Aceasta este o negreta super ciocolatoasa, moale si delicioasa, cu un strat crocant deasupra. Nu stiu daca este de la maia sau de la restul ingredientelor, dar aceasta negresa iese nemaipomenit de fiecare data!
150 gr ciocolata neagra
50 gr unt
60 gr ulei
2 oua + 1 albus
sare
150 gr zahar
110 gr zahar brun
2 linguri apa
esenta de vanilie
50 gr cacao
120 gr maia
Imi place aceasta reteta pentru ca este o modalitate delicioasa de a folosi resturi de maia din procesul de hranire. De cate ori hranesc maiaua raman cu o cantitate care se arunca, de obicei. Am gasit insa si retete de prajituri care folosesc aceasta maia nehranita, asa cum este aceasta.
Pentru inceput, se rupe ciocolata in bucati si se pune intr-o craticioara pe foc foarte mic impreuna cu uleiul si untul. Se amesteca incontinuu pana cand aproape toate bucatile de ciocolata sunt topite, apoi se ia de pe foc si se amesteca in continuare pana se topeste toata ciocolata.
In vasul de la mixer se pun ouale, albusul si ambele feluri de zahar. Se mixeaza la viteza mare pana se albesc si isi dubleaza volumul. Se adauga apa si vanilia si se continua mixarea pana cand zaharul este topit in totalitate.
Se amesteca cacao si maiaua in compozitia de ciocolata, cu ajutorul unei spatule, avand grija sa se incorporeze complet. Se adauga aceasta compozitie peste cea de oua si se amesteca usor pentru a nu pierde tot aerul din compozitie.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de 23*23 cm, se toarna compozitia si se coace la 180 grC timp de aproximativ 30 de minute.
Negresa va avea deasupra o crusta tare, dar foarte fragila, ca o coala de hartie. Trebuie lasata sa se raceasca in tava si apoi se poate scoate si portiona.