o spatula, doar pana la incorporarea fainii, pentru a obtine o prajitura pufoasa.

Tapetati o tava cu hartie de copt, ungeti marginea cu ulei si tapetati cu zahar pudra. Da, da! Zahar pudra, nu faina :)). Eu am folosit o tava de tort mica, de 19 cm, dar puteti folosi si o forma de chec.

Turnati compozitia in tava si coaceti in cuptorul preincalzit la 180 gr C, timp de 40 de minute. Daca vreti sa reduceti riscul de a obtine o prajitura crapata deasupra (ca a mea - eu nu am o problema cu asta), dupa 20 de minute reduceti temperatura cu vreo 10 gr C si mariti timpul de coacere cu 10-15 minute. Faceti testul cu scobitoarea: daca o introduceti in mijlocul prajiturii si iese curata, inseamna ca este coapta!

Prajitura se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet, de preferat pe un gratar, apoi se pudreaza cu zahar. 

Din 250 gr de ricotta, adica o cutie, obtineti o prajitura nu foarte mare. Noi 4 am terminat-o dintr-un foc. Asa ca daca aveti musafiri, dublati cantitatea si faceti intr-o forma de tort mai mare.