Lemon curd


Lemon curd este un fel de crema de lamaie acrisoara care se foloseste ca umplutura pentru tarte, briose au alta prajituri. Este ca un fel de crema de patiserie fara faina unde laptele este inlocuit cu zeama de lamaie. Nu stiu daca are o traducere exacta in romana, asa ca lemon curd ramane :). Evident puteti sa faceti crema si cu zeama de portocale sau alte citrice, varianta cu lamaie este insa cea mai comuna.

INGREDIENTE:

 

80 ml zeama de lamaie (2-3 lamai)

3 oua

150 gr zahar

50 gr unt

coaja de lamaie

 

MOD DE PREPARARE:

 

Crema se prepara la bain-marie, ceea ce suna mai complicat, dar nu este. Practic se pun ingredientele intr-un vas de jena care se pune peste o oala/cratica cu putina apa pe fund. Apa din oala va fierbe iar vasul de jena fiind etans pe oala, tot aburul va ramane in interior si va incalzi continutul din vas. Este cea mai blanda metoda de a "fierbe" o crema. Daca o puneti direct pe foc, chiar si la minim, cel mai probabil se va arde.

Deci, ouale cu zaharul si zeama de lamaie se pun la bain-marie, amestecand incontinuu, pana cand amstecul ajunge la 60 gr C (cam 8-10 minute). Este important sa ajunga la aceasta temperatura pentru a nu avea probleme cu ouale crude. O sa vedeti ca va incepe sa se si ingroase crema.

Se ia vasul de pe foc, se incorporeaza untul moale bucatica cu bucatica si apoi coaja de lamaie. Daca aveti rabdare, idealul ar fi ca inainte sa incorporati untul sa treceti crema printr-o sita pentru a indeparta orice urma de cocoloase si a obtine o crema fina. Aici am facut asta, dar de obicei ma grabesc si sar peste acest pas :).

Se acopera cu folie alimentara la contact si apoi se tine la firgider pana se foloseste. Dupa ce se raceste complet eu o transfer intr-un borcan inchis cu capac. O sa vedeti ca se mai ingroasa pe masura ce sa raceste. 

In frigider se poate pastra vreo 5 zile, maxim o saptamana.

Se foloseste la tarte, briose, alte prajituri. Se poate folosi ca atare sau poate fi folosita pentru a da aroma de lamaie altor creme, ca de ex crema de patiserie, crema de unt, frisca, crema mascarpone etc.