Crema Catalana


Stiti vesnica disputa intre creme brule si crema catalana :). Cam ca oul si gaina. Ambele sunt insa delicioase, dar sunt deserturi diferite asa ca mai bine sa ne bucuram de amandoua

Diferenta majora este ca la creme brule compozitia se coace in cuptor si la crema catalana se fierbe pe foc. De aici si o diferenta semnificativa de textura intre cele doua.

INGREDIENTE:

 

1 litru lapte

1 baton de scortisoara

nucsoara

coaja portocala si/sau lamaie

6 galbenusuri

100 gr zahar

50 gr amidon de porumb

 

 

MOD DE PREPARARE:

 

Primul pas este sa aromotizati laptele. Pentru aceasta puneti laptele pe foc mic impreuna cu scortisoara, nucsoara si coaja de portocala/lamaie. Aduceti la fierbere si apoi inchideti focul si lasati sa se racoreasca. Inainte de a-l folosi, strecurati laptele pentru a indeparta toate mirodeniile.

Intr-un castron amstecati bine galbenusurile cu zaharul si amodonul pana obtineti o crema omogena. Adaugati laptele caldut putin cate putin (atentie - caldut, nu fierbinte) si omogenizati bine. Turnati toata compozitia intr-o cratita si fierbeti pe foc mic timp de 15-20 de minute pana cand crema incepe sa se ingroase.

Turnati apoi crema in forme individuale, acoperiti cu folie de plastic la contact, lasati un pic sa se racoreasca si apoi puneti crema in frigider.

Inainte de servire presarati un strat subtire de zahar pe toata suprafata cremei si ardeti cu arzatorul pentru a topi zaharul si a obtine un strat tare de caramel.