Alba ca zapada


Aceasta este o prajitura delicioasa, dar din categoria munca grea. Merita efortul in final. Toata smecheria este sa gasesti o tehnica care ti se potriveste cel mai bine pentru a face foi pe fundul tavii. Chestia asta iti iese sau iti mananca zilele :)) Eu intind aluatul direct pe hartia de copt, apoi stantez forma tavii cu marginea acesteia (folosesc o tava dreptunghiulara cu margine detasabila, ca cele de tort), apoi decupez cu cutitul si indepartez excesul de coca si obtin o foaie exact pe dimensiunea tavii, pe care o mut cu tot cu hartie pe fundul tavii de la aragaz si o coc. Varianta cu intins foaie subtire pe masa si apoi dezlipita si mutata pe tava mi se pare imposibila.

 

INGREDIENTE:

FOI:      

14/7 linguri de zahar

14/7 linguri de ulei

14/7 linguri de lapte

2/1  oua

2/1 lingurita amoniac stins

Faina (aprox 1 kg/500g)

 

CREMA:               

1.5/1 litrii lapte

20/15 linguri de zahar

20/10 linguri faina

Esenta de vanilie

1.5/1 pachete unt/ margarina (aprox 400g/250g)

 

Coaja si suc de la 1 lamaie

MOD DE PREPARARE:

Se preincalzeste cuptorul la 150 grade

Se face un aluat usor de intins din lapte, ulei, ou, zahar, ammoniac stins si faina cat cuprinde. Aluatul se imparte in 3 si se intind 3 foi care se coc pe fundul tavii. Pentru tava mica se fac 4 foi

Foile se coc in aprox 8-10 minute, se scot si se pasteraza infasurate fiecare in parte intr-un prosop umed.

Laptele se fierbe cu zaharul. Se adauga faina amestecand incontinu la foc mic pana se ingroasa. Se amesteca cu mixerul/blendarul pentru a nu elimina cocoloasele.

Cand crema se devine calduta se adauga untul moale taiat cubulete sau dat prin razatoarea mare, esenta de vanilie, coaja si zeama de lamaie. Se mixeaza cu blenderul pentru a nu avea niciun fel de cocoloase.

Asamblare: foaie / jumatate din crema / foaie / jumatate din crema / foaie

Se infasoara tava in folie de plastic si se lasa la frigider minim o noapte.

 

Se pudreaza cu zahar sau nunca de cocos si se portioneaza

 

Sunt 2 seturi de cantitati pentru 2 tavi: mare sau mica. Eu folosesc tavi cu margine detasabila, care au toate cam aceiasi dimensiune. mare inseamna tava dreptunghiulara, mica inseamna tava patrata.