Chec


Sigur ati incercat cu toti macar o data checul traditional de pe vreme bunicii probabil. Este un chec pufos, cu dungi, cu textura de pandispan, usor si delicios, care dispare imediat ce este scos din tava. Retetele sunt in genera cu o canza de faina, o cana de zahar etc, dar pentru ca nu toti avem aceiasi cana, am trnasformat-o in grame.

INGREDIENTE:

 

5 oua

275 gr zahar

190 gr faina

1 lingura de cacao

5 linguri de ulei

esenta de vanilie

 

MOD DE PREPARARE:

 

Albusurile se separa de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare pana se fac spuma, apoi se adauga zaharul mixand in continuare pana se obtine o bezea tare.

Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta de vanilie si se mixeaza pana se ingroasa, ca o maioneza. 

Se adauga galbenusurile peste albusuri si se omogenizeaza cu o spatula. Apoi se adauga faina (mai putin o lingura care se pastreaza) si se incorporeaza usor cu spatula ca sa nu se piarda aerul din compoztie.

Se imparte aluatul in 2 parti egale. In una se incoporeaza lingura de faina ramana si in cealalta lingura de cacao. Se obtine astfel o compoztie alba si una neagra.

Int-o tava de chec tapetata cu hartie de copt se pun pe mijloc 3 linguri de compoztie alba, apoi 3 linguri de compozitie neagra, apoi de doua ori cate 2 linguri din fiecare compioztie si apoi cate o lingura din fiecare compoztie alternativ pana se termina toata cantitatea. Desi de fiecare data data adaugati aluat in centrul tavii, compoztia se intinde in toata tava si formezza modelul cu dungi tipic acestui chec. 

Se coace in cuptorul preincazit la 180 gr C timp de 30 de minute, apoi se reduce temperatura la 60 gr C si se mai lasa 20 de minute la cuptor. Se lasa sa se raceasca inainte de a se taia.

Din cantitatea aceasta obtineti un chec mai mare sau puteti face 2 mai mici. In varianta a doua, reduceti putin timpul de coacere.

Daca doriti, puteti sa puneti zahar pudra pe chec. La noi de obicei dispare inainte de a ajunge sa ii pun zahar :)