Prajitura cu biscuiti, budinca si fructe


Prajiturile cu biscuiti sunt o varianta usoara si rapida pentru a obtine un desert delicios cu ingreditene putine, pe care le aveti prin casa. In reteta de mai jos budinca este facuta de la zero, dar la nevoie merge si budinca de la plic. Nu e gustul chiar acelasi, dar e ok. Puteti sa alegeti varianta cu budinca de vanilie care merge foarte bine cu fructe de padure, dar si o budinca de ciocolata cu un jeleu de portocale, de exemplu. Sau orice combinatie de arome va place.

INGREDIENTE:

 

biscuiti populari (27 in cazul de fata)

500 ml lapte

60 gr amidon

100 gr zahar

sare

esenta vanilie

1 ou

3 galbenusuri

90 gr unt

fructe

gelatina

MOD DE PREPARARE:

 

Prajitura are 3 "blaturi" din biscuiti, un strat gros de crema si unul de jeleu de fructe. Plus un decor optional de frisca deasupra. Pentru blat aveti nevoie de biscuiti populari, nu din aceia foarte moi. Dar nici sa fie chiar beton :).

Crema este o budinca clasica. Se pune laptele la incalzit si separat se amesteca ouale cu zaharul, sarea, amidonul. Laptele caldut se toarna care putin peste crema de oua, se omogenizeaza si se pune amestecul inapoi in cratita. Se pune la foc foarte mic si se firbe incet amestecand incontinuu pentru ca se lipeste foarte repede. La inceput pare ca nu se va ingrosa niciodata, dar apoi se ingroasa foarte repede. Cand s-a ingrosat se ia de pe foc si se incorporeaza esenta de vanilie. Crema se toarna intr-un vas mai mare ca sa fie in strat subtire si se pune folie de pastic la contact, adica lipita de crema si asa se lasa sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei se spumeaza crema in mixer impreuna cu untul moale.

Pentru jeleul de fructe se paseaza fructele de padure si se fierb cu cateva linguri de zahar. Intre timp gelatina se hidrateaza in apa rece si cand fructele se racoresc putin se incorporeaza si gelatina.

Montajul este usor. Intr-o foarma mai inalta sau intr-o tava cu margine detasabila se aseaja un strat de biscuiti, apoi toata crema in strat mai gros, inca un strat de biscuiti, jelul de fructe si ultimul strat de biscuiti. 

Optional peste ultimul strat de biscuiti puteti sa puneti frisca ca decor sau mascarpone cu frisca (eu asta am folosit aici).

Prajitura se tine la frigider minim 6 ore, de preferat peste noapte si apoi se taie pe forma biscuitilor. Este nevoie de timpul im frigider si pentru a se intari crema, dar si pentru ca biscuitii sa se inmoaie putin de la crema.

O alta varianta poate fi cu ciocolata. In acest caz am folosit biscuiti populari cu cacao si in crema am adaugat in crema de oua 2 linguri de cacao. Iar pentru jeleul de fructe am folosit portocale pasate.