Briose cu cacao


Si aceasta este o reteta de baza, foarte versatila. Este perechea briosei cu vanilie. Pentru iubitorii de ciocolata. Practic cu aceasta reteta puteti sa obtineti o multitudine de cupckes diferite folosind umpluturi si creme diverse. 

INGREDIENTE:

 

75 gr cacao

180 ml apa fierbinte

360 gr faina

1/2 plic praf de copt

1/2 plic amoniac

sare

375 gr unt

250 gr zahar

4 oua

esenta de vanilie

200 gr smantana

MOD DE PREPARARE:

 

Este o retetea cu o lista de ingredienta destul de lunga si o metoda mai putin obisnuita, dar o sa obtineti o briosa pufoasa si gustoasa. 

In primul rand trebuie sa topiti pe foc foarte mic untul impreuna cu zaharul, nu trebuie sa ajunga sa fiarba, doar sa se topeasca untul. Amestecul cald se pune in mixer si se mixeaza pana sa raceste la temperatura camerei. In acelasu timp cacaoa se amesteca cu apa fierbinte pentru a se obtine un fel de pasta. Trebuie omogenizata bine sa nu ramana cu cocoloase.

Dupa ce untul se raceste, se adauga oulele unul cate unul si se omogenizeaza dupa fiecare si apoi esenta de vanilie. Se incorporeaza apoi crema de cacao.

Faina se amesteca cu praful de copt, sarea si amoniacul. Se pune jumatate din faina peste amestecul de cacao si se omogenizeaza, apoi jumatate din smantana, restul de faina si restul de smantana. 

La final se va obtine un aluat destul de moale, care curge.

Se toarna aluatul in formele de briosa, se umplu 3/4 din ele si se coc briosele la 180 gr C timp de aproximativ 25 de minute. Daca faceti mini briose, trebuie sa le coaceti mai putin, cam 18-20 de minute.

Se lasa sa se raceasca complet inainte de a se folosi.

Cam toate briosele fac un mot la copt, asa ca daca vreti sa le puneti frosting deasupra, cel mai bine este sa taiat un capac desupra briosei, ca sa fie dreapta.

Sunt metode si de a obtine briose mai frumoase, fara acest mot, scazand putin temperatura de coacere si marind timpul. Dar trebuie sa experimentati aici si sa le urmariti cu atentie. Tinand cont ca oricum le acopar cu crema, eu prefer sa le nivelez dupa coacere. Daca insa le acoperiti cu fondat si vreti sa obtineti un dom perfect, atunci trebuie sa incercati sa le coaceti la temeratura mai mica.

De asemenea, puteti sa le scoatie o parte din miez si sa le umpleti cu ceva. Puteti sa le scobiti cu o lingurita pentru asta, eu am un dispozitiv de plastic care face asta. 

Si puteti sa umpleti briosa astfel cu ganache, gem, lemon curd, caramel etc. Cam orice va place, in functie de ce fel de aroma doriti sa obtineti in final. Mai jos sunt unplute cu caramel sarat si caramel cu nuci.

Si pentru ca sunt cupcakes si nu muffins :), trebuie sa le punem si frostig desupra. Si aici posibilitatile sunt nelimitate. Mai jos aveti cateva variante - briosa umpluta cu caramel sarat si desupra cu crema de unt evetiana cu caramel sarat, cupacakes snickers, adica briosa de ciocolata umpluta cu caramel amstecat nu nuci sau alune tocate, cu crema de unt americana cu unt de arahide si decoraat cu nuci tocate si sos de ciocolata, respectiv briosa umpluta cu ganache de ciocolata si frostig de ciocolata cu mascarpone. Dar serios, combinatiile de arome, umpluturi si creme sunt nelimitate folosing aceiasi briosa simpla ca baza.